Convé anar amb compte

Convé anar amb compte

MOHAMED MESSARA

1
Es llegeix en minuts
Enrique Ballester
Enrique Ballester

Periodista

ver +

Són dies de felicitat amb la selecció espanyola, però no convé relaxar-se del tot, per si de cas. Són dies propicis per a la irrupció dels pixapins del futbol, una espècie que apunta al nostre voltant de tant en tant. Són totes aquestes persones que passen del tema durant tot l’any i només s’acosten al futbol en els moments estel·lars, darrere de l’èxit, buscant-ne alguna cosa. La majoria d’aquestes persones són inofensives perquè només volen sentir-se integrades, tot i que en la segona frase quedi ben clar que no saben del que estan parlant, tot i que ja s’hagi retirat Kroos i encara escriguin malament el seu nom –amb una o i dues esses-, i cal estimar-los i perdonar-los. Però hi ha altres pixapins del futbol que no són així. Amb ells convé anar amb compte.

Són aquests els que en el fons tenen un pla. Els que utilitzen la força del futbol per al seu interès particular, sovint intoxicant-nos. Els que ho converteixen tot en una guerra dels meus contra els altres, els d’aquí contra els d’allà i bons contra dolents. Els que manipulen el relat amb un fals vernís polític, sociològic o pallasso.

Refugi íntim

Notícies relacionades

De vegades és temptador deixar-se arrossegar, perquè burxen en els instints més baixos, però el millor contra aquesta trampa és refugiar-se en el bàsic. Preguntar-nos per què ens agrada el futbol i amb qui volem compartir-lo i disfrutar-lo. Què ens envileix i què ens guareix l’ànim. No ens deixem robar la felicitat del futbol. Construïm un refugi íntim i emocional que ens mantingui sans i estalvis.

Pel motiu que sigui, hi ha gent incapaç de celebrar un triomf sense utilitzar-lo contra algú o contra alguna cosa. De vegades no és perillós, sinó graciós. Després del golàs de Lamine Yamal a França, vaig llegir a X un apunt clàssic: "Si l’arriba a marcar Mbappé, haurien avançat l’inici de Deportes Cuatro a un quart d’onze". I si ho penses és veritat: si Mbappé fa aquest gol al seu porter, després de ballar Rabiot, i ho celebra amb la banqueta d’Espanya, estaria més que justificat començar Deportes Cuatro a les deu i quart.

Temes:

Cuatro