El Chelsea, amb 55 futbolistes, se submergeix en el caos

L’equip londinenc, que obre demà la temporada contra el Manchester City de Guardiola a Stamford Bridge, s’ha convertit en un club ingovernable pel gran nombre de jugadors en plantilla, una situació que dificulta la feina del seu entrenador, Enzo Maresca.

El Chelsea, amb 55 futbolistes, se submergeix en el caos
3
Es llegeix en minuts
Albert Guasch
Albert Guasch

Periodista

ver +

El Chelsea és des de fa dies carn de mems. El seu autobús apareix dibuixat amb la mida d’un tren. La seva banqueta ocupa tota una banda del camp. Els entrenaments estan tan superpoblats que és impossible passar-se una pilota. Sembla broma. No està clar quina és l’estratègia dels propietaris del club londinenc, però el que se sap és que no paren de fitxar futbolistes. Ara mateix, amb la Premier League encenent motors, la plantilla del conjunt blue és una multitud amb ni més ni menys que 55 jugadors sota contracte. Bastant ingovernable.

El Chelsea, que obre la temporada demà a l’Stamford Bridge contra el Manchester City de Pep Guardiola (17.30 hores), suma nou incorporacions aquest estiu. L’última, la més cara, és l’extrem portuguès Pedro Neto, per 63 milions d’euros. La despesa supera els 230 milions, de moment.

I encara no s’ha acabat: potser hi aterra Joao Félix. O pot ser que sigui Oshimen. ¿Quin entrenador pot conjuntar un equip tan ampli i amb tanta cara nova? La impossible tasca correspon a Enzo Maresca, l’exassistent de Guardiola fitxat de l’Ipswich Town, club que acaba d’ascendir i del qual, per cert, acaba de fer-se accionista Ed Sheeran. Maresca substitueix Mauricio Pochettino, que des d’aquesta setmana és el seleccionador dels Estats Units.

Des que el 2022 va ser adquirit pel fons d’inversió nord-americà Clearlake Capital, el club, sota la direcció de Behdad Eghbali i Todd Boehly, ha desemborsat uns 1.750 milions d’euros en nous jugadors, molt més que qualsevol altre club de la Premier League.

Contractes llargs

La política sembla que és aconseguir talent jove per poder revendre tard o d’hora. De moment, la mitjana dels futbolistes comprats aquest estiu és de 21 anys i amb contractes llargs per facilitar-ne l’amortització.

La sensació que desprèn l’Stamford Bridge és de caos. I els interrogants sobre com atendrà les regles del fair play financer són molts. Des que va canviar de propietari hi han arribat 28 jugadors. De manera que no són mems, sinó informacions que expliquen que el vestidor està tan ple que alguns jugadors s’han de canviar als passadissos.

L’entitat londinenca està obligada a vendre futbolistes. I a cedir-ne tants com pugui per complir les normes de sostenibilitat que imposa la Premier i per no deixar jugadors sense inscriure, un obstacle que els impediria disputar la competició. Hi ha un límit de 25, i 8 d’ells han d’haver estat almenys tres cursos a l’acadèmia d’un club anglès.

Vuit porters, set centrals...

A aquests 25 es pot afegir qualsevol jugador de menys de 21 anys. Per aquesta regla pot salvar-se el davanter català Marc Guiu, exblaugrana de 18 anys que ha sigut comprat per 6 milions d’euros aquest estiu.

Per ara, el club britànic ha ingressat uns 90 milions en vendes i es calcula que aviat pot arribar a doblar aquesta xifra amb els traspassos de Connor Gallagher i de Trevor Challobah. Però queda molt per buidar l’armari blue, del qual pengen 8 porters, 7 laterals, 8 centrals, 15 migcampistes, 9 extrems i 7 davanters centres. Massa temptador per als fabricants de mems.

Incompliment financer

Notícies relacionades

El Chelsea és el contrast d’una Premier continguda en el mercat davant la vigilància accentuada sobre el compliment de les normes financeres. El curs passat hi va haver sancions a l’Everton i al Nottingham. Aquesta temporada s’espera la resolució de la investigació al Manchester City, sobre el qual pengen 115 càrrecs corresponents al període 2009-2018.

El City pot ser absolt, però també se li poden restar punts, treure títols i fins i tot se’l pot descendir de categoria. Tot està sobre la taula contra el club, que amb Guardiola ha dominat i transformat el futbol anglès en els últims anys. Després de quatre Premiers consecutives guanyades, el tècnic català entra en el seu últim any de contracte. ¿Li espera la selecció anglesa? Ja ho veurem. De moment, diumenge visita el Chelsea dels fitxatges infinits i el caos permanent. Els que van tenir l’honor d’obrir ahir a la nit la competició van ser el Manchester United i el Fulham, amb triomf del primer per un sofert 1-0.