París aspira a brillar de nou amb els Jocs Paralímpics

Amb el bon regust que van deixar els Jocs Olímpics, la capital francesa obre avui una altra cita esportiva global amb el desig de tornar a enlluernar el món.

París aspira a brillar de nou amb els Jocs Paralímpics
3
Es llegeix en minuts

¿Es tornarà a repetir el fervor dels Jocs Olímpics en els Paralímpicos? És la pregunta que es fan autoritats, ciutadans i premsa nacional i internacional. Els Jocs Paralímpics, que s’inauguren avui, coincideixen amb la tornada de les vacances dels parisencs, cosa que es pot convertir en tota una festa d’unió o en un caos total. "Molts parisencs se’n van anar de París durant els Jocs Olímpics i probablement estan pensant que es van perdre una festa. Però vull dir-los que la festa encara no ha acabat: queden els Jocs Paralímpics. I estic convençut que experimentarem les mateixes sensacions que durant els Jocs Olímpics", va afirmar per a Le Monde Andrew Parsons, president del Comitè Paralímpic Internacional.

Per a aquesta segona part dels Jocs s’esperen quatre milions de visitants, majoritàriament turisme nacional; 4.400 atletes i un pla de seguretat a l’altura de l’esdeveniment. França no se la vol jugar, i, tot i que el nombre de visitants sigui menor que en els anteriors olímpics, el Ministeri de l’Interior ha desplegat 25.000 policies i gendarmes per tota la capital per garantir la seguretat de l’esdeveniment esportiu.

Respecte a les infraestructures i a l’organització, de les 25 seus olímpiques, els Paralímpics només en conservaran 16, mentre que la Vila Olímpica ha sigut remodelada per adaptar-se a les necessitats dels esportistes.

L’Estadi de França i la seva pista violeta tornaran a acollir durant nou dies importants competicions d’atletisme, salt o llançament de pes. A més, el riu Sena tornarà a ser l’escenari de diferents proves olímpiques, com el paratriatló.

Una cerimònia a l’aire lliure

Avui, a partir de les 20.00 hores, totes les mirades estaran posades a la plaça de la Concòrdia, on tindrà lloc la cerimònia d’obertura dels Jocs Paralímpics, dirigida pel director artístic francès Thomas Jolly i coreografiada pel suec Alexander Ekman.

Per a aquesta cerimònia, de nou inspirada en França, 150 ballarins, una vintena d’ells amb discapacitat, actuaran a la històrica plaça de la Concòrdia davant de 65.000 assistents. Com en les anteriors, de moment, es manté en secret els artistes que participaran en l’espectacle. Això sí, els autors de la cerimònia ja han deixat clar que serà a l’estil gal, amb un "repertori francès com a centre d’atenció".

La delegació paralímpica de refugiats serà la primera en desfilar en la cerimònia d’obertura i, per primera vegada, comptarà amb un llatinoamericà: el colombià Amelio Castro. A causa de les amenaces sofertes al seu país, es va veure obligat a fugir de Colòmbia i es va establir a Itàlia, on va desenvolupar la seva passió per l’esgrima en cadira de rodes. L’espectacle començarà hores abans amb l’últim relleu de la flama, que l’agafarà l’actor Jackie Chan.

Notícies relacionades

No s’han donat a conèixer gaires detalls sobre l’adaptació de la ciutat a aquests Paralímpics, més enllà que durant la competició s’han instal·lat sistemes d’audiodescripció o places a les grades per a persones amb discapacitat, a més de fer ús d’autocars adaptats per a la mobilitat d’esportistes i aficionats.

Per als parisencs, la ciutat està lluny d’estar adaptada per a persones amb discapacitat. "Per què anar al gimnàs si al metro només hi ha escales", ens diu Quentin, un veí del districte 9 de París, i sentencia: "És estrany veure una persona en cadira de rodes per París, perquè és molt difícil moure’s. Voreres estretes, espais poc accessibles. Sense comptar amb el transport públic, que no està adaptat". Alguns esperaven que els Paralímpics fossin una bona excusa per adaptar millor la ciutat. "No crec que hagi canviat gaire la ciutat amb els Paralímpics", afirma una noia.

Temes:

París