Els Països Baixos remunten i fan fora el ‘mag’ Güler

Els gols de Gapko i De Vrij van fer estèril el gol inicial d’Anaydin, i Koeman es planta a les semifinals, en què s’enfrontarà a un Southgate també criticat.

Ronald Koeman celebra la clasificación de la selección holandesa.

Ronald Koeman celebra la clasificación de la selección holandesa. / AFP/RONNY HARTMANN

3
Es llegeix en minuts
Fermín de la Calle

Arda Güler s’acomiada de l’Eurocopa pels errors defensius del seu equip en un partit en què hi va haver més voluntat que encert entre uns Països Baixos mediocres i una Turquia novella que no va saber gestionar l’avantatge al marcador i se li va esfumar en el tram final. S’acaba el somni otomà de ser a les semifinals, un èxit que va acariciar durant més de mitja hora i que se li va escapar de les mans per demèrit seu. Plora Turquia, celebren els neerlandesos.

Les dues seleccions es van mesurar en l’imponent escenari de Berlín per un lloc a la semifinal de Dortmund, en què els esperava des de minuts abans l’Anglaterra de Jude Bellingham. Els otomans van entregar la iniciativa als neerlandesos i es van acular a la seva àrea a l’espera de poder clavar alguna urpada. Les aparicions de Gapko i el dinamisme de Depay, però, li van generar problemes en una primera mitjana hora en què no van passar coses ressenyables.

Sense notícies d’Arda Güler ni Çallanoglu, Turquia es va limitar a aguantar el tipus durant la primera meitat minimitzant riscos. L’estoïcisme de Montella encaixava com un guant en un partit que tot apuntava que seria llarg, com els altres tres quarts de final, que es van resoldre a la pròrroga o als penals. El futbol divertit i desenfadat que es va veure en la primera fase va desaparèixer quan el personal va començar a jugar-se el pas en cada partit.

Defensa de vidre

I llavors Turquia va repetir la fórmula del miracle. Una pilota parada va tenir prolongació en una segona jugada que va anar a caure als peus de Güler i el jove jugador madridista va penjar un centre amb música que va rematar al segon pal Anaydin a la xarxa. La defensa de vidre dels Països Baixos els penalitzava una vegada més i el partit arribava al descans costa amunt per als de Koeman.

L’entrenador neerlandès es va abraçar al tremendisme amb Weghorst i van començar a rifar centres a l’àrea. Un d’ells el va pentinar el gegant perquè Depay l’empenyés a gol, però Memphis està com Cristiano Ronaldo, malgrat tenir deu anys menys que el davanter portuguès.

Qui continuava donant fuetades era Güler, que en va provocar una de groga a Aké en una falta que va enviar al pal. El madridista s’ha consagrat en l’Eurocopa.

Remuntada en sis minuts

Notícies relacionades

I d’una pilota aturada a una altra. Un córner en curt de Depay, que li va tornar als peus per fer una centrada a la qual només va arribar el De Vrij, que va empatar. Encara faltaven 20 minuts i el partit començava a fer olor de pròrroga, tret d’error groller com el de marcatge en aquest gol de l’empat. I l’error va arribar en la defensa turca, on un centre no va ser aclarit i va aparèixer Gapko amb més gana per anotar el segon gol oranje en sis minuts, cosa que va avançar en el marcador els Països Baixos, que hi van posar més per guanyar.

Turquia trobava a faltar la contundència de Demiral en defensa i els neerlandesos capgiraven el marcador amb més cor que futbol. El cor turc va provocar oportunitats molt clares a l’àrea d’un Verbruggen providencial, però la falta de punteria dels atacants otomans va desfer el somni dels quatre milions de turcs que viuen a Alemanya. Els Països Baixos seran a Dortmund, on Anglaterra l’espera per disputar la semifinal més aristocràtica possible de les que es podien disputar amb els contendents que van arribar als vuitens per aquest costat del quadre. Koeman i Southgate, dos tècnics molt criticats al començament del torneig, es disputaran un lloc a la final de Berlín.