Espanya venç Finlàndia i es jugarà amb les Bahames el bitllet a París

Alberto Díaz i Willy Hernangómez van carregar amb el pes d’un equip que va aconseguir segellar el pas per disputar els Jocs Olímpics en uns últims minuts d’infart.

2
Begoña González

Espanya va guanyar ahir a una combativa Finlàndia (74-81) en una cardíaca semifinal del torneig preolímpic de València en què es va viure un últim quart d’infart. Alberto Díaz i Willy Hernangómez van carregar amb el pes d’un equip que s’enfrontarà avui al Pavelló Font de Sant Lluís de la capital de la terreta, la Fonteta, a la selecció de les Bahames en la final, a les 20.30 hores.

Sergio Scariolo va deixar de banda la seva estratègia inicial i va recórrer al base malagueny quan Espanya va començar a caure contra els nòrdics en la primera part, i va haver de tornar a posar l’equip a les seves mans quan en la segona meitat el conjunt dirigit per Lassi Aleksi Tuovi els va posar contra les cordes. Després que el base revisqués l’equip en el moment més delicat, va tornar a aparèixer Willy per desnivellar un ajustat final de partit.

Imprecisió inicial

El partit va començar bastant igualat. Les dues seleccions van sortir al camp amb nervis: els de Scariolo per la pressió de saber que eren favorits, i els nòrdics per l’esperança de repetir un inesperat triomf com el que deixar Polònia fora de la lluita pel bitllet als Jocs.

Nerviosos i imprecisos a l’inici, els dos equips van buscar seguretat en el seu cinc inicial. Els espanyols van començar per baix, però el joc es va anar ajustant i va deixar pas a una batalla igualada i complicada. No va ser un partit brillant, el de la selecció espanyola, però sí lluitat. Va costar molt, massa, però punt a punt van anar recuperant el centre. Espanya va trigar a trobar comoditat, però a mesura que avançava el segon quart va poder adaptar-se a un arbitratge molt lax als dos costats de la pista que va provocar un joc més ràpid que va permetre que els jugadors de Lassi Aleksi avancessin i aprofitar les contres.

La lleugera superioritat espanyola va canviar en un tercer quart que se’n va anar al descans amb els amfitrions amb tres per sota (59-56). Els triples d’Edon Maxhuni, Jantunen i Jacob Grandison van ajustar el marcador i van canviar les sensacions, però Alberto Díaz, rescatat pel tècnic en un intent de treure del pou la resta de jugadors, va actuar com un factor diferencial en defensa, i amb dos triples i un robatori va donar la volta a un partit que Hernangómez va sentenciar poc després. I no va ser fins que Espanya va pujar la intensitat defensiva quan el partit va tornar a girar. Les dues seleccions arribaven als dos últims minuts de partit amb un empat a 72 punts. La tensió era patent als dos costats de la banqueta i a les grades de la Fonteta, on més de 2.000 aficionats finlandesos sospiraven per tornar a aconseguir un miracle que Willy Hernangómez va matar a base de cistelles. El pivot es va consagrar llavors com MVP amb 28 punts i va portar Espanya a l’esperada final.

Aquest diumenge, Espanya s’enfrontarà a una dura selecció de les Bahames que no va tenir gaires problemes per imposar-se al Líban en la primera de les eliminatòries (89-72).