Eurocopa 2024

Turquia juga a ‘casa seva’ de Berlín en un clima de gran tensió

El president Erdogan assistirà al partit d’avui contra els Països Baixos, marcat per la sanció a Demirel després d’haver donat suport a un moviment ultra del seu país.

Turquia juga a ‘casa seva’ de Berlín en un clima de gran tensió

GEMMA CASADEVALL

2
Es llegeix en minuts
Gemma Casadevall
Gemma Casadevall

Corresponsal a Berlin

ver +

No tot va ser edificant ni bonic en el partit de vuitens amb què Turquia va enviar a casa Àustria. Hi van quedar les imatges de Merih Demiral, autor dels dos gols turcs, amb els dos braços enlaire i mostrant després del seu segon gol el símbol dels Llops Grisos, moviment ultradretà sota observació de l’espionatge alemany. Es va generar gairebé immediatament un afer diplomàtic entre Berlín i Ankara, molest per les crítiques alemanyes al missatge ultra de l’estadi. El va seguir la sanció de la UEFA per dos partits per "utilitzar un esdeveniment esportiu per a expressions alienes a l’esport".

Al 2-1 per a Turquia a vuitens el va seguir l’acostumat i eixordador autokorso turc, amb columnes de cotxes molt potents travessant Hamburg, Dortmund i Berlín a mitjanit, a cops de clàxon i amb les banderes desplegades. La comunitat germanoturca no només és la més gran d’origen estranger d’Alemanya, amb uns tres milions de ciutadans, sinó també la que celebra amb més vigor els seus triomfs. S’arriba així al partit de quarts d’avui contra els Països Baixos a Berlín amb l’ambient enrarit. Des de corrents ultranacionalistes turcs es crida a recolzar l’equip mostrant el signe dels Llops Grisos.

Com a casa

La tensió és màxima. A l’Olympiastadion hi haurà el president turc, Recep Tayyip Erdogan, de l’AKP, el partit islamicoconservador que governa amb el suport de l’ultranacionalisme pròxim als Llops Grisos. Serà una confrontació entre dues seleccions estrangeres que, cada una a la seva manera, se senten a casa. La de Turquia, pel suport procedent de ciutadans d’Alemanya, majoritàriament nascuts al país. Gent com el capità de la selecció amfitriona, Ilkay Gündogan, nascut a Gelsenkirchen i que, a diferència de diversos internacionals germanoturcs, va optar per jugar a les files de la Mannschaft.

L’afició dels Països Baixos, per la seva banda, s’ha convertit en una mascota multitudinària, amb les seves columnes humanes cantant pels carrers alemanys. Alguns dels estadis d’aquesta Eurocopa, com Düsseldorf, Dortmund i Gelsenkirchen, estan a mitja hora amb cotxe de territori neerlandès.

Notícies relacionades

La selecció turca és l’única de quarts que no pertany a les potències futbolístiques europees. Al seu costat hi haurà el cor de molts ciutadans d’arrels estrangeres. En alguns barris berlinesos, el percentatge de població d’origen no alemany arriba al 51%. Neukölln i la cèntrica Kurfürstendamm són els escenaris freqüents dels seus autokorso. Un, en la fase de grups, va acabar amb un mort, atropellat per un Mercedes AMG SL63.

Mehringdamm, un carrer del multiètnic Kreuzberg, es va omplir de pantalles per seguir un partit que no feien en obert les televisions públiques nacionals –ARD i ZDF– ni tampoc la privada RTL. Era un dels cinc enfrontaments en què els drets televisius es van adjudicar a Magenta, plataforma de pagament de Telekom. La indignació turca va ser majúscula. Els intents de les televisions per mirar d’explicar per què no es feia en obert un partit que incumbeix aquest col·lectiu no van convèncer ningú.