Guerra civil a la junta de Laporta

Dos sectors de directius estan dividits i enfrontats per l’enviament d’unes misterioses cartes anònimes a mitjans de comunicació. Uns creuen que han sortit de dins i han arribat a plantejar la seva dimissió al president.

Guerra civil a la junta de Laporta
4
Es llegeix en minuts
TONI FRIEROS

Joan Laporta, president del FC Barcelona, es troba en el moment més delicat d’aquesta seva segona etapa com a màxim responsable de l’entitat blaugrana des que hi va arribar el 17 de març del 2021. I no, no és només per la difícil situació econòmica que travessa el club, tampoc per l’escàndol dels avals, ni tan sols per l’aparició d’una sòlida oposició amb noms i cognoms que està disposada a plantar cara a falta de dos anys per acabar aquest mandat. No. Laporta té un autèntic incendi a la seva pròpia casa provocat per l’enfrontament directe i a cara descoberta de dues faccions de la seva junta directiva. És a dir, foc amic.

El detonant d’aquesta autèntica bomba de rellotgeria, que malmet l’estabilitat del club i posa en perill la seva governança ja que Laporta ha apostat per un model presidencialista, molt proper i familiar, ha sigut l’aparició d’unes misterioses cartes anònimes adreçades a periodistes de diferents mitjans de comunicació. Es desconeix el nombre exacte de missives (en tenim coneixement d’almenys quatre) que des del mes de novembre passat han sigut enviades i que, pel seu contingut, detalls i algunes dades, els directius al·ludits i afectats consideren que hansortit d’algú de la junta directiva.

Nou entorn

En una de les aquestes cartes s’explica que Joan Laporta té un "nou entorn". Es refereixen, entre d’altres, a Joan Soler, membre de la comissió esportiva, a Angel Ruidalbas, de qui es diu que exerceix de nou vicepresident econòmic sense ser-ho. Al vicepresident social Antonio Escudero se l’acusa d’haver tingut comportaments impresentables en alguns actes i també es donen detalls de Xavi Puig, responsable del futbol femení, a qui es descriu com a "festaire" i que moltes jugadores del primer equip del Barça no el suporten.

També se cita en els escrits el paper de l’assessor presidencial Enric Masip: se l’acusa de no tenir coneixements per exercir el seu càrrec i d’estar cobrant 300.000 euros a l’any. Igualment es parla del directiu Ferran Olivé com a part d’aquest nou entorn.

Aquests directius, i algun més, estan que treuen foc pels queixals perquè s’han arribat a fer acusacions molt delicades sobre les seves vides privades, de les quals han tingut coneixement fins i tot els seus respectius entorns familiars. "Laporta s’ha envoltat d’un grup de gent de baixos fons", s’afirma en una de les misterioses cartes.

¿I de quins companys de junta sospiten els directius anteriorment citats? Els bàndols estan molt clars i definits i ningú té per què amagar-se. El president blaugrana ha tingut coneixement de les queixes de Xavi Puig, Joan Soler, Ángel Ruidalbas i Ferran Olivé. Aquests directius, segons les nostres fonts, li van expressar a Laporta la seva indignació i van arribar a plantejar-se la dimissió si no investigava de forma interna el tema i posava fi a aquest episodi. Li van dir al president que aquestes cartes anònimes són una falta de respecte i tota una traïció a la bona convivència que ha de regnar a la junta directiva.

Laporta, molt preocupat per la guerra civil que està vivint el club, va citar dies després al seu domicili particular els integrants de l’altre bàndol: els directius Elena Fort, vicepresidenta institucional; Rafa Yuste, vicepresident primer, i Josep Ignaci Macià, directiu responsable de l’àrea social. Aquests tres directius sempre han sigut molt propers a Laporta des que els va reclutar per a la junta directiva el 2008. Sempre li han sigut fidels i l’han acompanyat en els bons i en els mals moments.

Segons fonts coneixedores de la situació, consideren que Laporta els ha anat apartant a poc a poc del seu entorn més proper. Òbviament, cap dels directius va admetre estar darrere d’aquests anònims. Per cert, en una d’aquestes cartes es diu que Rafa Yuste està tan enfadat pel tracte que està rebent que no anirà a la gira del Barça pels Estats Units d’aquí una setmana. El que sí que està demostrat és que Yuste no va acompanyar Deco a Alemanya per veure la semifinal entre Espanya i França i, en canvi, sí que ho van fer Joan Soler i Alejandro Echevarría.

Greuge econòmic

Aquesta és una situació en la qual els egos adquireixen protagonisme, com un culebró, de la mateixa manera que hi ha un altre factor que té un gran pes en aquesta situació: els diners. A excepció de Xavi Puig, tant Olivé, Joan Soler com Ruidalbas han sigut alguns dels directius que més diners van posar a la campanya electoral i que han pagat en la seva totalitat el cost dels avals. Entre una cosa i l’altra, més de 300.000 euros per cap.

Notícies relacionades

I també és sabut que Yuste, Elena Fort i Macià han aportat molt poc o gairebé res per poder ser directius del FC Barcelona en aquesta segona etapa. Aquest greuge comparatiu econòmic no és fútil perquè a l’hora d’haver d’avalar novament per poder inscriure jugadors, Laporta no ha tingut més remei que tornar a recolzar-se en els directius amb més múscul econòmic, precisament a qui ara es titlla de "nou entorn".

A partir d’ara, Laporta té davant seu una situació molt complexa de gestionar perquè quan la confiança i el respecte es perd, després és molt difícil recompondre les peces del mirall trencat. La realitat és que la junta directiva del FC Barcelona, avui, està dividida en dos bàndols.