Alexia envia Espanya a quarts amb un golàs

La selecció espanyola es va imposar (1-0) a una Nigèria combativa a Nantes en un partit que va decidir en el tram final l’estrella del Barça.

Alexia envia Espanya a quarts amb un golàs
2
Es llegeix en minuts
MARIA TIKAS

Quan les coses es compliquen, Alexia Putellas. No hi ha ningú que tingui més ganes de medalla olímpica que ella, i la doble Pilota d’Or es va inventar un golàs de falta in extremis per enviar Espanya a quarts de final dels Jocs Olímpics. La Roja va vèncer Nigèria per la mínima i serà a la següent ronda després d’un últim partit contra el Brasil.

"No hem fet res, encara. Si guanyem Nigèria tenim un peu i mig a quarts", va dir Alexia després del debut olímpic de la selecció espanyola amb victòria per 2-1 contra el Japó. Aquesta va ser la mentalitat de l’equip durant els dos dies de preparació. Sabien que no seria fàcil, que el combinat africà era un os dur de rosegar. I així va ser.

Tomé va sortir amb tres canvis en l’onze respecte al de l’altre dia: van entrar Oihane per Olga, Lucía García per Athenea i Teresa Abelleira per Patri Guijarro. I per a Nigèria va tornar Oshoala, referent dins i fora del camp per a les seves companyes, que es va perdre el primer partit contra el Brasil.

Les dues seleccions, que es veien les cares per primera vegada en categoria absoluta, van ensenyar les cartes des dels compassos inicials. Sense sorpreses. Mentre Nigèria es mantenia tancada enrere, amb defensa de cinc en bloc baix, i buscava el mínim error d’Espanya per sortir a la contra i fer mal amb transicions ràpides, amb pilotes a Oshoala, Espanya mirava de moure la pilota ràpidament per sorprendre el rival i crear espais.

Alexia, que va tornar a firmar una gran actuació que ja no és casualitat i que recorda la seva millor versió, es deixava trobar per les seves companyes a l’esquena de les migcampistes, per superar la primera línia de rivals i encarar directament la porteria. Va jugar una mica més amunt que de costum per donar més facilitats a Salma. En general, Espanya va ser més ofensiva contra Nigèria que contra el Japó. I la idea era bona, tot i que el risc estava en els forats que deixava lliures al darrere. Però no va estar encertada en atac. Les millors ocasions van arribar a pilota aturada.

Canvis de Tomé

Insatisfeta amb el que veia a la gespa, Montse Tomé va canviar dues peces al descans. El partit demanava velocitat a les bandes i desequilibri per encarar, i van entrar Olga i Athenea.

Notícies relacionades

Si contra el Japó l’entrada d’Oihane per Olga va canviar la cara d’Espanya, contra Nigèria la seleccionadora la va tornar a encertar amb el canvi a la inversa. Amb l’andalusa la Roja va millorar i va començar a trobar solucions.

De seguida van arribar les ocasions, amb les africanes enrere, renunciant a atacar. Però el gol es va fer esperar. A falta de cinc minuts, amb un gol espectacular de falta. Amb intenció o sense d’enviar la pilota al fons de la xarxa, la doble Pilota d’Or va ser l’heroïna d’una selecció que continua somiant amb l’or olímpic.