LA RONDA ESPANYOLA

Roglic va fort i Enric Mas el segueix en l’ofensiva de la Vuelta

Segona victòria d’etapa del corredor eslovè, que va retallar 46 segons a Ben O’Connor, el jersei vermell, que va transmetre mala impressió abans de la dura etapa per les muntanyes de Granada.

Roglic va fort i Enric Mas el segueix en l’ofensiva de la Vuelta
3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Els veïns de Cazorla, autèntica serra de Jaén, estan acostumats als carrers costeruts de la localitat, tan ascendents com estrets. Amb el dit assenyalaven una ermita, blanca i amenaçadora per als corredors, que era tan i tan amunt que fins i tot semblava que tocava el cel. Si s’hi anava en bici era millor enfonsar el cap per no espantar-se i si s’era a la vorera per veure el pas dels corredors resultava humà preguntar-se si serien capaços d’ascendir amb bicicleta fins allà a dalt.

Doncs van pujar-hi amb bici, a velocitat de bojos, perquè guillat, en el bon sentit, havia tornat Primoz Roglic amb el coll sec per la calor, però amb l’ànim altiu com si pedalés impulsat pel poder dels centenars de milers d’oliveres que va veure durant l’etapa.

Demarratge sec

Ells, els astres, quan van al pilot a roda dels seus companys observen els rivals, perquè en la seva manera d’actuar, des de la respiració fins a la manera en què agafen el bidó, s’entreveu l’estat de forma. Alguna cosa va haver de veure Roglic en Ben O’Connor, el líder, tot i que ja no tan ferm com va semblar dijous quan es va transformar en Pogacar i va destrossar ell solet tots els equips de la cursa.

Pel centre del poble de Cazorla va passar Roglic mossegant un pal imaginari amb la boca i amb els pinyons més baixos de la bici, més velocitat, però més necessitat de pedaleig ferri. Els veïns, que vivien l’arribada de la Vuelta com si els visités una celebració real, van veure el primer atac d’eslovè tan de prop, que gairebé van creure que el podien tocar. Va ser un demarratge sec com el clima local, que O’Connor va aguantar, tot i que ja amb el cos tan espès com l’oli pur de Cazorla. Al segon, ja no va poder, i al tercer es va entregar amb tanta fragilitat que es va delatar com a dèbil aspirant a la victòria.

Li plouran ganivets per tot arreu, sobre tot avui en la visita del pìlot a les muntanyes granadines, perquè ha obert l’ànima derrotada i tots l’han vist, incloent-hi els gregaris que necessiten un líder robust per conscienciar-se que el treball val la pena.

I no només ho va veure Roglic, també el millor Enric Mas que es recorda, almenys des del 2018 quan va acabar la Vuelta –és la seva carrera i no, per desgràcia, el Tour– segon. Fins i tot es va atrevir a disputar l’esprint a Roglic quan es van presentar a l’ermita que era a les portes del cel a només 14 segons de Mikel Landa, que ja és cinquè de la general, mentre que Mas és tercer per l’enfonsament del portuguès Joao Almeida, que va baixar fins a la 26a posició i va deixar el seu equip, l’UAE, el mateix que no va citar Juan Ayuso, sense opcions de guanyar la Vuelta, que és l’objectiu.

Va ser el dia dels comiats, perquè Sepp Kuss va endevinar que no reeditarà la victòria de Madrid i Carlos Rodríguez que no s’ha recuperat com hauria volgut dels esforços del Tour. I també el de les confessions a mitges. Per exemple, Roglic. Després de la victòria va deixar entendre que possiblement a la gran ofensiva feta per O’Connor per la serra malaguenya no va estar tan fi com li hauria agradat per culpa de l’esquena danyada per la caiguda de juliol a França.

La confiança d’Enric Mas

Tampoc O’Connor es va haver de creure gaire la frase pronunciada en conferència de premsa. "Roglic ha sigut avui el beneficiat, però veurem què passa d’aquí al final". Almenys, Mas sí que va confirmar que es troba molt millor que a les Vueltas precedents. "Bones sensacions", va dir. L’eterna confessió del ciclista que se sent animat. Ell ho està després de deixar després de la quarta etapa del Tour qualsevol dosi de lluïment a França per començar a preparar una ofensiva a la Vuelta... sempre amb el permís de Roglic.

Vuitena etapa

1. Primoz Roglic (Esl/Red).. 3.38.34 h

2. Enric Mas (Esp/Mov)................. m.t

3. Mikel Landa (Esp/Sou).......... a 14 s

17. Ben O’Connor (Aus/Dec).... a 46 s

General

1. B. O’Connor (Aus/Dec). 31.23.27 h

2. Primoz Roglic (Esl/Red)... a 3.49 m

3. Enric Mas (Esp/Mov)....... a 4.31 m

Notícies relacionades

4. Antonio Tiberi (Ita/Bah)... a 5.00 m

5. Mikel Landa (Esp/Sou)..... a 5.13 m