Alexia i Marta es troben a París per acomiadar-se

Present, passat i futur. Les dues reines del futbol femení es veuran les cares avui en l’últim partit de la fase de grups en què s’escenificarà el relleu.

Alexia i Marta es troben a París per acomiadar-se
2
Es llegeix en minuts
Laia Bonals
Laia Bonals

Redactora d'esports

Especialista en Esport femení

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Costa acomiadar-se de les persones que t’han canviat la vida. Alexia Putellas va créixer amb molt pocs referents femenins, per no dir cap. Quan era tan sols una nena, i no sabia tot el que oferia el futur, es va fixar en Marta Vieria. La Reinha va ser el primer referent del futbol femení, el primer nom que va irrompre a escala global en un món només reservat per als homes. La brasilera va encapçalar els inicis fins que va arribar una nova generació que Alexia lidera. Ara pot arribar el moment de dir adeu. El Brasil pot quedar eliminat i Marta posarà punt final, tal com va fer amb la participació en Mundials després de 20 anys. La primera vegada d’Alexia Putellas davant l’última de Marta (17.00 hores).

La història d’amor de Marta acaba com va començar. Amb una pilota, dos pals improvisats (abans improvisats i ara en un estadi ple de gom a gom) i ganes de jugar. A la seva Dos Riachos natal, ciutat al nord-oest del Brasil de poc més de 10.000 habitants, va ser on s’escapolia dels seus germans per poder continuar jugant a futbol amb els seus amics. Malgrat que des del 1983 s’havia aixecat el veto perquè les dones juguessin a la pilota, imposat el 1941, els prejudicis i les barreres continuaven ben presents. Però això a Marta no li va impedir desobeir i, amb 14 anys, va agafar un autobús durant tres dies fins a Rio de Janeiro. Allà hi havia el Vasco da Gama, un dels pocs clubs al país que comptava amb un equip femení, en el qual van quedar embadalits pel seu talent i no van dubtar a fitxar-la.

Sis Pilotes, dues medalles

La primera vegada que es va posar la samarreta de la canarinha va ser el 2002, amb 16 anys, de manera simultània en la sub 17 i sub 19. Mai ningú ho havia fet, però Marta sempre ha sigut de trencar les regles. La propietària de sis Pilotes d’Or ha guanyat dues plates en els Jocs (Atenes 2004 i Pequín 2008) i ara s’acomiada davant la nova reina.

Notícies relacionades

Alexia Putellas ha elevat a la màxima potència el que va començar a sembrar Marta. La capitana del Barça i de la selecció ha agafat el testimoni de les que van començar a reivindicar a la gespa i ho ha traspassat fora. Amb el S’ha acabat va ser la primera que va encunyar el terme que ha acabat per canviar el mapa mental dels abusos en l’esport. Marca i emblema, portaveu i futbolista. Perquè, a més, la dues vegades pilota d’or té aquest do. El de tocar la pilota com ningú, d’aparèixer quan se la necessita i de guiar les més joves. El seu futbol, malgrat la greu lesió de genoll que ja ha superat, continua intacte. I és que la màgia no es perd.

A París, Marta penjarà la samarreta de la canarinha i es convertirà en una aficionada més. Veurà des de les grades com Alexia i les generacions que vindran continuen el camí que ella va començar.