Un Castrillo enorme es consagra al cim del Cuitu Negru

El corredor de Jaca aconsegueix un segon triomf en la Vuelta en una etapa asturiana d’enorme ciclisme, en què el líder O’Connor es resisteix a Roglic i Enric Mas.

Un Castrillo enorme es consagra al cim del Cuitu Negru
3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

El ciclisme espanyol ja té algú més en qui creure, una nova referència i un ídol per a les etapes de muntanya. Pablo Castrillo no s’arronsa davant ningú quan s’escapa, quan mira el poc que la boira asturiana li permet contemplar a les rampes de garatge del Cuitu Negru, a través d’una petita carretera asfaltada que es desplaça entre pistes d’esquí.

Castrillo té aquesta peculiaritat dels corredors d’Osca, els que es mouen a la bici com si anessin a rebentar, els que remenen el cap al so dels pedals i el que triomfa en un Cuitu Negru que el seu precursor escalant les muntanyes d’Osca, Fernando Escartín, que sembla imitar sobre la bicicleta, ha inclòs al recorregut de la Vuelta com a director tècnic de la carrera sense saber que col·locava aquesta etapa increïble perquè triomfés el seu jove paisà. Tot just 23 anys, dos triomfs ja en la carrera i amb l’horitzó ciclista impulsat cap als braços de l’Ineos.

"És un puto somni", repeteix tot just haver travessat la meta del Cuitu com a guanyador d’una jornada amb pujades impossibles. No, Castrillo, no és un punyeter somni, és la realitat d’un corredor que s’ha consagrat a la Vuelta, que té un immens futur i que ha recompensat l’esforç d’anys del Kern Pharma cuidant el planter, dient-los als pares que no passin por pels cotxes i que hi ha alguna cosa més que el futbol per triomfar com a esportista.

Perquè cal saber escollir escapades i no malgastar-se en esforços inútils quan es busca la gesta d’una etapa. Un no s’ha d’encongir si Primoz Roglic envia per davant el seu millor lloctinent, un Aleksandr Vlasov que no pot presumir de nacionalitat i només donar les gràcies que li permetin córrer com a rus de naixement. Rus també era el tercer integrant de la fuga del dia, Pavel Sivakov, que va renunciar a aquesta ciutadania i es va fer francès.

Els pota negra del pilot

Són dos exemplars pota negra del pilot mundial; Sivakov és un dels nois d’or de Tadej Pogacar i Vlasov, el millor corredor de Roglic. I els dos els endrapa un aragonès de Jaca criat en la passió del ciclisme, ja que el seu germà gran va córrer amb el Movistar i la seva mare, Ana Zapater, és la presidenta del Club Ciclista Mayuencos; per descomptat, de Jaca.

Guanya al Cuitu Negru amb tres quilòmetres finals que si es recorren a peu sembla que mai s’acabin, on els cicloturistes es cargolen com si fossin serps a la jungla, tot i que molts d’ells acabin posant peu a terra.

Notícies relacionades

Venç perquè Sivakov es torna boig amb un ritme que no poden reduir per darrere, ni el conjunt de Roglic ni tampoc el T-Rex de Mikel Landa, que ataca ben aviat, un dia en què ressorgeix Enric Mas tot i que sense aconseguir deixar anar Roglic, en la resistència ferotge de Ben O’Connor que només va cedir 38 segons i es manté com a líder... De vermell arribarà demà als Lagos de Covadonga després del descans d’avui.

Els moviments dels que lluiten per la general queden en un segon pla per la gesta de Castrillo, el noi que va deixar l’hoquei sobre gel per pujar el Pirineu seguint la seva mare i amb el somni de poder ser professional com el seu germà Jaime. "Ja és increïble guanyar dues etapes a la Vuelta, una cosa en què mai havia pensat, tot i que tinc el somni de participar un dia al Tour". Una oportunitat que li pot donar el conjunt Ineos en un futur no molt llunyà perquè té cames de campió.