Futbol

Rocha queda inhabilitat dos anys com a president de la RFEF

El TAD va aplicar ahir la mesura, per acomiadar el secretari general Andreu Camps, esgotant els tres mesos de termini. Deixa el càrrec de manera immediata a l’espera de demanar mesures cautelars.

Rocha queda inhabilitat dos anys com a president de la RFEF
3
Es llegeix en minuts
Sergio R. Viñas

Dos dies després que la selecció espanyola guanyés l’Eurocopa de futbol, el Tribunal Administratiu de l’Esport (TAD) va decidir ahir inhabilitar per dos anys el president de la Reial Federació Espanyola de Futbol, Pedro Rocha. Una decisió que implica que haurà de deixar el seu càrrec de manera immediata, tret que prosperin les mesures cautelars que, amb seguretat, demanarà davant la justícia ordinària.

Tot i que la proposta de sanció era de sis anys (tres diferents de dos anys), el TAD ha decidit inhabilitar-lo per dos per haver acomiadat qui era el secretari general de la federació, Andreu Camps. Cal recordar la paradoxa que el cessament va ser una exigència de Víctor Francos, anterior president del CSD. El seu cap va ser un dels que es va demanar en l’anomenat motí d’Oliva organitzat per les internacionals després del cas Rubiales.

"M’acusen d’excedir-me en les meves funcions per prendre decisions que el mateix Consell Superior d’Esports va demanar, com la rescissió del contracte de l’anterior secretari general [Andreu Camps], amb la qual l’interessat, a més, va estar d’acord", va defensar Rocha en una entrevista amb Prensa Ibérica, sobre la inhabilitació que finalment s’ha produït.

Les sancions per prescindir de l’advocat extern Tomás González Cueto i per fer personar la RFEF en el procés judicial que investiga la presumpta corrupció durant la presidència de Luis Rubiales es queden en una multa de 16.000 euros per cada un d’aquests fets.

Després de tres mesos d’instrucció, s’ha determinat que Rocha va fer un abús de poder durant la seva llarga etapa com a president de la comissió gestora de la RFEF, càrrec que va assumir després que Luis Rubiales, de qui era vicepresident econòmic, es veiés obligat a dimitir. Aquestes sancions són conseqüència de tres decisions que va adoptar sense tenir en compte la comissió gestora, tal com recullen les al·legacions dels membres d’aquest organisme.

L’opció de ‘Yaye’

Rocha pot ara recórrer al Tribunal Contenciós Administratiu. Es plantegen dues opcions: demanar cautelaríssimes, que en cas de ser acceptades li permetrien continuar al capdavant de la RFEF fins que la resolució del TAD sigui ferma. En cas que aquesta via no prosperi, s’activa l’opció de María Ángeles García Yaye, vicepresidenta de la RFEF, un nomenament fet pel mateix mandatari. Caldrà esperar a la resolució del Contenciós Administratiu, que s’ha de produir abans de l’octubre.

Per tant, tret que la justícia ordinària digui ara el contrari, María Ángeles García assumiria la presidència de la RFEF fins a la celebració d’eleccions ordinàries a la presidència, ja convocades per al setembre. Abans s’ha de resoldre la constitució de la nova assemblea federativa. El que és clar és que Rocha no es podria presentar a aquests comicis mentre continués vigent la seva inhabilitació. A l’abril va nomenar una nova junta directiva formada per 20 persones en la qual l’exfutbolista extremenya va ser designada com a vicepresidenta adjunta i, per tant, número dos .

A primera fila

Notícies relacionades

El TAD ha esperat que finalitzi l’Eurocopa i els seus festejos per inhabilitar Rocha. Ho ha fet esgotant els tres mesos de termini màxim que tenia per resoldre després de l’obertura, el 15 d’abril, de l’expedient contra el president de la RFEF i la resta de membres de la comissió gestora que finalment es van quedar. Rocha ha estat a primera fila a Alemanya en tot moment. El seu equip també s’ha preocupat per veure que compta amb el suport de LaLiga i la Lliga F, a més de la FIFA i la UEFA.

De fet, el primer a pronunciar-se al respecte de la decisió va ser Javier Tebas, president de la patronal. "En el súmmum de l’absurd, a Pedro Rocha l’inhabiliten per destituir el cervell que hi havia darrere de Luis Rubiales, Andreu Camps, a petició del mateix CSD. L’excusa és ridícula, però el fons és molt perillós. Esperem que es pronunciï la justícia, perquè la manera de procedir dels responsables d’aquest deliri no és pròpia d’un país seriós", va escriure Tebas en el seu compte de X.

Temes:

eSports FIFA