Sarai Gascón: "És molt important que els mitjans ens donin visibilitat"

La nedadora de Terrassa, de 31 anys, aspira a guanyar l’or a París. Ja té vuit medalles paralímpiques.

Sarai Gascón: "És molt important que els mitjans ens donin visibilitat"
3
Es llegeix en minuts
Jordi Grífol

A París, els esportistes olímpics i paralímpics espanyols rebran les mateixes quantitats econòmiques en premis. ¿Què significa això per a vostè?

És un reconeixement. Els esportistes, olímpics o paralímpics, mereixem el mateix premi, ja que l’esforç durant tot el cicle, els entrenaments i la competició, tant per als uns com per als altres, requereixen molt sacrifici.

¿Quins són els següents passos per a l’esport paralímpic?

És molt important que els mitjans ens donin visibilitat. Hi ha molta gent que té una discapacitat i pensa que no pot practicar esport, que no serà tan hàbil o que no serà acceptat. Si veuen que hi ha persones que arriben a l’elit o que simplement practiquen esport, es poden empoderar i començar a practicar esport, i per això és molt important la repercussió de totes les competicions i nivells.

Va néixer sense avantbraç esquerre, però amb 3 anys ja nedava.

Amb 3 anys els meus pares em van apuntar a natació i em va enganxar molt. M’agradava molt nedar i estar a l’aigua, em sentia molt capaç. En els cursets de natació em posaven en grups amb gent més gran que jo perquè era més ràpida i àgil que les noies de la meva edat. Això em va ajudar. Tot i que em falti una mà, esportivament i en tots els àmbits puc ser igual de capaç que els altres.

S’hi havia d’esforçar més que els altres.

M’he hagut d’esforçar més per anar als ritmes d’entrenament amb els meus companys sense discapacitat, però mai m’he sentit diferent perquè em falti una mà. Sempre he pensat que això és un plus per a mi, que m’ha fet superar-me. M’he demostrat a mi mateixa que totes les barreres les podem superar si tenim ganes i il·lusió. També m’he sentit molt avalada pels meus companys, no m’he sentit mai discriminada per ells, al contrari, sempre he sigut un exemple per a ells i això com a persona és molt gratificant.

Li dona molta importància a haver entrenat amb gent sense discapacitat.

Això et fa superar-te. Està clar que ho tinc més complicat que una persona amb dues mans per nedar, però nedar des de petita al ritme de gent que no té discapacitat m’ha donat un nivell una mica més alt a l’hora de competir amb persones que sí que tenen alguna discapacitat semblant a la meva.

¿Ha notat prejudicis per part de la societat?

Jo sempre he tingut la meva discapacitat molt normalitzada. Els meus pares sempre m’han inculcat que per tenir una discapacitat no soc menys que ningú, i sempre m’he sentit molt integrada tant a l’escola com a la piscina. Al ser de naixement, aquesta és la meva realitat. M’agrada ser així, em sento molt a gust amb com soc i no ho canviaria.

Li falta l’or paralímpic. ¿L’inquieta?

La veritat és que no. Sí que és cert que quan vaig participar a Río 2016, els meus tercers Jocs Paralímpics, em vaig obsessionar una mica amb els resultats. Estava en el moment més important de la meva carrera, molt bé físicament. Volia l’or i vaig aconseguir tres medalles de plata, a centèsimes i a una dècima de l’or. Va ser un any bonic, però també molt dur psicològicament, em vaig replantejar si volia seguir o no. Ara crec que mereixo disfrutar de l’esport. L’or a París seria el meu somni fet realitat.

Notícies relacionades

Guanyar o perdre pot anar de centèsimes.

Hem d’estar en el millor estat de forma en un dia i una hora concrets. Com que pots guanyar o perdre per centèsimes, és una pressió que ens imposem i és complicat gestionar-la, però també ho fem perquè ens agrada.

Temes:

París