Marc Bernal deixa orfe el Barça

Va patir a Vallecas una ruptura del lligament encreuat anterior del genoll esquerre, amb una lesió associada també al menisc. Amb 17 anys, i després de tres partits a Primera, no tornarà a jugar fins a la temporada vinent.

Marc Bernal deixa orfe el Barça
4
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

A Hansi Flick li toca inventar un altre Barça. Havia ideat un Barça amb Marc Bernal, migcampista de 17 anys, intel·ligent, creatiu, serè i, alhora poderós. Però va cruixir el seu genoll esquerre a Vallecas i el tècnic alemany necessita reconstruir la seva idea tàctica perquè ha perdut, i per a tota la temporada, la peça que cosia la defensa amb l’atac. Es queda Flick sense aquesta joia que havia descobert a La Masia, que inicia ara un interminable compte enrere per a la seva recuperació. Primer serà operat i després, sense termini fixat pel club, començarà a caminar. El Barça ha d’aprendre a viure sense ell.

¿Com va ser la greu lesió?

Agonitzava el partit a Vallecas. Era el temps afegit. Llavors (m. 96,19), Isi, el diminut mitjapunta del Rayo, va iniciar un ràpid contraatac per la punta esquerra de l’atac. I Marc Bernal, atent i compromès amb la seva funció de corregir disfuncions defensives dels seus companys, es va creuar al seu camí, frenant l’acció. Però va xocar el seu genoll esquerre amb la cama dreta del rayista. I ja no es va tornar a aixecar. Li va cruixir el genoll. Sabia que era greu i van aparèixer algunes llàgrimes al seu rostre.

Els metges del Barça van ser els primers a arribar, amb un diagnòstic d’urgència. L’equip es va quedar amb 10 perquè Flick ja havia esgotat les finestres dels canvis. Van guanyar els blaugrana el seu tercer partit consecutiu (nou de nou, arrencada perfecta), però perden Bernal fins a la nova campanya. Va deixar Vallecas ajudant-se d’unes crosses i a l’arribar a Barcelona, ja de matinada, un camió d’emergència li va permetre abandonar l’avió.

¿Quin és el diagnòstic?

"La lesió de Marc Bernal no té bona pinta", anuncia Flick, encara a Vallecas, tement-se ja el pitjor. Però encara va ser molt pitjor quan els metges van sotmetre el jove centrecampista a diverses proves abans d’emetre el diagnòstic definitiu. "Té una ruptura del lligament encreuat anterior del genoll esquerre i una lesió associada al menisc. En els pròxims dies se sotmetrà a tractament quirúrgic", va anunciar el Barça. No només es va trencar l’encreuat Marc Bernal, sinó que aquesta afectació del menisc dificultarà encara més la seva recuperació. El club encara no ha revelat si serà Joan Carles Monllau, l’especialista que va operar a Gavi (novembre 2023) d’una ruptura de l’encreuat, i Alexia Putellas, amb una lesió idèntica (juliol del 2022), qui també intervingui ara Marc Bernal.

¿Quan tornarà?

No ha donat termini el Barça. Ni tampoc ho farà quan Marc Bernal sigui intervingut. Mantindrà la mateixa política de prudència que està fent servir amb Gavi, que es va lesionar el novembre passat, però encara es desconeix, nou mesos més tard, quan tornarà. Abans, les ruptures dels encreuats es podien resoldre en set o vuit mesos, establint-se una espècie de baralla per recuperar abans els jugadors lesionats. Ara, en canvi, els terminis es dilaten i amplien, més encara en jugadors joves el procés de creixement dels quals encara no està conclòs. Exposats, a més, al perill de recaigudes, pel que s’extrema la cura.

Entre 10 i 12 mesos sol ser el període previst perquè l’esportista, en aquest cas Marc Bernal, pugui reintegrar-se a l’activitat, tenint en compte, a més, que aquest tipus de lesions poden tenir conseqüències. Hi ha diversos estudis mèdics que revelen que la recaiguda no es produeix al genoll afectat sinó en el sa.

¿Quines alternatives té Flick?

La primera opció, i la més senzilla, és mirar a La Masia. D’allà va treure el tècnic Marc Bernal. Allà també va trobar Marc Casadó, que va ser el migcampista titular del Barça Atlètic la temporada passada amb Rafa Márquez a la banqueta. I allà habita també Pau Prim, un altre jove (18 anys), que porta ara el centre del camp del filial. Són les solucions que té més a mà Flick per intentar atenuar el tremend buit deixat per Marc Bernal, a l’espera, és clar, que torni Frenkie de Jong.

El neerlandès es va lesionar a l’abril –era el tercer problema al turmell dret– i des d’aleshores no ha tornat a jugar. El club, que sempre ha volgut fitxar un migcampista, activa el mercat amb el rellotge (acaba demà a les 23.59 h) en compte enrere perquè no hi ha diners. I el problema més greu és que tampoc hi ha marge salarial perquè Bernal no allibera espai al tenir fitxa del filial. Però planeja el Barça demanar la cessió al Liverpool de Stefan Bajteci (19 anys), internacional espanyol sub 21.

Notícies relacionades

Ansu, Gavi, Bernal, ¿per què cauen tan precoços?.

Ansu tenia 18 anys quan el seu genoll esquerre va cruixir davant el Betis (7 de novembre de 2020). Era el menisc del genoll esquerre. Gavi tenia 19 anys quan es va llançar la mà al genoll dret a Valladolid. Va girar i va trepitjar malament. Es va trencar a Valladolid (19 de novembre de 2023). Encara no ha tornat. Bernal té 17 anys. Cada vegada debuten més precoços els jugadors, cada vegada es lesionen més. I de més gravetat perquè els seus cossos, com és lògic, no estan acostumats a suportar no només l’esforç físic, sinó també el mental. Malgrat el seu enorme talent, no estan totalment preparats per a l’exigència de l’elit al màxim nivell. Apareixen més joves, juguen més que mai i l’extenuant negoci del futbol no els permet un creixement tranquil.

Temes:

Gavi Intel