LA PRETEMPORADA BLAUGRANA

"He estudiat molt Cruyff"

 «Volem donar tot el que tenim per portar aquest club al següent nivell»

«Cal donar les gràcies a La Masia, però cal augmentar la qualitat d’aquest equip»

Hansi Flick comença a explicar les claus del seu projecte. Apel·la a l’origen de l’estil del Barça i creu que necessita fitxatges per millorar la plantilla.

Hansi Flick, en el entrenamiento del Barça de este sábado 20 de julio en la ciudad deportiva de Sant Joan Despí.

Hansi Flick, en el entrenamiento del Barça de este sábado 20 de julio en la ciudad deportiva de Sant Joan Despí. / FCBARCELONA

3
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Tenia una botiga d’esports a Bammental, un petit poble d’Alemanya, on vivia quan va acabar la seva curta carrera com a jugador professional. I allà va rebre una invitació de Nike per visitar el Camp Nou perquè, com va dir el tècnic, "vaig ser el màxim venedor de productes esportius d’equip a Alemanya durant cinc o sis anys". Va venir a veure el Barça de Rijkaard contra el Getafe, entrenat llavors pei també alemany Bernd Schuster. Era el 21 de març del 2006, amb triomf blaugrana (3-1).

"Em vaig asseure a la tribuna, a la grada, i vaig dir: un dia vull entrenar aquí", va confessar el nou tècnic blaugrana en la seva primera gran aparició pública concedint una àmplia entrevista –era un extracte ahir, la completa sortirà demà– a Barça One, la televisió corporativa del club. I aquest dia ha arribat, després d’una espera de 18 anys. Flick té 59 anys i explora la seva primera experiència en una banqueta lluny del seu país. És, com sempre recorda Joan Laporta, la bandera de la ‘via alemanya’. Una via que, en una estudiada picada d’ullet cap al passat més exitós de la història del Barça, l’entronca, com el mateix Flick va reconèixer, amb el principal símbol de la transformació futbolística de l’entitat blaugrana.

"Quan vaig decidir ser entrenador em vaig fixar en el Barça", va remarcar l’extècnic del Bayern de Múnic, que després va argumentar la seva tesi. "Em vaig fixar perquè el Barça jugava un futbol fantàstic i es pot veure com desenvolupa els seus jugadors. Tothom en parla", va indicar Flick.

"Escola dels Països Baixos"

El tècnic va afirmar que des que es va asseure en una banqueta ha caminat en aquesta direcció. "És semblant al que fa el Barça perquè aquest també és el meu objectiu des del primer equip que vaig entrenar", va dir evocant els seus primers passos com a preparador. "Vaig estudiar molt, sobretot l’escola de futbol dels Països Baixos i també Johan Cruyff", va recalcar Flick, que s’enfronta a un desafiament que mai havia viscut a la seva carrera, iniciada com a ajudant de Joachim Löw al període contemporani de més èxit de la selecció alemana: semifinalista al Mundial de Sud-àfrica-2010 perdent contra l’Espanya que després va ser campiona i propietària del tron mundial amb la conquesta a Maracana-2014, que va frustrar el somni de l’Argentina de Messi.

Flick resumeix ara tot el que volia Laporta, escaldat amb Koeman i amb Xavi, dues llegendes amb què mai va connectar, per donar-li al club un nou impuls. "Volem donar tot el que tenim per portar aquest club al següent nivell. Farem tot el possible", va dir el tècnic, admirat per "la passió i devoció" que ha viscut des que es va anunciar el seu fitxatge al maig.

Sense reforços encara

Notícies relacionades

Fa gairebé dues setmanes que treballa a la ciutat esportiva de Sant Joan Despí, però sense els internacionals de l’Eurocopa. Ni tampoc els de la Copa Amèrica. Al·lucinat amb el talent dels joves –"cal donar les gràcies a La Masia per la forma en què desenvolupen els jugadors, és una cosa increïble"–, però amb això no en té prou. El club treballa per donar-li els reforços que vol quan hagi assolit la fórmula del 1:1 al fair play salarial, ara superat. "Cal augmentar la qualitat d’aquest equip", va remarcar Flick, assumint com a imprescindible l’arribada de Nico Williams, l’estrella al costat de Lamine Yamal de l’Espanya campiona de l’Eurocopa, d’un mig centre (Mikel Merino, de la Reial Societat, seria ideal) i si hi ha diners i fair play, fer tornar Dani Olmo a Barcelona.

Queda menys d’un mes per començar la Lliga –el debut serà a Mestalla el pròxim 1 d’agost– i cap cara nova ha passat encara pel vestidor de Flick, que durant els seus primers dies ha perdut per lesió Araujo i Pedri, a més de no saber quan podrà comptar amb Frenkie de Jong. Ni Gavi, és clar. Per això, el seu treball es limita, sobretot, a la parcel·la física. Deco ha dissenyat un grup totalment nou de treball (Tous, Comte, Maldonado i Fernández) que ha inserit al cos tècnic de Flick. "La preparació física és crucial, la treballem molt i també ho fem amb pilota. És un treball totalment diferent de com ho feien abans", va afirmar.