LA RONDA ESPANYOLA

Castrillo, l’heroi de Jaca, primer triomf espanyol en la Vuelta

El corredor del Kern Pharma aconsegueix a Manzaneda una victòria en solitari que dedica al fundador del seu equip, Manolo Azkona, que va morir dimecres.

Castrillo, l’heroi de Jaca, primer triomf espanyol en la Vuelta
2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Van arribar a Ourense entristits i capbaixos. Veien per la finestra els pelegrins, els que buscaven la ruta cap a Santiago, on va dormir una part de la Vuelta, milers de persones que semblen envair tots els camins que condueixen cap a la capital gallega. Eren els ciclistes del Kern Pharma, els nois que cuida Juanjo Oroz com si fossin els seus fills, perquè són els més joves de la carrera. I estaven tristos perquè havien conegut a l’hora de l’esmorzar la mort de Manolo Azcona, 71 anys, fundador de l’equip i descobridor de ciclistes de talla com Richard Carapaz, Marc Soler i Pablo Castrillo, guanyador a Manzaneda, primera victòria espanyola en aquesta Vuelta.

Va guardar la carrera un minut de silenci a Ourense, amb els corredors del Kern Pharma en la posició dels líders de la prova perquè Azcona era un amant d’aquest esport, que animava els nanos a pujar a la bici, perquè era navarrès i Navarra és sinònim d’èxit quan es parla de ciclisme i sempre es recorda Miguel Induráin.

Un any sí i un any no

El Kern Pharma és un equip petit de pressupost, però gran de cor i, sobretot, un exemple a seguir a l’hora de cuidar el planter de corredors de la mà ara d’Oroz i també de Mikel Nieve, que quan es va retirar fa dos anys, es va posar al volant d’un conjunt navarrès amb patrocinador català. Ells han de córrer la Vuelta any sí, any no, perquè hi ha quatre equips espanyols continentals –la segona divisió del ciclisme– i només dos poden rebre la invitació de la carrera. L’any passat van ser-hi el Burgos i el Caja Rural i ara els tocava el torn a l’Euskaltel i al Kern Pharma, que pel seu afany, coratge, intel·ligència a l’hora d’analitzar les etapes i per l’actuació que estan tenint es mereixen ser cada temporada per aquí.

Castrillo, de Jaca –una terra d’homes i dones enfortits per la muntanya-, només té 23 anys, però està cridat a aconseguir més èxits a part de l’etapa que va conquerir a Manzaneda. A Jaca també va néixer, al segle XIX, José María Javierre, després Joseph Habierre, documentat com el primer ciclista espanyol que va participar en el Tour cap al 1909.

Notícies relacionades

Del seu germà Jaime, que va ser corredor i es va allistar al Movistar, va agafar la passió pel ciclisme per fer-se professional i complir la meta que ja no veurà Azcona però que té l’equip marcada en vermell; disputar un dia no gaire llunyà el Tour amb nanos de l’edat de Castrillo i amb l’objectiu de poder escapar-se, atacar els de la fuga, patir fins a l’infinit i més enllà, per aconseguir la primera victòria en la història del seu equip disputant la Vuelta i apuntar el seu nom entre els fenòmens estrangers que ja han triomfat aquest any, com Primoz Roglic, Wout van Aert i Ben O’Connor, que segueix sense novetat al capdavant de la taula.

Va gaudir del permís dels que lluiten la general a Manzaneda, més una autopista que un port. "Vaig pensar tot el dia en Azcona perquè volia guanyar per dedicar-li la victòria". I ho va aconseguir. ¡Chapeau!