Gündogan es refugia en Guardiola
Va venir fa un any des de Manchester i es va convertir en una referència per al Barça de Xavi. Va jugar més que cap altre migcampista. Però el club blaugrana se’l treu de sobre. No pot assumir la seva elevada fitxa.
Ilkay Gündogan va volar ahir a Manchester a la recerca de la felicitat perduda, on l’espera, de nou, Pep Guardiola amb els braços oberts. L’alemany també era feliç a Barcelona, on va arribar fa tot just un any, seduït per la possibilitat de jugar en un club que tenia idealitzat des que era petit. Però res va sortir com imaginava, per la qual cosa va haver de fer obligatòriament les maletes molt abans del previst –tenia contracte fins al 2026 a l’executar-se l’opció per jugar més del 60% dels partits– i refugiar-se al costat de Pep, el tècnic que millor l’ha entès en la seva carrera.
Amb 33 anys (en farà 34 a l’octubre), Gündogan es veia a Barcelona esgotant el seu contracte i així ho havia fet saber el seu oncle i representant. Però el club tenia una mirada radicalment diferent perquè no el considerava una solució esportiva –el seu lideratge i no només futbolístic en un equip tan jove hauria sigut bàsic– sinó un gravíssim problema econòmic. No podia assumir la junta de Laporta el que havia firmat l’estiu passat, per la qual cosa era poc menys que imprescindible forçar la sortida del futbolista. Va presumir quan el va portar perquè va arrabassar al City el seu capità. Ara, en renega.
Fer lloc per a Dani Olmo
A Gündogan no li va valer de res ser el més utilitzat per Xavi (51 partits de 53 de possibles), ni liderar el rànquing d’assistències (va regalar 14 gols) i ni tan sols anotar cinc gols i ser l’únic centrecampista que no va entrar la temporada passada a la infermeria. Era una qüestió de supervivència per al Barça, necessitat urgentment d’alliberar espai salarial –la seva fitxa, junt amb la de Lewandowski i Frenkie de Jon, era de les més altes– i obrir així una escletxa per ajudar a la inscripció de Dani Olmo.
No tenia previst anar-se’n l’alemany, però no li quedava cap altra sortida. I el Barça es deslliura d’una motxilla econòmica que l’escanyava encara més. Per això li ha concedit la carta de llibertat en els últims dies del mercat d’estiu perquè torni al City. D’allà va venir lliure. Allà torna lliure, disposat a estampar la seva rúbrica en un contracte per una temporada i una altra més d’opcional (juny 2026) en funció dels partits que jugui com a citizen. Renuncia, per tant, el ja exjugador blaugrana als dos anys que tenia pactats, i el Barça es treu de sobre un seriós problema. I en el seu adeu, Gündogan ha sigut curós i elegant, mantenint en privat el seu malestar, incapaç d’entendre el que ha passat en aquesta última setmana, prèvia a la seva marxa.
La trucada a Pep
Calla i amaga el seu enuig perquè la decisió del Barça ha modificat els seus plans inicials. Volia continuar, convençut com estava que podia ajudar en la reconstrucció del projecte blaugrana, tutelant, i no només al camp, aquesta colla de joves arribats de la Masia que il·lusionen l’afició. Però Gündogan s’ha hagut de refugiar, una vegada més, en Guardiola, un entrenador que ja li va deixar clar que no volia que marxés la temporada passada. Era el capità del City que ho havia guanyat tot, Champions inclosa, però l’encanteri del Barça exercia una força irresistible per a l’alemany. I Guardiola ho va entendre.
També ara quan dijous passat, segons va revelar Ser Catalunya, va rebre una trucada inesperada. Era Gündogan. Li va demanar tornar a Manchester. I Guardiola, encantat amb aquesta idea, no hi va posar ni un sol problema, conscient que podrà extreure la millor versió de l’alemany. I ell, mentrestant, digereix en silenci la transformació del Barça que va sublimar en la seva memòria amb el que realment es va trobar.
D’aquell Barça que el va acollir (Xavi a la banqueta; Mateu Alemany i Jordi Cruyff, a la direcció esportiva, perquè Deco va arribar al càrrec quan ja estava fitxat) no queda ningú al club. Flick, amb qui va compartir vestuari a la selecció alemanya, va dir dissabte a la nit, just després de guanyar a Mestalla, que preferia que l’alemany es quedés. Però aquest ja no és a Barcelona.
Vitor Roque, a prop del Betis
Notícies relacionadesUna vegada resolt el problema Gündogan, tot i que això encara no garanteix la inscripció de Dani Olmo, Deco, el director esportiu blaugrana, ultima també la sortida de Vitor Roque, un altre jugador que no entra en els plans de Flick. Hi havia dues ofertes. L’Sporting de Portugal volia comprar el davanter brasiler, per qui el Barça va invertir una fortuna (30 milions més 31 en variables) al gener.
I ara, vuit mesos més tard, no li serveix al Barça, que preferia l’oferta del club portuguès perquè permetia recuperar gairebé tot el que havia gastat. Però Vitor Roque vol seguir a la Lliga espanyola. Per això ha forçat al màxim perquè Deco accepti la proposició del Betis, que passa per una cessió simple, assumint només el salari del davanter. "Estem convençuts que l’apassiona el projecte del Betis, però no és senzill", va dir ahir Ángel Haro, president del club andalús.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia