Tamirat Tola, l’inesperat rei de la marató

L’etíop havia quedat inicialment fora de la selecció del seu país. Va entrar a última hora i es va emportar la carrera establint un nou rècord olímpic.

Tamirat Tola, l’inesperat rei de la marató
2
Es llegeix en minuts
David Rubio
David Rubio

Periodista

ver +

Tamirat Tola va quedar fora de la selecció d’Etiòpia, cosa que va provocar una forta polèmica en un dels bressols de les curses de fons. Finalment, va entrar en substitució de Sisay Lemma fa tan sols dues setmanes i ahir es va proclamar campió amb tots els honors i amb rècord olímpic.

L’anunciat enfrontament entre els dos emblemes de la marató, Eliud Kipchoge i Kenenisa Bekele, quedava en res amb la retirada del kenyà i la 39a posició de l’etíop. Quant als espanyols, bona actuació d’Ibrahim Chakir (34è) i de Yago Rojo (41è). Decepció de Tariku Novales.

Últim ball

Aquesta marató era l’últim enfrontament entre dos dels fondistes més extraordinaris de la història de l’atletisme que afrontava el seu últim ball amb 42 anys en el cas de Kenenisa Bekele i al caire dels 40 en el d’Eliud Kipchoge.

¿Quina millor manera que acomiadar-se on va començar tot? Fa 21 anys, el kenyà es va colar de manera inesperada en el duel entre l’etíop i Hicham El Guerrouj als 5.000 metres dels Mundials de París 03. Aquest duel a tres amb victòria final d’un Kipchoge que iniciava una carrera extraordinària que va culminar amb l’or en marató en els Jocs de Rio 16 i de Tòquio 20. Per la seva banda, l’etíop compta amb tres ors olímpics, més cinc títols mundials.

No obstant, els anys no passen debades. La prova va començar de la millor manera possible, amb un dels atletes més grans i més estimats de la història de l’atletisme com l’etíop Haile Gebrselassie exercint de mestre de cerimònies amb bastó en mà.

D’inici, la història de cada campionat. El mongol Ésser-Od Bat-Ochir va marcar el pas els primers quilòmetres abans de caure a l’última posició. L’ugandès Victor Kiplangat, campió mundial l’any passat a Budapest, liderava amb calma el grup al pas pel km 5 i a poc a poc el ritme va augmentar, amb el xinès Shaohui Yang al comandament en el 10 (30:59) i l’italià Eyob Faniel amb 45:38 i 23 segons d’avantatge en el 15.

El transalpí va trencar la carrera i en la mitja marató la situació havia canviat radicalment amb els espanyols ja llunyíssim. L’etíop Tamirat Tola manava, seguit a un segon pel nord-americà Conner Mantz i per Faniel. Llavors, l’esperat duel ja havia mort amb Bekele a 40 segons i Kipchoge a 1:16.

Meritori rècord

El nipó Akahashi liderava el grup en el km 25, just abans del moment clau de la prova. Aprofitant el pendent criminal del 13,5% entre el km 28 i el 29, Tola va posar la directa amb un impressionant parcial per liderar en el 30 amb 11 segons d’avantatge sobre el britànic Emile Cairess, 15 menys que l’abissini Geleta i 17 que el belga Abdi.

Notícies relacionades

En el 35, la gran novetat era que el kenyà Brimin Kipruto s’havia unit al grup perseguidor, però Tola no estava disposat a deixar escapar l’oportunitat de culminar a l’edat de 32 dos anys màgics que va començar amb el seu or el 2022 en els Mundials d’Eugene i va continuar guanyant amb rècord de la prova la marató de Nova York l’any passat.

Tamirat Tola va culminar la seva aventura per penjar-se l’or amb un impressionant rècord olímpic (2:06.26) malgrat els més de 400 metres de desnivell positiu i negatiu, el belga Abdi es va penjar la plata a 21 segons i el kenyà Kipruto el bronze a 34.