¿Sobra Gündogan al Barça?

El futur del capità d’Alemanya és una incògnita per la vigent necessitat del club d’alleujar la càrrega salarial. Sense nous ingressos, la junta de Laporta opta per més retallades, fins i tot la del jugador que va jugar més partits l’any passat.

¿Sobra Gündogan al Barça?
4
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Va arribar fa un any. Es va vendre l’aterratge d’Ilkay Gündogan a Barcelona com el que era llavors. Un gran fitxatge que simbolitzava la capacitat del Barça d’atraure grans jugadors, malgrat la situació que vivia l’entitat. Gündogan abandonava el City i renunciava a continuar amb Guardiola, deixant a Manchester el braçalet de capità, convertit en campió de tot (Champions, Premier i FA Cup), per enrolar-se en el Barça post Messi, que viu en permanent reconstrucció. Ara, en canvi, el seu futur en el club és una incògnita, per molt que tingui contracte fins al 2025, amb opció a una temporada més.

Gündogan té 33 anys (en farà 34 el 20 d’octubre) i vol ser l’amo del seu destí, per més que senti que des del mateix club l’estan empenyent en una altra direcció. Va poder quedar-se al City, però no li donaven el salari que li oferia el Barça (és un dels més ben pagats de la plantilla) ni un contracte tan llarg. Per això va aprofitar l’oportunitat que li brindava el seu admirat Barça per esprémer els últims anys en l’elit.

Gündo va ser una solució per a Xavi. Ara sembla un problema per a Flick, amb qui ja va coincidir en la selecció alemanya, per molt que el tècnic afirmi que vol que es quedi. La sortida del capità germànic deixaria el tècnic en una posició de debilitat.

Ara Gündogan viu una situació similar a la de Frenkie de Jong, que va ser empès fa dues temporades per terra, mar i aire des del Barça (utilitzant tots els canals, tant directes com indirectes) per forçar la seva sortida i alleujar-se d’una càrrega econòmica molt pesant. També la va experimentar Robert Lewandowski els últims dies de Xavi, que advocava per la venda del veterà ariet per cobrir altres posicions. Lewandowski, representat per Pini Zahavi, s’ha salvat. Els dos gols de València reforcen el seu paper.

Amb l’exjugador del City passa el mateix. Com que el club blaugrana no ha fet ni una sola venda grossa per arribar al desitjat 1/1 en el fair play salarial, encara no ha firmat un contracte que elevi els ingressos i el rellotge corre perillosament en el seu compte: la sortida de Gündogan seria una benedicció per a la junta de Laporta.

Canvi per a menys

El panorama del futbolista sembla canviar amb l’arribada de Flick. I no per a bé. Amb Xavi ho va jugar tot, transformat en un pilar de l’estructura ofensiva del seu esquema: va disputar 51 partits de 53 de possibles, va fer 5 gols i va repartir 14 assistències. Va ser, a més, l’únic centrecampista que no es va lesionar, de manera que va esquivar el pas per la infermeria, una dependència per on van passar tots els altres.

Gündo ha començat l seu segon curs en el Barça, només s’ha disputat un partit –l’estrena de Mestalla (1-2)– i l’alemany no hi era. Flick no el va convocar "per precaució", segons va informar el club, pel cop que va rebre dilluns en el trofeu Joan Gamper, que li va causar mal de cap.

En el Barça de Flick, Gündogan té molts competidors. I tots més joves. Dani Olmo, a més, també té un component estratègic, perquè el club ha invertit 55 milions a fitxar-lo. Ara per ara no ha pogut inscriure’l en la Lliga perquè no s’ajusta al límit salarial. Hi ha Olmo, hi ha Pedri, que va reaparèixer a Mestalla, hi ha Fermín, amb un nou estatus després de ser l’estrella de l’Espanya olímpica que va besar l’or a París, i hi ha Gavi, a qui el barcelonisme espera des de fa gairebé un any quan es va trencar el genoll. Dissabte hi va haver Raphinha.

Soroll tot l’estiu

El soroll sobre el futur de Gündogan se sent tot l’estiu, per més que el seu oncle i representant negués qualsevol possibilitat de marxar de Barcelona. I Flick, que va mantenir una conversa amb el jugador que no va voler revelar, espera que es quedi. Sap que Gündogan no ha demanat anar-se’n, tot i que està ofès pel tracte que està rebut.

Notícies relacionades

"Hi he parlat per saber quina idea tenia. Em fa l’efecte que continuarà", va dir l’entrenador alemany després de guanyar a Mestalla un partit que Gündo va haver de veure per televisió de casa estant. Al final va enviar un missatge de satisfacció pel resultat a través de les xarxes socials.

El mercat entra en els dies decisius. El Barça, que no va poder vendre De Jong, dona a entendre que li sobra Gündogan, necessitat de recursos econòmics per equilibrar els comptes. Incapaç d’obtenir ingressos, ho fa per la via de les retallades.