EL GP DE F1 DELS PAÏSOS BAIXOS

Norris impressiona i triomfa a casa del campió Verstappen

El pilot britànic es va mostrar intractable al circuit de Zanvoort. Sainz va remuntar per acabar cinquè i Alonso, desè, va salvar un punt amb el seu Aston Martin.

Norris impressiona i triomfa a casa del campió Verstappen
3
Es llegeix en minuts
Laura López Albiac

Lando Norris va conquistar la seva segona victòria de la temporada i la més dolorosa per a Max Verstappen, que va acabar a 22 segons del pilot de McLaren davant de la seva afició al GP dels Països Baixos. La sorollosa marea oranje se’n va anar a casa en silenci després d’assistir a una portentosa exhibició de l’anglès, tan superior a Zanvoort que després de tornar a fallar estrepitosament a la sortida, des de la pole, va aconseguir esmenar el seu error, avançar el campió i acabar amb volta ràpida en carrera, fulminant el local.

Verstappen, imbatible a casa des del 2021, va veure frenada la seva ratxa, impotent davant l’impuls de McLaren, que després de l’aturada estiuenca ha elevat el llistó per convertir-se clarament en la referència de la graella. El pilot de Red Bull conserva el liderat del Mundial, ara amb 70 punts d’avantatge davant Norris (que l’hi va retallar vuit), amb nou grans premis per davant. Hi ha Mundial i, sobretot, hi ha rival.

Error de sortida

Norris ha sortit des de la pole en quatre ocasions al llarg de la seva carrera a F1: tres aquesta temporada i una el 2021. I les quatre vegades ha malgastat la posició de privilegi. Ho va fer fa tres anys a Sotxi i aquest any a Barcelona i Hongria. A Zandvoort, Verstappen va aprofitar el regal per posar-se líder des del primer minut.

Els McLaren van tornar a acusar la pressió i tant Norris com Piastri es van deixar sorprendre. L’australià va perdre la posició amb un estireganyós George Russell i l’escuderia papaia es va trobar amb el pitjor escenari possible, amb Verstappen llançat al capdavant de la carrera i un Mercedes intercalat entre Lando i Piastri.

Sainz, desè a la graella, va guanyar la partida a Stroll, mentre que Alonso cedia davant Gasly en els primers metres. El ritme del Ferrari va permetre al madrileny anar per tots dos i situar-se setè. Mentre en boxes es definia l’estratègia dels equips, a una o dues parades, Norris va reaccionar i es va tirar a sobre de Verstappen. Va intentar una urpada en la volta 17, però Max es va defensar. En la següent volta, la velocitat del McLaren va ser letal i el neerlandès ja no va tenir cap oportunitat davant l’impressionant canvi de ritme de Lando, que va agafar el timó de la carrera.

El britànic va tirar amb totes les seves forces i va deixar Verstappen sense DRS per posar terra pel mig amb el seu rival. Piastri, amb més problemes que el seu company un diumenge condicionat per les fortes ratxes de vent, no va aconseguir esprémer l’avantatge del seu monoplaça i Leclerc, en mode atac, va poder caçar-lo amb un undercut en la volta 25.

Duel amb Checo

En el tram final de la carrera, amb Verstappen ja a més de 12 segons i Leclerc, tercer, deixant-se la pell a la recerca d’un podi a què no renunciava Piastri, Sainz va forjar la seva increïble remuntada. Va avançar Checo Pérez després d’un intens duel amb el mexicà, per escalar a la sisena posició, a l’estela de Russell. El britànic va replicar la parada de Hamilton per acabar amb pneumàtics tous i va deixar via lliure al madrileny, que finalment va tancar el top cinc final.

Notícies relacionades

Els Mercedes no van obtenir rèdit en la seva aposta i després de guanyar tres de les últimes quatre carreres, van haver de conformar-se amb el setè de Russell, per davant del seu company.

Fernando Alonso, mentrestant, va marxar frustrat de Zandvoort malgrat sumar un punt (10è) i va llançar un avís: "D’aquí fins a Abu Dhabi, novè o desè és el màxim per al que podrem lluitar. La classificació és el nostre punt fort, després som com fruita madura. Després d’unes quantes voltes en carrera anem caient".