Festa d’obertura

El Sena acull la primera cerimònia olímpica fora d’un gran estadi

L’espectacle, amb 3.000 ballarins, discorrerà al llarg de 6 quilòmetres del riu 

Céline Dion, Lady Gaga i Aya Nakamura, entre els participants

Thomas Jolly, director del xou, ha limitat els assajos per no revelar una gran sorpresa

El Sena acull la primera cerimònia olímpica fora d’un gran estadi
4
Es llegeix en minuts

"¿Per què construir decorats quan tinc el més bonic del món?", afirma Thomas Jolly, el director de la cerimònia dels Jocs Olímpics. Fins ara, com serà la festa d’obertura és un dels secrets més grans d’aquesta competició, tot i que en les últimes setmanes s’han donat a conèixer alguns detalls que han ajudat a despertar l’esperit olímpic, fins ara adormit.

Els Jocs de París pretenen ser els més ecoresponsables de la història i, per aquest motiu, el seu director artístic, Thomas Jolly, ha volgut jugar amb els elements naturals i arquitectònics que li ofereix la mateixa capital francesa, sense alterar l’hàbitat natural: "Hi haurà poques construccions per al que és el xou", afirma.

Uns 3.000 ballarins i actors presentaran un total de 12 escenes artístiques que representaran el patrimoni francès a les vores del Sena, mentre que desenes de barcasses amb les delegacions internacionals desfilaran pel riu des d’Austerlitz fins als peus de la torre Eiffel.

Els tons del capvespre

Sis quilòmetres de recorregut i una cerimònia que durarà prop de quatre hores, en què s’utilitzarà l’aigua i la llum natural de París: "Aquests tons del capvespre vermellosos que impacten sobre la pedra de les vores del Sena. Aquesta llum natural és la que hem volgut aprofitar per il·luminar la cerimònia", explica Jolly, a qui li agrada presumir de la bellesa de París i se li il·lumina la cara quan explica cada detall d’aquesta cerimònia que pretén ser històrica.

Per primera vegada, la cerimònia d’obertura dels Jocs Olímpics no es portarà a terme en un estadi i això genera una gran expectació, alhora que nervis. Un repte d’infraestructura i seguretat, però també de fe. "Esperem que no plogui. Tot apunta que tot sortirà com s’espera".

París serà la protagonista, però també la multiculturalitat de França, reflectida en la posada en escena, en l’storytelling, però també en els detalls més concrets, com el vestuari o les músiques que sonaran durant la cerimònia. "França és alhora Jul, Edith Piaf i Nathalie Dessay", afirma el director musical, Víctor Le Masne. Tot i que, davant la pregunta d’una possible actuació d’estrelles internacionals, com Céline Dion, Lady Gaga o Aya Nakamura, el director "ni confirma, ni desmenteix", però sentencia que "serà memorable". D’això no hi ha dubte, França aconsegueix que les seves cerimònies tinguin la dosi justa de nacionalisme i emotivitat. "En aquest número hi ha una gran diversitat, que em sembla molt rica", remarca el director.

Qui sí que ha donat una mica més de detalls va ser la ministra d’Esports, Amélie Oudéa-Castera, que va afirmar en una entrevista per a la cadena pública TF1 que Céline Dion "no es trobava a la ciutat per casualitat". L’estrella internacional és una de les cantants més estimades a França i fa uns quantes dies que és a París. De fet, ahir Dion es va reunir amb Brigitte Macron. Un espectacle que, tot i que comptarà amb l’ajuda de la tecnologia, el "98% serà en viu i tan sols un 2% seran seqüències pregravades lligades a edificis en els quals entrem (...). Hi ha decorats que són molt bonics de l’exterior, però realment hi volia afegir alguna cosa de l’interior d’aquests edificis icònics", afirma Jolly.

Avui, a partir de les 19.30 hores, milions de persones tindran els ulls posats en la creació de Jolly, i 300.000 ho faran en viu. Amb 42 anys, el nom de Thomas Jolly té un gran pes en la indústria de l’espectacle, i ara s’ha convertit en el cap pensant de la cerimònia olímpica, la més ambiciosa de la història d’uns Jocs, però també la que ha comportat importants limitacions. El director no ha pogut assajar al mateix escenari fins dimarts passat, ja que el secret més ben guardat de la cerimònia es podria revelar.

El gran repte

Si ho pensa, li crea ansietat, diu quan li pregunten sobre el desafiament de dissenyar l’espectacle d’inauguració olímpic, dels més seguits del món, tot i que Jolly està acostumat als grans reptes. El 2014, va representar les tres obres d’Enric VI de Shakespeare a Avinyó. La producció, que va incloure 150 personatges i va durar 18 hores, li va obrir les portes de la professió. Quatre anys més tard, va tornar a Avinyó amb Tiestes, de Sèneca, amb què va aconseguir esgotar totes les entrades i catapultar el seu nom entre els grans del món de l’espectacle. Ara, Jolly s’enfronta a un nou repte, tot i que, per a ell, la cerimònia només serà un èxit "si tothom s’hi sent representat", afirma.

Notícies relacionades

Des de fa quatre mesos, un centenar de persones treballen a temps complet en les més de 3.000 peces úniques de vestuari elaborades amb material reciclat que barreja la influència de la història francesa del segle XVI amb punts de les noves tendències esportives, a més de teixits de segona mà.

"Hem estat cinc mesos reunint-nos tot l’equip amb Thomas Jolly en un apartament secret, on hem parlat molt, filosofat sobre el que era França per a nosaltres, com incloure totes les identitats, i d’aquí han sortit idees increïbles. Sens dubte, el personatge principal d’inspiració és el Sena", explica la directora de vestuari de París 2024, Daphné Bürki, que tampoc vol donar més detalls per mantenir viva l’emoció olímpica fins aquesta mateixa tarda.