JOCS PARALÍMPICS

Teresa Perales iguala Michael Phelps amb 28 medalles

La nedadora saragossana es va penjar el bronze i va fer història en els Jocs Paralímpics, igualant l’atleta nord-americà amb més metalls en Jocs Olímpics.

La nadadora española Teresa Perales saluda tras conseguir el bronce en la final de 50 metros espalda S2 Femenino de los Juegos Paralímpicos París

La nadadora española Teresa Perales saluda tras conseguir el bronce en la final de 50 metros espalda S2 Femenino de los Juegos Paralímpicos París / EFE

2
Es llegeix en minuts
ALBERT BRIVA

No va poder ser a Tòquio quan semblava que ho tenia a la mà, però en els Jocs Paralímpics de París Teresa Perales va tornar a superar tots els obstacles haguts i per haver, i va aconseguir escriure el seu nom en lletres majúscules en la història de l’esport. Va ser bronze, però té gust d’or una medalla que la iguala en nombre de metalls en uns Jocs Paralímpics ni més ni menys que amb Michael Phelps, l’atleta amb més joies en olimpíades.

Vint-i-vuit amb l’últim bronze aconseguit a La Défense als 50 metres esquena categoria S2, nova per a ella després d’haver perdut la mobilitat del braç esquerre l’abril de l’any passat. Set ors, 10 plates i 11 bronzes que eleven la seva figura encara més a l’olimp de la natació.

Gen guanyador

No va ser fàcil, però el seu gen guanyador va tornar a aparèixer quan semblava que a París seria gairebé impossible tornar a pujar al podi. Partia amb un dels pitjors temps de la classificatòria del matí i després d’una sortida molt igualada, va anar de menys a més per acabar tocant la paret en tercer lloc davant l’alegria dels milers d’espanyols que es feien sentir com mai a les grades de la majestuosa Défense.

Perales, que havia sigut premi Princesa d’Astúries dels Esports el 2021 per "convertir-se en un exemple de superació per a milions de persones amb discapacitat arreu del món i en una icona de l’esport paralímpic internacional", suma ara una nova gesta al seu llegat.

Dos ors per a Espanya

L’esportista aragonesa va perdre la mobilitat des de la cintura fins als peus als 19 anys a conseqüència d’una neuropatia. Abans practicava karate i va continuar lligada a l’esport a la piscina. La natació li va resultar un esport barat de practicar i que li oferia una agradable sensació de llibertat a l’aigua. Va començar la seva carrera amb la natació adaptada el 1997 i el 2025 complirà un quart de segle en competició.

Notícies relacionades

Unes hores abans de l’èxit de Perales, l’atleta espanyol Yassine Ouhdadi aconseguia penjar-se l’or en 5.000 metres de la classe T13 per a esportistes amb discapacitat visual, després d’una carrera que va controlar en tot moment i que va definir amb un brutal canvi de ritme.

Així mateix, el nedador Íñigo Llopis, fill de l’entrenador de porters del Reial Madrid, va vèncer en la prova dels 100 metres esquena S8, reservada a qui té la coordinació lleugerament limitada i el moviment de les cames moderadament limitat, amb absència d’extremitats o ús d’un sol braç.