França i els EUA s’uneixen per tancar els Jocs de París
Tom Cruise, Phoenix i Red Hot Chilli Peppers van ser els protagonistes de la cerimònia que va escenificar el relleu de París a Los Angeles.
"Sota el cel de París. Una cançó se’n va volant". Amb aquest himne d’Edith Piaf París s’acomiadava del seu globus peveter que s’ha convertit en tot un símbol d’aquests Jocs Olímpics. Léon Marchand, el dofí de França i medallista olímpic que ha fet somiar tot un país, va ser l’encarregat d’apagar el foc olímpic i traslladar la flama a l’interior de l’Estadi de França per començar la cerimònia de cloenda, on les delegacions van desfilar per la pista violeta.
Igual com l’espectacle que va començar els Jocs Olímpics, el de clausura no ha volgut deixar enrere el sentiment francès, molt present en cada escena de l’espectacle, en la seva música i en els vídeos de transició. El Golden Voyager, aquest àngel daurat caigut del cel, ha sigut el punt d’inflexió i un joc de doble sentit francès i anglès, oferint una part distòpica sobre un mapamundi al mig de l’estadi més multicultural de França. Un espectacle dirigit per Thomas Jolly, en el qual van participar més de 270 artistes, en un xou inicial ben ple de referències als orígens hel·lènics dels Jocs Olímpics, sense oblidar la famosa estàtua, la Victòria de Samotràcia.
Entre distòpics no hi podia faltar un altre moment clàssic francès: penjant d’un piano caigut del cel, Alain Roche ha interpretat l’himne d’Apol·lo, redescobert el 1894 i la partitura del qual es conserva al Museu del Louvre.
Phoenix i Air
L’actuació de la cantant francesa Angèle junt amb la banda Phoenix i el dj Kavinsky interpretant Nightcall, i minuts després, la del grup Air amb el seu himne Playground love, han fet viatjar a molts fins a la seva adolescència. Tot i que, sens dubte, la part que tothom estava esperant després de setmanes de rumors, i que ha arribat lliscant per un cable des de dalt de tot de l’Estadi de França, al més pur estil Missió impossible, va ser Tom Cruise.
Potser Cruise tenia la missió (gairebé impossible) de salvar una cerimònia que a molts no els va acabar de convèncer gaire: "Poses aquesta música en una festa a casa i en una hora tothom s’ha adormit al sofà", es podia llegir a les xarxes.
Després de Cruise, una decebedora actuació per als fans dels Red Hot Chilli Peppers i Billie Eilish, que esperaven els seus xous en directe des de París. Van actuar des de Venice Beach, a Los Angeles.
Protagonisme per als atletes
L’olimpisme com a tema principal de la cerimònia es va demostrar fins al final, i va dona lloc als principals protagonistes d’aquests Jocs Olímpics de París el 2024: esportistes i voluntaris. El que no es va veure en la cerimònia d’obertura s’ha vist en la de clausura, on les delegacions van desfilar per l’Estadi de France, i se’l va tornar el protagonisme.
Notícies relacionadesL’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, va entregar l’estendard olímpic a la seva homòloga de Los Angeles durant la cerimònia de cloenda dels Jocs. Un moment que va més enllà d’un simple gest, un símbol en la història dels Jocs. La primera alcaldessa de París francoespanyola oferint la bandera olímpica a la primera alcaldessa negra de Los Angeles.
Ara sí, París diu au revoir als seus Jocs Olímpics i els Estats Units agafen el relleu i se’ls emporten fins a Los Angeles, que és la seu dels pròxims Jocs Olímpics del 2028.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034