EUROCOPA 2024

"No hauria sigut capaç d’imaginar un camí així"

La federació ingressarà el premi màxim: 28,25 milions, 8 d’aquests per guanyar la final

Els internacionals de Luis de la Fuente van guanyar els set partits per primera vegada en la història de la competició i van copar tots els premis individuals per més que no aparegués cap d’ells al cartell promocional del torneig. El seleccionador va demanar la Pilota d’Or per a Rodri.

"No hauria sigut capaç d’imaginar un camí així"

fermín de la calle

4
Es llegeix en minuts
Fermín de la Calle

Res podia sortir malament. Des de la final de la Champions del 2002 els equips espanyols i la selecció havien disputat 23 finals de grans tornejos (Champions, Copa de la UEFA, Europa League, Mundial i Eurocopa) contra rivals no espanyols, i havien guanyat el trofeu les 23 vegades. A més, el partit es jugava a Berlín i devien el regal d’aniversari a Nico Williams i a Lamine Yamal. Potser això explica la tranquil·litat dins de l’expedició espanyola en els dies previs a la final.

"L’únic que m’importava és que els jugadors em creguessin i ho han fet des del primer moment", apuntava Luis de la Fuente, aquest híbrid entre Ancelotti i Mendilibar. Ells van creure en ell i ell va creure en ells. Aixó s’explica que contra Alemanya acabés amb un atac format per Ferran, Olmo, Joselu, Oyarzabal i Merino, en què aquest últim va ser l’heroi, o que a la final fos Oyarzabal el salvador amb el seu gol. "Mikel és una garantia jugui on jugui", comentava el seleccionador. La realitat és que ningú ha guanyat més partidets en els entrenaments a la concentració de Donaueschingen. I quan va acudir a la rematada, Cucurella no va tenir dubtes de posar-la per davant de la defensa perquè sabia que, com en els partidets, el capo de la Reial Societat apareixia per marcar.

Espanya havia ajuntat a més el campió més veterà (els 38 i 236 dies de Jesús Navas) amb el més jove (un Lamine Yamal amb 17 anys i 1 dia) en tota la història de l’Eurocopa. No hi havia ni un sol espanyol al cartell promocional d’estrelles de l’Eurocopa. Millor, això que es van estalviar. Sense fer soroll, es van acabar repartint tots els premis perquè Lamine Yamal es va emportar el de jugador revelació; Dani Olmo, el de golejador, i Rodri, el de millor jugador del torneig. A més, Nico Williams es va emportar a la final el seu segon i molt merescut MVP. "Quan vaig veure que entrava el gol volia que l’àrbitre xiulés el final", va confessar el menor dels Williams, per més que només havien passat dos minuts de la segona part.

Espanya ha guanyat els set partits, un d’ells en la pròrroga, tombant quatre campiones del món en la travessia més exigent que s’ha trobat qualsevol selecció en la història de l’Eurocopa. "És que som Espanya, collons", va apuntar entre rialles el blaugrana Fermín a la zona mixta embolicat en una bandera andalusa. Cucurella, mentrestant, va voler recordar Gary Neville, el desastrós lateral dret del Manchester United i avui pitjor comentarista de televisió que va assegurar que Espanya no arribaria gaire lluny amb ell en el lateral esquerre. "Agraeixo a Gary el seu suport, sé que durant tot el torneig ha estat pendent de mi", apuntava divertit el jugador del Chelsea.

Espanya es posarà a la butxaca 28,25 milions d’euros, la quantitat màxima que podia guanyar un participant en l’Eurocopa. Els diners es reparteixen de la següent manera: 9,25 milions per participar, 3 per les victòries de la fase de grups, 1,5 milions pel pas a vuitens, 2,5 pel de quarts, 4 milions per la semifinal i 8 quilos per guanyar la final.

L’actitud de Bellingham

Notícies relacionades

Els espanyols, molt esportius, van acudir a consolar els anglesos. Així, Joselu, Carvajal i Nacho ho van fer amb un Bellingham que no va demostrar haver encaixat bé la derrota, donant una puntada de peu a una nevera i volent anar-se’n del camp abans de l’entrega del trofeu. Però el van obligar a quedar-se. Rodri va conversar amb Stones, el seu company al City, abans d’acudir a recollir el trofeu d’MVP del torneig. De fet, fins i tot De la Fuente va demanar la Pilota d’Or per al centrecampista madrileny: "¡Sisplau, Pilota d’Or per a Rodri, però ja! ¡És el millor del món!". I per una vegada Rodri també va parlar de l’assumpte: "Ja va sent hora que un espanyol guanyi la Pilota d’Or".

Va ser la nit perfecta com a colofó a l’Eurocopa perfecta. "No hauria sigut capaç d’imaginar un camí així, amb una trajectòria tan brillant. Sabia que els jugadors tenien capacitat per a això, però s’han superat. L’Eurocopa que han fet és difícilment millorable", apuntava De la Fuente. I el seu col·lega Gareth Southgate, enfonsat després de perdre la seva segona final consecutiva, ho ratificava: "És que els espanyols són molt bons. No hem tingut la pilota, i quan l’aconseguíem ens pressionaven amb tanta agressivitat que la perdíem ràpid. Tenen jugadors increïbles. Han sigut el millor equip de l’Eurocopa, només queda felicitar-los". Espanya meravella, Espanya espanta. El següent, el Mundial dels Estats Units, el Canadà i Mèxic. Aleshores Lamine Yamal ja serà major d’edat.