Javier Guillén: "Sortir des de Lisboa dona un grandíssim valor a la Vuelta"
Javier Guillén, director de la Vuelta, durante la edición de 2023 /
¿Què espera d’aquesta Vuelta que comença dissabte a Lisboa?
N’espero moltes emocions, que es mantingui oberta fins al final i que es converteixi en una batalla entre diversos corredors entre els quals hi hagi almenys un representant del ciclisme espanyol.
Com estava anunciat, no hi correran ni Pogacar ni Vingegaard, però sí Primoz Roglic.
En efecte. Jo crec que és el favorit. L’avalen el seu palmarès i la seva qualitat. Es va retirar del Tour per culpa d’una caiguda i arriba a la Vuelta després de la seva recuperació. Però sí que sé que ve amb una motivació important per guanyar la carrera per quarta vegada. L’any passat va acabar tercer i el 2022 va haver d’abandonar per una caiguda a Sevilla. És el màxim candidat al triomf final, però estic convençut que no l’hi posaran fàcil, entre d’altres, Mas, Carlos Rodríguez Landa, Yates, Almeida i un ciclista com Carapaz, si canvia el xip i es dedica a la general en comptes de centrar-se a guanyar etapes.
També ha rebut un regal amb llaç anomenat Wout van Aert.
La presència de Van Aert ha sigut un obsequi d’última hora per a la Vuelta, perquè és un dels grans animadors del pilot mundial. El seu nom és sinònim d’espectacle. Segur que voldrà protagonisme per incorporar al seu palmarès etapes de la Vuelta, carrera que mai ha corregut. Pot optar a ser el primer líder en la contrarellotge de Lisboa. Tant de bo arribi també a la crono final de Madrid. Sempre he cregut que és un ciclista que, si ho volgués, podria lluitar per una general com la de la Vuelta.
El Tour va sorprendre amb una etapa que tenia alguns trams sense asfaltar. ¿Hi ha alguna trampa en aquesta Vuelta?
Doncs sí, la sisena etapa entre Jerez i Yunquera, a la província de Màlaga. Sorprendrà perquè ningú s’espera trobar un traçat amb tanta dificultat i obligarà els equips a fer un plantejament especial. És l’etapa tapada de la Vuelta: dura i sinuosa.
El Tour, fins i tot el Giro, es poden disputar sense ciclistes locals entre els favorits. En canvi, la Vuelta necessita espanyols.
Va amb el perfil de l’aficionat espanyol. Sempre necessitem un dels nostres lluitant en la general, tot i que sempre hi ha excepcions. L’any passat Sepp Kuss, el guanyador, va calar entre els seguidors perquè parlava perfectament castellà i ara també està entre els favorits. Estic molt content perquè sé que Carlos Rodríguez, Enric Mas i Mikel Landa lluitaran per la victòria davant els corredors estrangers.
¿Què significa sortir de Lisboa?
Simplement Lisboa dona un grandíssim valor a la Vuelta, sobretot perquè van ser ells que ens ho van demanar. Si ens ho demanen és perquè veuen en la Vuelta un esdeveniment per promocionar-se. Sortir de l’estranger permet construir històries amb els països on anem i de passada ens serveix per créixer. Ja estem en la mateixa línia del Tour i del Giro. Que ens demanin sortir de l’estranger ens dona prestigi i és un honor per a nosaltres.
El 2026, la Vuelta partirà des de Mònaco. No obstant, no se sap res oficialment, al marge de rumors, del lloc de sortida de l’any que ve.
No anunciarem res durant la Vuelta perquè els candidats prefereixen no fer-ho ara. Però ja està decidit al 99%. Tot i que no es pugui comunicar, el 2025 arrancarem des de l’estranger. I també li avanço que el pas per Catalunya està entre els nostres objectius l’any vinent.
Si l’etapa malaguenya és la tapada, ¿quina serà la pujada més dura d’aquesta Vuelta?
El Cuitu Negru, a Astúries. Té els tres últims quilòmetres més durs de l’Europa Occidental per pujar en bici. Continuem buscant al·licients en etapes planes amb costes explosives al final perquè és el nostre ADN des de fa 15 anys. En arribades com la que tindrem a Cazorla es podran explicar coses més divertides que si haguéssim programat un esprint.
Ara ja ningú té por de programar arribades en alt en els primers dies. El Giro va arribar a Oropa en la segona etapa i el Tour va passar pel Galibier a la quarta. Vostès van començar amb aquesta moda.
No s’ha d’oblidar la segona etapa del Tour que va passar per Bolonya o l’any passat quan la ronda francesa va partir des de Bilbao. Tots veiem que aquestes etapes a l’inici contribueixen a l’espectacle sense trencar la general.
En canvi, s’escurcen les contrarellotges. ¿Es veuran grans voltes sense cronos algun dia?
Notícies relacionadesNo ho crec, perquè les contrarellotges marquen les diferències.
¿Indurain guanyaria ara grans voltes sense gairebé quilòmetres de contrarellotge?
Indurain guanyaria qualsevol carrera, no en tinc cap dubte. Això sí, ho tindria més difícil.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034