NOVA METODOLOGIA AL BARÇA

Flick i Deco defineixen el canvi

El club ha dissenyat tot el grup de treball de la preparació física de l’equip

Només De la Fuente, entrenador de porters, i Pruna, el metge que Xavi va portar, han resistit en la profunda transformació de l’‘staff’. S’ha fusionat en el grup el que volia el tècnic, tres ajudants del seu país, i el que exigia el director esportiu.

Flick i Deco defineixen el canvi
4
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Va firmar dimecres 29 de maig, va començar a entrenar dimecres 10 de juliol i gairebé ni se l’ha sentit i en poc més de dues setmanes (dimecres 31, a la una de la matinada) debutarà a Orlando contra el campió de la Premier, el Manchester City de Guardiola. Però poc se sap, almenys, públicament dels primers passos al Barça de Hansi Flick, el tècnic elegit per Joan Laporta per liderar el seu nou projecte esportiu.

És un canvi radical del president, que ha donat un cop de volant fugint dels símbols del club (va fulminar Koeman en un avió de tornada de Vallecas i es va cansar de Xavi, a qui mai havia volgut) per entregar-se al tercer entrenador alemany que aterra a Barcelona durant els seus 125 anys d’història. En aquest canvi es barregen la filosofia de Flick amb el mètode de Deco, el director esportiu.

Tres (o quatre) baixes

Hi ha, de moment, moltes més novetats en la metodologia de treball que en la plantilla, on no ha arribat ni un fitxatge. Hi ha tres baixes (Marcos Alonso, Joao Félix i Cancelo) que són, en realitat, quatre perquè Sergi Roberto, el capità, va quedar desvinculat del club el passat 30 de juny. I no se’l veu per la ciutat esportiva ni se sap encara res del futur de l’ara excentrecampista blaugrana.

Flick, mentrestant, s’ha convertit en el primer entrenador alemany del segle XXI després de les etapes breus i gens fructíferes de Hennes Weisweller i Udo Lattek, tipus que mai van congeniar amb les estrelles ni l’equip al segle passat. L’entitat calla i protegeix l’extècnic del Bayern de Múnic, a l’espera que es faci una presentació oficial abans de volar als Estats Units el dia 28. No hi ha soroll mediàtic extern, però els moviments a l’interior del vestidor han sigut tectònics. El canvi, i en totes les àrees (preparació tàctica i física, al costat de la parcel·la mèdica i de fisioteràpia) és total. Només dues figures han resistit aquesta revolució, que es va fer pública dissabte passat.

Ha desaparegut tot el cos tècnic de Xavi, format per vuit persones: tres ajudants (Òscar Hernández, Sergio Alegre, Iván Torres, el preparador físic), tres analistes (David Prats, Toni Lobo, Sergio García), un assessor personal de comunicació (Edu Polo) i un fisio (Carlos Nogueira). Però Flick no ha vingut amb vuit de nous, símptoma directe de la profunda intervenció que ha tingut la direcció esportiva en la composició del grup de treball.

La primera imatge oficial

Són nou ajudants, però es tracta d’una barreja entre el que volia l’alemany, que ha portat tres tècnics del seu país (Toni Tapalovic, Marcus Sorg i Heiko Westermann) i el que li ha imposat el Barça, que va esperar fins al quart dia de treball a la ciutat esportiva de Sant Joan Despí per publicar la primera imatge oficial del nou staff tècnic blaugrana. I una setmana després va donar visibilitat a Thiago Alcántara com el novè i últim integrant d’aquest grup de treball.

Es fusiona el que desitjava Flick i el que exigia Deco, el director esportiu, que ha incorporat dos preparadors físics (Pepe Conde procedeix del Sevilla; Rafa Maldonado, de la Reial Societat), a més del responsable del treball de força (Julio Tous) investit com a cap absolut juntament amb un nou responsable de la parcel·la de recuperadors i fisioteràpia en la figura de Raúl Martínez. I ha aparegut la figura de Germán González, com a preparador físic de gimnàs i de força.

A aquest heterogeni grup de treball, que s’estan coneixent els primers dies a Sant Joan Despí, s’hi ha afegit, tot i que serà inicialment sota una fórmula temporal, Thiago Alcántara, l’exjugador del Barça, Bayern, on va coincidir amb Flick, i Liverpool. En aquesta foto inicial dels vuit ajudants no hi era Thiago. Va aparèixer quatre dies després.

També ell va diàriament a la ciutat esportiva exercint tasques d’enllaç entre el tècnic i la plantilla a causa del seu domini de l’alemany, castellà, català, anglès i portuguès. El Barça va indicar que aquest treball l’ajudarà a formar-se com a entrenador, tot i que tindrà una durada curta. De moment, no es contempla que Thiago hi sigui tota la temporada.

Tampoc hi ha precedents en la història recent dels entrenadors del Barça, que hagin acceptat una configuració del seu staff d’aquesta manera. Ni Xavi, que es va endur tots els seus ajudants, ni Koeman, que va elegir els seus socis a la banqueta, ni Setién, ni Valverde, ni Luis Enrique....

Connexió amb Ter Stegen

Amb Flick, i escaldat com estava Laporta i el Barça per l’última experiència, s’ha viscut aquesta revolució que s’ha carregat tot que hi havia. ¿Tot? Tot no, perquè De la Fuente, l’entrenador de porters que Tito Vilanova va fitxar el 2012, continua exercint la seva feina gràcies a la seva gran connexió amb Ter Stegen.

Segueix malgrat que Tapalovic, un dels tres ajudants que s’ha emportat el nou entrenador del Barça, exercia aquesta mateixa funció durant la seva època al Bayern.

Notícies relacionades

A Barcelona, adoptarà ara una altra missió, de caràcter molt més tàctic, en l’assessorament de Flick sense estar destinat al treball amb els porters. L’altre supervivent és Ricard Pruna, que ha sigut metge del primer equip blaugrana en dues etapes. Va debutar amb Rijkaard (2006) i va marxar el 2020 després d’haver-se mantingut gairebé 25 anys al club.

Se’n va anar al Sharjah, un club dels Emirats Àrabs Units, on tan sols va estar sis mesos. Va rebre llavors (desembre del 2021) la trucada de Xavi i va tornar a Barcelona, on també seguirà ara en el projecte de Flick, un entrenador que surt a la seva primera experiència lluny d’Alemanya amb un cos tècnic singular. Només un terç (tres de nou) porten la seva firma.

Temes:

Barcelona