La Casa Reial rejoveneix amb la seva aposta juvenil
El rei Felip VI va multiplicar la seva presència a París en esports orientats al públic d’edat més juvenil, com el bàsquet 3x3, l’escalada, el monopatí i el vòlei platja. Coincidint amb els actes de celebració dels 10 anys del seu regnat, va decidir obrir un compte oficial a Instagram.
Eren les 17.30 hores d’un dels dies més calorosos a París en tots els Jocs Olímpics. El sol picava a la part exterior del recinte de la Concòrdia en el qual es va instal·lar la pipíta del bàsquet 3x3, només coberta amb una carpa a la zona central. Pau Gasol i Jorge Garbajosa, ara dirigents esportius (un pertany a la comissió d’atletes del COI i l’altre presideix la FIBA Europa) ocupaven seients a primera fila amb altres personalitats, com el president del COE, Alejandro Blanco; la presidenta de la Federació Espanyola de Bàsquet, Elisa Aguilar, i la ministra d’Educació i Esport, Pilar Alegría. Una cadira, en posició de màxim privilegi, es mantenia vacant fins que pocs minuts abans de començar la semifinal entre Espanya i els EUA va ser ocupada per qui ho havia de fer: el rei Felip VI.
Vestit amb el polo vermell oficial de l’equip olímpic espanyol, el mateix que porten esportistes i dirigents fora de la competició, i amb l’acreditació que l’identificava com a "sobirà" penjada del coll, el rei va animar Vega Gimeno, Sandra Ygueravide, Gracia Alonso de Armiño i Juana Camilión en un partit de bojos, en el qual van forçar la pròrroga davant els EUA per després aconseguir el pas a la final.
Noves disciplines
Aquella tarda, a la carrera, el rei va anar a Saint-Denis a presenciar la classificatòria de 3.000 metres obstacles de Dani Arce i va visitar Yves-du-Manoir, on la selecció femenina d’hoquei va perdre en els quarts de final contra Bèlgica, abans de tornar a la Concòrdia per presenciar la final del 3x3 femení. Envoltat també per dos exjugadors de l’NBA, Dirk Nowitzki (la final era contra Alemanya) i Carmelo Anthony, Felip VI va assistir a una derrota amb bon gust de boca, ja que gairebé ningú esperava una plata per a aquesta disciplina. El seu lament, no obstant, va ser evident abans de celebrar la medalla amb les quatre jugadores.
No va semblar casual la presència del Rei en un dels nous esports del programa olímpic, destinats a atraure l’atenció dels televidents més joves, a qui els costa enganxar-se a disciplines més tradicionals, com l’hípica, l’esgrima i fins i tot la natació i l’atletisme. El bàsquet 3x3 és un d’ells, però no l’únic al qual va acudir el rei en els només tres dies en què, després de la plujosa inauguració, va estar a París.
Vegem: el rei va arribar a la ciutat olímpica el dilluns 5 d’agost al matí i va marxar-ne el dimecres 7 a la nit. En aquest marge, segons va informar la casa reial, va visitar 12 competicions. Dues d’elles, escrit queda, corresponen a partits de bàsquet 3x3. També va acudir a la semifinal de la combinada dificultat-búlder d’escalada esportiva, en la qual va participar el campió olímpic a Tòquio Alberto Ginés; a la classificatòria de skateboarding de Julia Benedetti i Naia Laso, i al partit de quarts de final de vòlei platja de Daniela Álvarez i Tania Moreno.
En algunes d’aquelles proves es va deixar veure fins i tot amb el xandall de Joma que vesteixen els esportistes olímpics, una imatge inusual en un cap d’Estat, i va entrar en diversos vestidors a saludar alguns dels esportistes, moments que van ser recollits i difosos per la casa reial a través de les seves xarxes socials. Els únics esports olímpics orientats clarament cap als joves als quals no va acudir van ser el BMX freestyle i el breakdance: són també els únics en els quals no hi havia espanyols en competició.
La presència del rei en aquests esdeveniments, en fi, enllaça amb una estratègia comunicativa de la casa reial orientada a connectar amb el públic més jove. En aquesta línia, fa tot just un parell de mesos, coincidint amb els actes de celebració dels 10 anys de regnat de Felip VI, la casa reial va decidir obrir un compte oficial a Instagram. En aquest compte, durant els Jocs, s’han publicat fins i tot selfies del rei, de la reina Letizia, de la princesa Elionor i de la infanta Sofia amb esportistes espanyols. A Twitter, una xarxa social orientada a un públic més adult, no es va publicar ni un d’aquells selfies.
Informe de la joventut
En aquesta línia, la Xarxa d’Estudis de les Monarquies Contemporànies va publicar al juny un extens informe titulat La joventut espanyola dialoga sobre la monarquia, elaborat a partir d’entrevistes amb mig centenar de joves d’entre 18 i 30 anys, en què s’explica que "pel que fa al grau d’informació disponible sobre la Corona espanyola i la dimensió comunicativa de la institució monàrquica, s’esmenta que hi ha una falta de visibilitat i connexió entre la casa reial i els joves. Així, es destaca que hi hauria d’haver més presència a les xarxes socials i altres mitjans per tancar aquesta bretxa". El 37% dels joves enquestats esmenten les xarxes socials com un canal fonamental en aquesta tasca.
De la mateixa manera, l’informe també posa en relleu que "els nostres joves no se senten tan identificats amb la Monarquia com ho estan les generacions anteriors. Aquest desinterès s’atribueix a una combinació de factors, entre els quals hi ha l’esmentada falta d’informació, però també la percepció que la institució no reflecteix ni aborda els interessos i preocupacions actuals de la joventut".
Notícies relacionadesUna demanda que, en un context més lúdic i distès com uns Jocs Olímpics, el rei en particular i la família reial en general han pogut potenciar amb la presència a París també de la reina Letizia, la princesa Elionor, la infanta Sofia i la reina emèrita Sofia en diferents competicions. Segons la informació difosa per la casa reial, només hi va haver tres dies dels 17 que van durar els Jocs en què algun dels membres esmentats no van acudir a alguna competició.
Aquest interès ja es va percebre durant l’Eurocopa de futbol masculí, amb el rei i la infanta Sofia baixant a la gespa de l’Estadi Olímpic de Berlín per aixecar la copa i posar en la foto d’equip amb els jugadors i tècnic de la selecció. Però també l’endemà, ja a Madrid, amb la princesa Elionor i la infanta Sofia posant amb el trofeu. Esport i xarxes socials com a recepta per acostar la Corona als espanyols més joves.
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia