Retorn periquito en economia de guerra

El RCD Espanyol redebuta avui a Primera Divisió contra el Valladolid a Zorrilla (19.00, DAZN) en un context econòmic límit i molts malabars per tancar la plantilla.

Retorn periquito en economia de guerra
4
Es llegeix en minuts
Laia Bonals
Laia Bonals

Redactora d'esports

Especialista en Esport femení

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Economia de guerra i necessitat de subsistir. L’Espanyol torna a Primera amb la il·lusió de tornar d’on no va voler anar-se’n mai, però en una situació molt més complexa de la que voldria. El descens va ser dolorós i traumàtic, banyat amb llàgrimes i amb la resignació de no haver-ho pogut fer més bé. Ara torna, però els dubtes i els malabars es mantenen, en una temporada en què el deute (57 milions d’euros) ofega l’entitat i la política és d’austeritat. Els reforços eren necessaris per crear un equip que té l’objectiu de la permanència, tot i que, sense diners per gastar i amb algunes sortides, la feina es veia a venir que seria complicada.

La temporada a Segona Divisió ha deixat les arques del club tremolant. El canvi pel que fa a ingressos ha sigut substancial i s’han sumat 30 milions d’euros més a les pèrdues ja contemplades per la propietat de l’entitat. Amb 57 milions de deute, la situació als despatxos és tensa. "Per desgràcia hi ha un tema econòmic que ens ha impedit fitxar alguns jugadors que volíem", apuntava Manolo González en plena pretemporada. "Ara mateix estem fotuts, s’ha de dir així. Garagarza em va dir que intentaran portar tot el que puguin, però hem de ser conscients que no estem en la situació de repetir moviments com els que es van produir fa uns anys", afegia el tècnic, que ha vist com s’han concretat sis fitxatges (tots són cessions o bé agents lliures).

Inversió zero

Tant en el passat mercat de fitxatges com en l’actual, el forat econòmic ha complicat les transaccions. Fran Garagarza tenia clar quina era l’única estratègia possible: només podien incorporar jugadors en qualitat de cedits o que ja estiguessin lliures. A més d’aquests condicionants contractuals, hi havia certs punts que, de cara a la planificació esportiva, es marcaven com a necessaris per a les noves incorporacions. Havien de ser jugadors amb gana, de ràpida adaptació i que fossin la solució a problemes clau de la plantilla. L’objectiu era estabilitzar l’equip a cost zero i reforçar al seu torn la plantilla per a la tornada.

Una altra de les claus d’aquest Espanyol que torna a Primera és el planter. Aquí és on Manolo González buscarà moltes de les alternatives que ja ha necessitat en pretemporada. Quan Garagarza va arribar al club va veure que les categories inferiors de l’entitat periquita estaven desordenades i una de les seves conviccions va ser reestructurar-les per poder tornar a treure’n profit per al primer equip. Amb aquesta reorganització, s’ha vist el planter com la solució a moltes incògnites.

Amb això, i també amb les renovacions de perfils importants, com Joan García i Javi Puado, la secretaria tècnica s’encamina a una certa estabilitat. Un altre any a Segona hauria condemnat el club, però l’entitat periquita va aprofitar el play-off per segellar el bitllet a Primera.

Aposta continuista

"Baixar té el peatge que costa molt pujar. S’ha demostrat cada any i a nosaltres també ens va costar molt. Hem deixat l’Espanyol on ha de ser i ara hem d’aconseguir que segueixi on es mereix, a Primera. És on ha estat sempre i on ha de ser", reconeixia Manolo González hores abans del que serà el seu debut a Primera, contra el Valladolid (19.00, DAZN). L’objectiu de l’equip és la permanència. No serà una feina fàcil, veient la dificultat que ha comportat confeccionar la plantilla, però l’entitat blanc-i-blava és optimista.

Notícies relacionades

El director d’orquestra periquito té molt clar el camí. "Aquí no es pot relaxar ningú", reconeixia González abans de l’anhelada tornada a la màxima categoria. "Aquí de relaxació poca. S’ha de competir i guanyar des del primer dia. No s’hi val esperar. Des de la primera jornada s’ha de guanyar. El que té de bo aquesta plantilla és que hi haurà competència, però ja hem d’anar al màxim a Valladolid. Vull que anem als camps i que tinguem una identitat, que el rival es preocupi una mica més de nosaltres. Volem tenir la pilota, ser protagonistes i ser un equip tan ofensiu com puguem", afegia.

González viurà moltes primeres vegades aquesta temporada. Després d’agafar les regnes de l’equip en un moment crític, va saber reconduir la situació. Va liderar la plantilla fins a consolidar l’anhelat ascens i la secretaria tècnica el va ratificar de cara a la campanya de la tornada a Primera. Com a periquito, viu com pocs les hores prèvies al debut. "En clau esportiva serà un dels dies més importants de la meva vida. Debutar a Primera Divisió amb un club que t’estimes tant és del millor que et pot passar. S’ha de fer bé i aconseguir fer tornar la confiança", assenyalava el tècnic gallec. L’escenari serà l’estadi José Zorrilla, avui mateix contra el Valladolid, que tindrà per sempre marcat en el calendari.

Temes:

Espanyol Dazn