Futbol

Milei avança amb el seu projecte de privatitzar els clubs argentins

Milei avança amb el seu projecte de privatitzar els clubs argentins
3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Javier Milei va aprofitar l’entusiasme que ha despertat a l’Argentina l’obtenció de la Copa Amèrica per privatitzar d’una vegada per totes el futbol argentí. L’anarcocapitalista passa per la seva lent ideològica tots els aspectes de la vida. Els clubs socials i esportius són per a ell "socialistes", rojos, i per això han de ser escombrats pel canvi que encarna. Les societats anònimes esportives (SAE), va garantir, acabaran amb la "casta" del futbol, un equivalent de l’aristocràcia política que, segons Milei, ha enfonsat aquest país. Amb les SAE, va dir, s’acaba "el pobrisme socialista" en l’esport més popular dels argentins.

El somni de Milei xoca amb les posicions del president de la Federació (AFA), Claudio Chiqui Tapia, però també amb la mirada que té sobre el futbol Juan Román Riquelme, actual president de Boca Juniors i el seu principal estendard en els terrenys de joc al llarg de la seva història, per sobre fins i tot de Diego Maradona. El passat 18 de desembre, el també exjugador del Vila-real li va guanyar les eleccions a Andrés Ibarra, que competia en nom de Mauricio Macri i havia rebut el suport del mateix Milei. La seva proposta als socis era convertir el club que més seguidors té a l’Argentina en una SAE.

Aprofitant la Copa Amèrica

El projecte de transformació del futbol està inclòs en el Decret de Necessitat i Urgència (DNU) que Milei va anunciar al desembre i que encara ha de ser ratificat per la Cambra de Diputats. Mentre no sigui rebutjat està vigent. Al gener, la justícia va frenar el primer intent en favor de les SAE, a través d’un recurs d’empara. Aprofitant l’alegria de la Copa Amèrica, el mandatari va tornar a la càrrega. Considera que és el moment propici perquè siguin una realitat.

L’AFA no vol saber res de la privatització i la guerra ha sigut declarada. El Govern ha mogut les primeres fitxes. La Inspecció General de Justícia (IGJ) va establir dimarts passat una sèrie de desregulacions i flexibilitzacions de tràmits que habilita les associacions civils sense finalitats de lucre com són els clubs a transformar-se en SAE, sempre que així ho vulguin els seus socis.

A per totes amb la seva croada privatitzadora de totes les esferes de l’activitat estatal, Milei vol que Boca Juniors o River Plate siguin els nous Manchester City i el PSG. Les SAE, assegura, permetran l’entrada de dòlars per tirar endavant una lliga més poderosa, amb millors estadis i, també, més guanys per als equips per drets televisius i publicitat. Segons el diari La Nación, "el Govern entén que, mitjançant l’obertura del futbol a capitals estrangers, podrien ingressar en el país entre 3.000 i 4.000 milions de dòlars".

Notícies relacionades

Tapia sap que s’acosta una envestida. El mateix Milei el va avisar en vigílies de la final de la Copa Amèrica contra Colòmbia amb una provocadora publicació en el seu compte d’X. "Pregunta tècnica: si l’AFA s’oposa a les societats anònimes esportives: ¿per quin motiu permet que el planter titular provingui d’aquestes societats? ¿Potser serà que els resultats són importants i les SAE tenen els millors? No més socialisme pobrista en el futbol". Va passar per alt que des de Leo Messi a Emiliano Dibu Martínez, tots els jugadors argentins van ser formats en associacions civils, amb forta presència als barris de cada ciutat d’aquest país.

Tapia juga un partit en desavantatge si no rep nous suports immediats dels clubs i les grans estrelles. Abans de la segona volta que va consagrar Milei president, va incitar tots els estaments del futbol a pronunciar-se contra les SAE. Lionel Scaloni, l’entrenador del combinat, va passar per alt la recomanació de Tapia. "En això no m’hi fico". ¿Es pronunciarà Messi en la mateixa direcció? Tapia, això sí, confia que la FIFA estarà del seu costat. Els mitjans argentins ho dubten. L’expresident Macri, promotor de les SAE des que va estar al capdavant del Boca Juniors, és en l’actualitat un estret col·laborador de Gianni Infantino.