TENNIS

Un cansat Nadal sucumbeix a la final de Bastad abans dels Jocs

En dos sets (6-3 i 6-2) i 86 minuts, el portuguès Nuno Borges (51 del rànquing mundial) derrota el tennista mallorquí i aconsegueix el seu primer títol ATP 250 en la terra batuda sueca.

Un cansat Nadal sucumbeix a la final de Bastad abans dels Jocs
3
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Va perdre un exhaust Rafa Nadal, però va guanyar hores a la pista per presentar la seva candidatura als Jocs Olímpics de París, on el tennis espanyol té opcions serioses de medalla. Tant en l’individual (amb ell, aspirant al seu tercer or, i amb Alcaraz) com en la parella de dobles. Una parella formada per Rafa i Carlos, el millor tennista espanyol de tots els temps i el nen murcià que va destrossant rècords. Va perdre el mallorquí a Bastad i segueix, per tant, amb aquesta llarga espera de dos anys, un mes i 16 dies (des del juny del 2022 quan va aconseguir el seu catorzè Roland Garros).

Queia cansat a Bastad davant Nuno Borges, que amb 27 anys assaboria el seu primer èxit professional, banyat en xampany, acabada la final en una calorosa tarda sueca. «Tots volíem que Rafa guanyés, fins i tot una part de mi ho desitjava», va reconèixer amb absoluta sinceritat el tennista portuguès. «Però una alguna cosa dins meu em va empènyer, sobretot les emocions», va afegir Borges, que es va convertir en el cinquè a derrotar Nadal en una final en terra batuda després de Federer, Djokovic, Zeballos i Andy Murray.

«He jugat molt malament»

Va tenir la final controlada Borges en tot moment. Va necessitar 46 minuts per anotar-se el primer set (6-3) i només en va fer servir 40 per segellar el segon (6-2), que li donava el triomf que somiava. «Moltes felicitats, Nuno», li va dir Nadal abans de rebre el trofeu. «Has jugat genial tota la setmana i t’ho mereixes més que ningú», va argumentar el mallorquí, que encara sobre la pista, i dirigint-se al públic, va començar a ser autocrític.

«He jugat molt malament. No ha sigut el meu millor dia, ha sigut molt difícil per a mi perquè Nuno ha jugat molt bé», va explicar Nadal, que va tenir seriosos problemes amb la sacada, ja que tot just va conservar el seu servei en tres jocs. Mal símptoma. Símptoma que delatava, sobretot, la irregularitat del balear, que acumulava pràcticament vuit hores de tennis en els tres últims dies repartides al llarg de vuit sets. Per això, la versió plana i espessa del tennis que va projectar el balear a la final.

«No ha sigut el millor partit de Rafa, però tothom t’estima allà on vas, especialment els jugadors, que et veuen com un exemple. Tant de bo segueixis molt de temps més, ets una inspiració per a tots», li va dir el portuguès, confiat que no es retiri.

«M’he sentit buit d’energia»

Notícies relacionades

Però Nadal, amb 38 anys, ja va tancant carpetes. «No sé si tornaré a jugar aquí, però m’he divertit molt. Ha sigut genial tornar», va dir recordant aquell títol que va aconseguir el 2005. Ara, el juliol del 2024, no ha pogut ni lluitar-ho perquè Borges va dominar d’inici a fi la final. Va aguantar el cos del balear, però no es va veure el seu millor joc. «He jugat molt malament», va repetir després a la sala de premsa de Bastad. «Veig difícil jugar pitjor del que he fet aquí. M’he sentit buit d’energia, una cosa que pot ser normal perquè portava molt temps sense competir durant uns quants dies consecutius», va remarcar Nadal, que no va voler utilitzar aquesta inactivitat com a coartada o excusa.

«Aquesta podria haver sigut una de les raons del meu mal joc a la final, però tinc moltes coses més per analitzar», va confessar el tennista mallorquí abans de volar cap a Roland Garros, la terra promesa dels Jocs Olímpics de París. «El meu nivell de joc ha sigut molt llunyà al que he estat fent. He d’esbrinar per què i mirar de solucionar-ho», va dir Nadal, que puja 100 llocs (del 261 al 161 del rànquing) amb aquesta final perduda. «Entrenaré amb el Carlos aquesta setmana, tant de bo pugui trobar l’energia necessària», va sentenciar el manacorí.

Temes:

Rafa Nadal