Cubarsí, Bernal i Lamine Yamal, un menor en cada línia

Flick no va ser menys que els seus predecessors alemanys Weisweiler i Lattek i va estrenar la Lliga amb victòria. Sense cap por per confiar en adolescents.

El entrenador del FC Barcelona Hans-Dieter Flick durante el partido de LaLiga entre el  Valencia CF y el FC Barcelona

El entrenador del FC Barcelona Hans-Dieter Flick durante el partido de LaLiga entre el Valencia CF y el FC Barcelona / EFE/Biel Aliño

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Pau Cubarsí (Estanyol, 22 de gener), Marc Bernal (Berga, 26 de maig) i Lamine Yamal Nasraoui (Esplugues de Llobregat, 13 de juliol). Tots tres van néixer el 2007. Tots tres, amb 17 anys, són menors d’edat. Els tres van ser titulars a Mestalla. Així de bé xuta el plater blaugrana, capaç de produir futbolistes amb tanta qualitat per jugar al primer equip quan haurien d’estar en el juvenil. Així d’atapeït va l’equip, que necessita recórrer als joves del planter perquè no té res més, o perquè els grans no estan a l’altura ni inspiren prou confiança a Hansi Flick, que al cap i a la fi és qui tria.

Si hi hagués una mica de normalitat en algunes àrees del Barça, en l’esportiva, fonamental en la salut de l’entitat, el paper de Cubarsí l’hauria d’exercir Christensen, assegut a la banqueta fins a la segona meitat.

La baixa de Gündogan

El lloc de Bernal l’hauria d’ocupar Gündogan, que es va quedar a Barcelona per una raó gens clara: versions enfrontades al món periodístic atribuïen l’absència de l’alemany a les molèsties que li causa el cop que va patir a la cella dilluns passat en el Gamper i, d’altra banda, a la seva exclusió per una ràpida marxa del club, entre que voldrien estalviar-se la seva fitxa i/o que Gündogan s’hauria ofès per aquests moviments i desitjaria sortir. En lloc de Lamine Yamal...

En lloc de Lamine Yamal no hi ha cap altra opció possible. És el millor. No va perdre el temps ni va meditar molt Flick sobre la conveniència d’alinear-lo malgrat la curta preparació que acumula. Amb tres punts en joc, no va anar amb convencions ni formalitats el nou entrenador del Barça, obligat a guanyar pels seus dos predecessors alemanys. Tots dos es van estrenar amb victòria: Hennes Weisweiler amb un 2-3 a Elx (1975-76) i Udo Lattek amb un 4-0 al Cadis (81-82).

Lamine Yamal és una estrella mundial a qui no renuncia cap entrenador. Flick va col·locar els quatre davanters del primer equip junts. Lamine Yamal i Ferran van saltar a la titularitat de cop, amb tot just uns minutets en el Gamper després de ser els últims a haver-se incorporat per les vacances. L’últim partit de Cubarsí va ser el França-Espanya de la final olímpica, no va jugar ni un minut en el Gamper.

Lewandowski va ser el nou i Raphinha va ser acomodat com a mitjapunta al centre. Només quedava un davanter a la recambra: Pau Víctor, el màxim golejador de la pretemporada, l’únic que ha disputat tots els amistosos, va quedar relegat a la banqueta, ajornat a ser el revulsiu si les coses es torçaven.

Coses per explicar

Sempre podrà relatar Flick, quan un dia torni a Alemanya, les circumstàncies amb què va afrontar la seva estrena en la competició oficial. Circumstàncies que va dir que acceptava, "sense excuses ni queixes". Allà al·lucinaran que el mitificat Barça jugués amb tres menors d’edat un partit de Lliga. Més al·lucinarien si sabessin que no era la primera vegada. Que amb Xavi, a Almeria, en l’antepenúltima jornada del torneig anterior, van jugar Cubarsí i Lamine Yamal (llavors amb 16) i Héctor Fort, ahir a la nit assegut a la banqueta complerts els 18 anys el 2 d’agost.

Cubarsí va salvar una pilota sota els pals després d’estar a prop de fer dos autogols. Lamine Yamal va donar l’assistència de l’1-1 a Lewandowski i una altra a Ferran Torres que aquest va desaprofitar. A Bernal li va costar adaptar-se al ritme del màxim nivell que ja coneixen els altres adolescents. Allò de Mestalla no era un amistós per més que es jugués a l’agost i sota una calor horrorosa. Cap dels tres va acabar el partit.

Notícies relacionades

El València també es bolca amb els joves. Més o menys pels mateixos motius que el Barça. Falten diners, fallen els veterans, pressiona el planter. Va treure el seu menor d’edat. El seu adolescent de 16 anys. David Otorbi, del 16 d’octubre del 2007, valencià de pares nigerians.

El dia valencià dels nens el va decidir el jugador més veterà de tots. Lewandowski, que en farà 36 dimecres vinent, es resisteix a ser apartat.