LA PRETEMPORADA BLAUGRANA

Hansi Flick: "¿Pressió? No, no, és la meva feina"

En la seva primera aparició pública, i gairebé dos mesos després que el Barça anunciés el seu fitxatge, Hansi Flick va difondre ahir un missatge realista, esquivant la polèmica, sense demanar fitxatges, presumint del treball realitzat a la Masia.

Hansi Flick: "¿Pressió? No, no, és la meva feina"
4
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Hansi Flick anava amb peus de plom. Una cura extrema en cada una de les paraules utilitzades. L’alemany va comparèixer amb absoluta puntualitat, maniàtic com és de no trair el rellotge, a la seva primera aparició pública com a entrenador del Barça. Va durar una hora. Va estar acompanyat a l’Auditori 1899 del Camp Nou en obres –presidit per sis monumentals grues– pel president Joan Laporta, que va elogiar "l’experiència, cultura de l’esforç i disciplina" que projecta l’extècnic del Bayern Múnic en cada un dels seus actes. Aquests elogis del dirigent ocultaven, alhora, velles queixes cap a Xavi, a qui va elogiar, això sí, en el seu discurs inicial de benvinguda a Flick. I aquest, malgrat ser la primera vegada que entrena fora del seu país, no està gens angoixat. "¿Pressió? No, no en sento, és la meva feina", va afirmar.

Missatge pragmàtic

I l’alemany, que va començar amb una breu frase en català ("estic molt content") es va refugiar després en l’anglès perquè el seu domini del castellà és escàs, va difondre el seu missatge ple de pragmatisme, esquivant el populisme, amb frases curtes, defungint qualsevol tipus de polèmica. Sabia on era. I sobretot el que no havia de fer. Per això al ser preguntat sobre l’estil de joc que ha d’exhibir el seu Barça va entroncar ràpidament amb les dues figures cabdals que han canviat la història del club. "No estic lluny de la idea del Barça quan va aconseguir èxits amb Cruyff i el Pep", va dir Flick .

En aquest sentit, l’alemany, setmanes abans que s’oficialitzés el seu fitxatge pel Barça (29 de maig), va mantenir una conversa amb Guardiola. No només va parlar amb ell sinó també amb altres persones vinculades a l’univers culer, amarant-se d’un món del qual tenia un complet desconeixement, entre altres raons perquè és la primera experiència lluny d’Alemanya. "Sempre és inspirador parlar amb el Pep, però és una conversa privada. És com quan parlo amb els amics", va explicar sense donar ni un detall, gelós de la intimitat aliena. I de la seva.

Demana temps

A diferència de Xavi, que va ser presentat amb el Camp Nou obert i amb més de 10.000 persones a la grada abraçat a Laporta, celebrat com si fos un salvador, l’arribada de Flick ha sigut molt més discreta. Ha trigat gairebé dos mesos a exposar-se a les preguntes dels periodistes –n’hi havia 101 ahir a l’Auditori, només tres alemanys– i el seu missatge, desgranat al llarg d’una hora, ajudat per la traducció simultània, no va tenir cap signe d’eufòria.

Al ser preguntat si té equip per guanyar la Champions, trofeu que no conquereix el Barça des del 2015, Flick va ser prudent. "Doneu-me unes setmanes més i us ho podré concretar amb més detalls i amb més precisió", va replicar al periodista que ho va qüestionar. Va demanar temps, entre altres raons, perquè no té la plantilla que vol, tot i que no va deixar anar cap queixa. Ni tan sols per la plaga de lesions (Pedri, Araujo, De Jong, Gavi, Ansu) que llasten l’inici del seu projecte. "Òbviament no és bo per a l’equip, l’entrenador ni per al club que estiguin lesionats. Espero que tornin al més aviat possible", va dir el tècnic, que va precisar que Ansu estava en un gran moment abans de caure.

Va ser sec i professional quan li van preguntar per Nico Williams, el gran objectiu per reforçar la davantera. "No és jugador del Barça, no en puc parlar". I el mateix va respondre al ser qüestionat sobre Sergi Roberto, que va acabarcontracte el 30 de juny i, de moment, no té equip.

Va ser, al final, de la llarga roda de premsa en què no va oferir cap titular destacat quan se li va preguntar si coneixia l’"entorn" del Barça, terme encunyat per Cruyff el 1992 amb el qual no va conviure gens bé Xavi malgrat conèixer-lo millor que ningú. "¿Entorn? No sé què vol dir", va dir mentre Laporta, a la seva dreta, xiuxiuejava amb el tècnic, explicant-li en anglès el que és i representa. "En la vida cal respectar sempre", va dir.

Fitxatges top

Notícies relacionades

El Barça no ha fet cap fitxatge aquest estiu, més enllà d’abonar els 3 milions d’euros de clàusula al Girona per quedar-se en propietat Pau Víctor. Però Joan Laporta, el president, va dir ahir que el club té la capacitat econòmica per acudir al mercat amb normalitat.

«Avui, el Barça pot fer front a fitxatges de la magnitud que esteu parlant», va dir el dirigent sense citar Nico Williams o Dani Olmo. Almenys, pel seu nom. «Podem afrontar qualsevol operació del mercat».