Jocs Olímpics 2024

Amb escola bressol i sense aire condicionat

Una refrigeració subterrània farà que la temperatura no superi els 26 graus a la vila

La Vila Olímpica de París pretén oferir al món un missatge inspirador. És ecosostenible, reutilitzable i, el més important, és global. Els esportistes amb fills comptaran amb un espai per a ells.

Amb escola bressol i sense aire condicionat
3
Es llegeix en minuts

La Vila Olímpica dels Jocs és una cosa semblant al Disneyland de l’esport. Tant pots creuar-te a la cantonada amb alguna de les grans estrelles del tennis mundial (Alcaraz, Nadal o Djokovic) com amb esportistes anònims vinguts de Panamà, Nova Zelanda, la Xina o Hondures.

Un autèntic gresol de cultures fa d’aquesta zona residencial de Saint-Denis un eixam de somnis i aspiracions compartides. Tots volen lluir i rendir en el moment de la competició, però també amarar-se de l’experiència única de ser veí de l’ídol que seguies per televisió, o coincidir a la perruqueria o la bugaderia amb el rival amb qui et veuràs al camp, la pista o el ring la setmana vinent o l’altra.

La vila dels Jocs de París pretén oferir al món un missatge inspirador. És ecosostenible, reutilitzable i, el més important, és global. Durant els pròxims dies serà la llar de més de 14.000 esportistes i servirà un total de 60.000 àpats. El restaurant principal té capacitat per acollir 3.500 atletes alhora. A més, com a curiositat, crida l’atenció que pots triar matalàs o coixí, i per descomptat la bugaderia ja opera a ple rendiment.

A només unes hores de la cerimònia d’inauguració, una imatge gairebé icònica es repeteix com en cada una de les anteriors edicions dels Jocs. Enormes teles amb els colors de cada país pengen dels balcons dels 82 edificis, 3.000 apartaments i 7.200 habitacions. Com marcant territori, com mirant d’anunciar als veïns: aquí dormim els grecs. O els finlandesos. O els de Papua Nova Guinea. Alguns països geogràficament veïns aquí també són un al costat de l’altre, per exemple Espanya a prop d’Itàlia, o Alemanya de Suïssa. Això sí, cada un amb el seu lema. El del COE: ¡París, Espanya és aquí!

Bar lliure d’alcohol

La vila compta amb un centre mèdic obert les 24 hores del dia i un gimnàs d’excel·lència que disposa de diversos tècnics espanyols. "Mirem de fer la vida fàcil als altres. El més bonic és veure arribar els compatriotes", relata Isaac Rojas, preparador arribat des de Tenerife, que remarca que intenten donar tecnologia i suport als equips de totes les nacionalitats i procedències.

Aquesta miniciutat per a esportistes olímpics –després acollirà els paralímpics– disposa també d’un saló de bellesa, un bar lliure d’alcohol, un centre de culte i un establiment per a tota mena de compres. També d’una pantalla gegant per seguir en comunitat els Jocs. La novetat és l’aposta per una escola bressol per a aquells esportistes que decidissin viatjar amb els seus fills.

Notícies relacionades

Però és, abans que res, una vila que ensenya al món el camí del futur. No té aire condicionat, però sí que compta amb una refrigeració subterrània per garantir que la temperatura no superi els 26 graus. I no és una inversió inútil, per tal com aquest territori es convertirà en un dels eixos sobre els quals avançarà París. Serà llavors quan es comprovarà si es compleix la profecia optimista del president Macron, que assegura que a la vila veiem els edificis tal com es construiran el 2040. Una urbs avançada al seu temps i que va ser una de les grans apostes de la candidatura parisenca davant el COI. Ara, a qui enamora és als seus propis atletes, que confessen que estan entusiasmats amb el que serà el seu entorn els pròxims dies. Fins que els Jocs comencin, els seus botins i materials de competició pengen dels balcons.

Per descomptat que el propòsit principal és viure en les millors condicions possibles per arribar a punt al gran dia de cada un, però hi ha un objectiu afegit amb què gairebé tots han arribat fins aquí: obtenir el selfie o l’autògraf de les estrelles que viuran a la vila. "Nadal va estar ahir una hora atenent els altres, i sempre amb un somriure", explicar un esportista d’un altre país. Per a ells, és el Disneyland de l’esport. Després, no és que la carrossa es converteixi en carbassa, sinó al revés, la casa dels atletes es transformarà en una ciutat per a estudiants.

Temes:

Òpera