La Guàrdia Civil afirma que Negreira no era assessor arbitral

L’informe de la Benemèrita ha detectat que la parella de l’exvicepresident del CTA, Ana Paula Rufas, va ingressar entre 1992 i el 2023 tres milions que «aparentment són injustificats».

La Guàrdia Civil afirma que Negreira no era assessor arbitral

DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Guàrdia Civil afirma que "no ha quedat acreditat" que els 7,5 milions pagats entre 2001 i 2018 pel FC Barcelona a l’exvicepresident del Comitè Tècnic d’Àrbitres José María Enríquez Negreira i al seu fill Javier Enríquez Romero "tinguessin com a finalitat uns suposats assessoraments en material arbitral", segons assenyala l’informe entregat al jutge Joaquín Aguirre, que investiga aquest cas de presumpta corrupció, i al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO.

Els agents revelen que la parella sentimental d’Enriquez Negreira, Ana Paula Rufas, va tenir uns ingressos entre 1992 i 2023 de tres milions que "a priori", precisen, "aparentment són injustificats per les rendes i rendiments de treball (sous percebuts de les empreses del seu marit) i del capital immobiliari". Per als investigadors, un dels indicis "més determinants" no és cap altre que "pot resultar anòmal i incongruent" que el Barça pagués al que va ser vicepresident del Comitè Tècnic d’Àrbitres "per garantir que les decisions de tals estaments fossin neutrals".

Una altra "aparent irregularitat", afegeixen, és que "una part dels ingressos rebuts en els comptes bancaris" de les societats controlades per la família Negreira "eren extrets en efectiu mitjançant xecs al portador". Es desconeix, per ara, el destí final d’aquests fons.

L’informe de la Guàrdia Civil remarca que "no consta contracte subscrit" entre el Barça, Enriquez Negreira o el seu fill, Javier Enríquez, ni amb cap de les seves societats. Els agents consideren que tampoc s’ha acreditat el destí dels suposats informes arbitrals per aquest últim entre 2014 i 2018, no "constant la utilització dels mateixos per part de cap departament del club, inclòs el cos tècnic".

En aquest sentit, Ernesto Valverde va declarar davant els investigadors que sabia de l’existència d’aquests informes, però que "no recordava que se li oferissin o els posessin a la seva disposició i que, en tot cas, no li farien falta, ja que, com a professional, coneix els àrbitres". Un empleat del club va precisar que "normalment" ell només els llegia i els guardava.

Els mecanismes interns

Els investigadors constaten que "els mecanismes interns" del Barça "no van detectar les irregularitats en els pagaments" i ressalten que els "sembla rellevant" que aquests desemborsaments paressin el 2018, quan Enríquez Negreira va ser cessat com a vicepresident del CTE. "Tampoc se sap, ni s’ha aportat a la causa, justificació o raó suficient de l’assessorament deixat per Negreira", incideix la Guàrdia Civil.

Notícies relacionades

Els agents estimen "important" el burofax que Negreira va enviar al president Josep Maria Bartomeu, el 5 de febrer del 2019, en què se li adverteix que si no arriben a "un acord just" per a les dues parts "es veuria obligat" a donar publicitat a "totes les irregularitats que hauria conegut i viscut de primera mà" del club blaugrana. Segons les indagacions, un amic de Negreira va arribar a cobrar xecs d’import no superior a 3.000 euros per encàrrec de l’exdirigent, "a qui li entregava l’import íntegre". Alguna vegada ho va fer la seva secretària.

L’informe detalla que la influència de Negreira "es veia reflectida" també a la figura del seu fill, que va passar a "integrar-se en el staff" del CTE. Alguns testimonis van afirmar que "tots sabien que estava enxufat".