EL ‘NOU’ comença en ratxa

Flick reconnecta Lewandowski

Després d’uns mesos de complexa cohabitació amb Xavi, en què va arribar a veure’s fins i tot fora del Barça, el polonès firma el seu millor inici al Barça. Suma tres gols les dues primeres jornades, mentre que la passada temporada va haver d’esperar fins a la tercera per estrenar-se. Està disfrutant amb el seu antic entrenador.

Flick reconnecta Lewandowski
3
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

És un símptoma. Potser, només un símptoma. Però el Lewandowski rondinaire –recordi’s la insolència a Lamine Yamal el novembre del 2023 quan es va negar a donar-li la mà– ha desaparegut del camp. "¿Si és el millor Lewandowski? Jo el conec així, no conec cap altre Robert", va dir un feliç Hansi Flick després de sumar contra l’Athletic la segona victòria consecutiva a la Lliga. És, a més, el millor inici golejador del polonès al Barça. Va marcar dos gols a les dues primeres jornades de la temporada 22-23, es va quedar sec a la següent (es va estrenar al tercer partit de lliga 23-24) i ara disfruta d’una fertilitat que no se li coneixia a les seves estrenes a Barcelona.

Aquell davanter inquiet i impacient que li va fer saber el seu malestar a Xavi perquè no li arribaven pilotes a l’àrea, desconnectat com quedava de la rematada i rovellat com se’l veia, ha quedat ara enrere amb Flick, que disfruta dels seus gols per obtenir la calma necessària –sis punts de sis– en l’inici del seu projecte. No és el mateix Barça. Ni és tampoc el mateix Lewy. És només un símptoma perquè amb prou feines s’emporten dues jornades de Lliga. Tot i que ell –i això se li nota a la cara i, sobretot, al joc– se sent més còmode.

La connexió bavaresa

És com si el seu vell entrenador al Bayern Múnic hagués premut el botó per tornar a encendre’l. Va fins i tot més enllà dels gols –en suma tres a les dues primeres jornades, el 75% del que ha marcat el nou Barça–. És com si l’arribada de Flick l’hagués ressituat amb si mateix. Lewandowski juga com si fos l’última estació de l’equip. I ho és. És el rematador, a qui s’eximeix d’elevats compromisos defensius –no renuncia a la pressió, però no exhibeix, ni de bon tros, la hiperactivitat que irradia Raphinha– convençut el tècnic alemany que el necessita fresc allà a dalt.

El polonès acampa en l’àrea enemiga per aprofitar la seva saviesa. Té 36 anys. I físicament es troba bé. Però és tan sols l’inici de temporada. Ho juga tot –180 minuts de 180 de possibles, sense cap canvi– perquè Flick depèn de l’eficàcia del nou que no té recanvi de categoria al seu voltant. El Barça s’ha desprès de Vitor Roque amb la seva cessió al Betis.

Pau Víctor, l’altre ‘nou’

Havia de ser el caríssim brasiler (30 milions d’euros més 31 en variables) l’alternativa a Lewandowski, però tot just sis mesos a Montjuïc han sigut suficients per determinar que, de moment, no val per complir aquesta funció. L’altre nou blaugrana és un noi jove –Pau Víctor (22 anys)– que viu els seus primers dies a l’elit. Va certificar el seu ofici amb el filial blaugrana de Rafa Márquez la passada temporada. Però el davanter de Sant Cugat jugava a la Primera RFEF (va marcar 20 gols en 39 partits) i ara, a causa de l’auster mercat, s’ha transformat en el suplent de Lewandowski, que se sent el veritable i gairebé l’únic amo de l’atac.

Atac diferent

Notícies relacionades

Flick ha escortat i acompanyat el polonès amb tota mena de recursos, a l’espera que arribi Dani Olmo, l’estrella del mercat estiuenc que continua sense poder ser inscrit. El tècnic li ha posat el regat i desequilibri de Lamine Yamal, juntament amb els desmarcatges i el moviment de Ferran Torres, a més de col·locar-li a l’esquena Pedri, la creativitat del qual –seu va ser el centre que va desviar Padilla i va caçar el polonès per al 2-1– resulta imprescindible perquè la pilota li arribi neta al nou. Res d’aquesta estructura ofensiva blaugrana –radicalment diferent, per molt que siguin els mateixos personatges, però diferents funcions, a la que solia fer servir Xavi– s’entendria sense la suor del brasiler Raphinha.

Va estar tímid a la primera part (una rematada escopida pel pal); desfermat a la segona (cinc xuts, un gol, un altre al pal, en tot just 18 minuts). Aquesta és la reconnexió que necessitava el Barça i, sobretot, Lewandowski, que si Xavi hagués seguit a la banqueta estaria, potser, fora del club. Laporta el va escollir a ell. No només això. Va fitxar Flick –el representant del qual, l’influent Pini Zahavi, és el mateix que el del polonès– per mirar de revitalitzar-lo. Almenys, en aquest inici del projecte.