Rodri, el líder gairebé invencible

Des del 28 de març del 2023, el migcampista madrileny ha jugat 80 partits entre el Manchester City i la selecció i només n’ha perdut un, la final de Copa contra el Manchester United.

Rodri, el líder gairebé invencible

Pablo Garcia/RFEF

3
Es llegeix en minuts
Fermín de la Calle

A Rodrigo Hernández Cascante tots l’escolten quan parla. No eleva el to ni és agressiu en el seu llenguatge. Tot just utilitza insults. No és un líder a la manera antiga. Rodri és el més futboler d’una selecció en la qual agrada molt el futbol.

"A veure, els del fons, que heu arribat els últims i no pareu d’enredar", els va dir un dia a Nico i Lamine, que estaven fent xivarri durant una xerrada. Rodri és discret, no és de parlar gaire en el grup, però quan parla tots callen. Per a molts dels seus companys és incompressible que el migcampista del Manchester City no sigui un ferm candidat a la Pilota d’Or. No és home de marcar gols, però va anotar el que li va donar als citizens la seva primera Champions.

Però per damunt de tot hi ha una dada absolutament extraordinària en un jugador que juga en l’elit del futbol europeu i mundial. Dels últims 80 partits que ha jugat el madrileny ¡n’ha perdut només un! Una xifra increïble que defineix la importància d’un jugador sobre qui gravita tot el joc del seu equip i de la selecció.

Com ens confirma Pedro Martín, l’home dels números a la cadena Cope, des de la derrota amb Escòcia, que es va produir el 28 de març del 2023, Rodri ha jugat 80 partits: 18 de la temporada 2022-23 (16 amb el City i dos amb Espanya amb 14 victòries i 4 empats) i 62 de la temporada 2023-2024 (50 amb el City i 12 amb Espanya amb 49 victòries, 12 empats i 1 derrota). L’única derrota de Rodri en aquests 80 partits es va produir contra el United, el rival ciutadà, a la final de la FA Cup, la Copa anglesa.

‘Guardiolització’

La nit dels partits, Rodri, encara encès per l’adrenalina del joc, es tanca a la seva habitació sol a repassar el partit per prendre nota de coses per corregir, no només seves, també de l’equip. El migcampista ha patit una guardiolització durant aquests anys de convivència amb el tècnic de Santpedor. Rodri i Pep, el migcampista tàctic per excel·lència durant la seva etapa com a jugador, conversen molt sobre el joc posicional i les alternatives en els diferents contextos. Rodri és un futbolista amb una enorme curiositat tàctica que ha treballat molt la seva tècnica per poder exercir en una posició de tanta importància estratègica.

El madrileny, als seus 28 anys, viu la seva esplendor futbolística, en la qual barreja la maduresa i una ambició que dispara les prestacions de l’equip en què jugui. Va conquerir la seva primera Champions amb un gol seu, i a Espanya comparteix el braçalet d’aquesta selecció de la generació Z ordenant el trànsit en la medul·lar amb un jugador del que sempre va estar enamorat futbolísticament: Fabián. El sevillà és el seu complement perfecte, un altre jugador amb toc que ha madurat notablement amb les seves experiències a Nàpols i París. Un esquerrà a qui Rodri anima que acompanyi la jugada quan ell es queda, o que es quedi quan ell acompanya la jugada. S’entenen amb una mirada.

Al descans del partit contra França tres jugadors espanyols havien corregut més que N’Golo Kanté, el maratonià centrecampista francès. Eren Rodri, Fabián i… Morata. Per aquest ordre. A l’acabar, Rodri va comparèixer davant els mitjans i va felicitar Lamine Yamal, però no pel gol majestuós de l’empat. "Estic molt orgullós de Lamine pel seu compromís defensiu, el partit tan complet que ha fet i les seves ajudes constants", va apuntar en el seu elogi al nen de 16 anys que ha revolucionat el futbol europeu.

Notícies relacionades

El madrileny està sent decisiu, fins al punt de fer el gol que va tornar la calma a Espanya en l’únic partit que se li havia complicat abans del duel contra França. El seu gol des de la vora de l’àrea amb l’esquerra contra Geòrgia, que va celebrar amb ràbia, va ser acompanyat d’un recital de gestos demanant calma i cap als seus.

Probablement no hi comptaran per a la Pilota d’Or perquè, com diu el seu company i amic Álvaro Morata, "li falta màrqueting". Però no hi ha cap jugador que s’acosti a aquesta dada estratosfèrica: 80 partits i una sola derrota. Tot i que el més important sempre sigui el següent. Només que aquesta vegada a més és cert. Rodri, el jugador que no sap perdre, jugarà diumenge la final de l’Eurocopa.