El nadó beneït per Messi fa 17 anys abans de la final

Joan Monfort, autor de la icònica fotografia, tota la setmana ha estat atenent més de 50 mitjans d’arreu del món per la imatge que va captar el 2008 per a un calendari solidari.

El nadó beneït per Messi fa 17 anys abans de la final
4
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

El Joan no dona l’abast. Se li escolen els minuts i les hores entre els dits mentre el mòbil no para de rebre missatges, trucades i notificacions des que Mounir Masraoui, el pare de Lamine Yamal, va penjar al seu compte d’Instagram una imatge que el Joan va capturar el 2008. Avui el jove blaugrana fa 17 anys, un dia abans de disputar la final de l’Eurocopa contra Anglaterra a Berlín, convertit ja en una celebritat mundial.

A Joan Monfort, llavors fotògraf del diari Sport i ara del diari AS i de l’agència Associated Press, autor d’aquesta imatge icònica en la qual es veu un imberbe Messi (i amb melena) recollir un nadó d’una banyera blava plena d’aigua, li falten hores per explicar el que va passar fa gairebé dues dècades.

"No, no és la meva millor foto", admet a aquest diari amb la humilitat que el caracteritza. "No és la meva millor foto. Ni de bon tros. N’hi ha altres que són millors, però aquesta ha tingut una visibilitat brutal perquè ha donat la volta al món", explica Monfort, desbordat pel que ha passat aquesta setmana, quan el pare del prodigi del Barça va utilitzar Instagram per explicar al món la primera trobada del seu fill amb Leo.

Una banyera i un aneguet

El motiu de la trobada que ara, amb el pas del temps, s’ha convertit en una benedicció, era purament solidaritat per a un calendari de la Fundació del Barça. Va ser l’hivern del 2007. Leo amb melena juvenil i Lamine submergit en l’aigua, banyat davant d’un aneguet blanc que pertanyia a la filla del Joan i la Mercè Bayén, també periodista de Sport, al seu dia.

I la imatge, que conté un inevitable aire successori, es va perdre en la batalla de la instantaneïtat, però no va deixar de ser present a la casa dels pares de Lamine. Va ser Sheila Ebana, la mare, qui va assistir al "baptisme" futbolístic i mediàtic del seu fill davant un Messi tímid i apocat. Sorprès per la idea, tan original com agosarada, de Joan Monfort, i còmplice després en l’execució, assumint amb proximitat i naturalitat el que li demanaven.

Era una inusual sessió de fotos que ha tingut un impacte mundial gairebé dues dècades més tard, amb Messi a punt de disputar la final de la Copa Amèrica contra Colòmbia als EUA i Lamine Yamal preparant-se per disputar avui, ja més gran (17 anys acabats de fer) la final de l’Eurocopa a Alemanya contra Anglaterra.

"He estat tancat a casa atenent més de 50 mitjans de tot el món", explica Monfort, que tenia fins i tot un guió d’horaris, dissenyat per l’ordenada Mercè, per anar explicant el moment en què va reunir l’adolescent Leo amb el nadó Lamine.

"Dels Estats Units, l’Argentina, Colòmbia, Anglaterra, França, Espanya; de tot arreu, és clar...", explica Monfort. "¡Ha sigut una bogeria! Des de dilluns que estic tancat a casa amb un horari que em va preparar la Mercè per atendre tota la premsa".

Al vestidor visitant

El Joan, un home humilment genial quan atrapa imatges que després es converteixen en trossos d’història, estimat i adorat per la professió per com és i pel que transmet en les seves accions, perdonant-li les seves badades, encara intenta processar el que va passar aquell dia al vell Camp Nou, al vestidor visitant, convertit en un escenari fotogràfic. "¡Ha sigut de bojos!", repeteix una vegada i una altra.

Llavors, el Joan no podia entendre el que significava per a aquesta família de Rocafonda, un humil barri de Mataró, aquell viatge cap a Barcelona amb un nen a la falda, aliats amb la fortuna, perquè va ser l’Unicef, a través d’un sorteig, qui va elegir els nens procedents de famílies amb risc d’exclusió social que havien d’aparèixer al calendari solidari.

Notícies relacionades

El Joan, amb la seva tradicional dolçor, va capturar una imatge plena de tendresa. I a la foto sobresurt el somriure relaxat d’un neòfit Leo –potser devia ser la seva primera vegada amb un nadó abans d’exercir de pare autèntic amb Thiago, Mateo i Ciro– junt amb la tendresa materna de Sheila Ebana, i unes blanques bombolles de sabó que dominen la banyera d’on emergeix el cap –ni rastre del cos– de Lamine Yamal, que mira cap al nen gran.

Des d’Alemanya, el nadó de llavors es va referir a la foto en una xerrada amb Gerard Romero, del canal de Twitch Jijantes. "Mai he parlat amb Leo. Tant de bo pugui fer-ho algun dia", va comentar. I va revelar per què no havien fet abans les fotos. "No volíem comparacions amb Leo. ¿Molestar? A ningú li molesta que el comparinamb el millor de la història, però aquestes coses et resten, perquè mai seràs com ell"..