Laporta descriu un Barça idíl·lic

El president blaugrana insisteix que el club està salvat, atribueix el retard de la firma amb Nike a l’exigència del club de tenir el millor contracte del futbol i presumeix de l’encert del fitxatge de Hansi Flick i els preparadors físics.

Joan Laporta, presidente del Barça, este lunes en el Auditori 1899.

Joan Laporta, presidente del Barça, este lunes en el Auditori 1899. / Zowy Voeten

5
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

La realitat del Barça que es percep és molt diferent de la que descriu Joan Laporta. Després d’un estiu en silenci, almenys oficial, el president va repassar ahir la situació per la qual passa el club, corregint, negant, presumint i matisant les informacions aparegudes en els últims tres mesos –des que Laporta va concedir una entrevista el 4 de juny a Barça One, la plataforma audiovisual pròpia– i sobre les quals va emetre el seu particular punt de vista.

Laporta va anunciar un Barça pràcticament salvat del "descontrol" en què el va recollir el març del 2021, malgrat que persisteix la impressió que passa per greus dificultats econòmiques, fins al punt que no ha pogut fitxar com un equip gran i la prova, convertida en moda per LaLiga de Javier Tebas, la patronal del futbol espanyol, és que no ha pogut accedir a la regla 1-1 (poder gastar l’ingressat en la mateixa proporció) pel desfasament salarial que encara pateix.

Gündogan va voler anar-se’n

L’ompliment de la plantilla amb jugadors del planter, en lloc de reforços llargament difosos durant mesos, ha sigut voluntari, no forçat, va assegurar, i fins i tot va emmarcar la sortida d’Ilkay Gündogan, el futbolista més utilitzat la passada campanya, en una decisió esportiva, i no econòmica. Va marxar perquè va voler, va insinuar.

Arreglada l’economia, després que Laporta assegurés que el tancament de l’exercici 2023-24 va ser positiu i s’han batut rècords de contractes de patrocini, la millora de l’equip de futbol, la màquina que arrossega el tren, és més evident amb el liderat a la Lliga i el ple de 12 punts. El dirigent va elevar als altars la figura de Hansi Flick al capdavant de la primera plantilla, i també la de Deco, el director de futbol, per reforçar la decisió que va prendre ell, i un reduït grup de pròxims al seu domicili, a l’anul·lar la renovació de Xavi Hernández, malgrat que l’avalava el mateix Deco.

"Hem aguantat i el club està guanyant. Està molt millor que abans, molt han de treballar els desestabilitzadors de fora, de vegades en tenim algun dins, per fer trontollar una institució que celebrarà 125 anys d’història", va proclamar el president en un parlament de 14 minuts, sense papers ni argumentari escrit, tot memoritzat, abans d’acceptar preguntes. Llavors Laporta va haver de respondre, matisar i desmentir la realitat aliena a la del president, diversos executius i bastants directius.

A casa al més aviat possible

Laporta va ser deliberadament imprecís, va reconèixer, per concretar la data de la desitjada tornada a l’Spotify Camp Nou. A finals d’any, va dir, com si la jornada plujosa d’ahir, o les que s’esperen durant la tardor, poguessin retardar la tornada. Serà al més aviat possible. "Hem deixat d’ingressar 100 milions d’euros per ser a Montjuïc", va dir.

Malgrat aquesta minva, així com l’impagament de Libero en l’accionariat de Barça Vision que amenaçava amb pèrdues, els gestors anuncien un exercici de superàvit –"feia set anys que no passava", va destacar–, amb "rècords històrics" de contractes de patrocini firmats. Però encara no s’ha subscrit el més important: el de Nike, el proveïdor de l’equipament esportiu, i injuriat pel president i els seus executius, que van pressionar i van denunciar a la firma nord-americana, amb una ruptura per unir-se a una altra marca.

Contracte millorable

"A la regla de l’1-1 no hem arribat perquè no hem volgut; altrament, hauríem firmat el contracte d’equipament esportiu, que crec que és millorable. Serà el millor del món del futbol", va avançar d’un pacte que s’oficialitzarà a l’octubre. Llavors, el club podrà sufragar els 60 milions que li falten per accedir a la regla 1-1 i podrà acudir, si ho desitja, al mercat d’hivern.

Però no serà una necessitat. Si aquest estiu només s’ha fitxat Dani Olmo (55 milions i variables) i Pau Víctor (2,5) ha sigut perquè així ho ha volgut el Barça, va suggerir Laporta. Les altres baixes s’han compensat amb jugadors del planter. "Estic especialment orgullós de la plantilla perquè la Masia té l’impacte que vam anunciar a la campanya electoral: és l’eix vertebrador del nostre projecte esportiu", va recordar Laporta. El president advocava per l’arribada de Nico Williams, de qui no va voler parlar ahir al no pertànyer al club.

El president del Barça es va mostrar especialment melindrós amb Deco, present a l’Auditori 1899, malgrat que només ha fitxat dos jugadors. Li va atribuir la gènesi de l’èxit que ara exhibeix el Barça de Hansi Flick a la talaia de la classificació per haver apostat pel tècnic, per Dani Olmo i "la contractació dels preparadors físics, una de les claus d’aquest inici". Laporta va al·ludir diverses vegades a aquest departament en clau elogiosa, que implicava una vetllada crítica a l’anterior de Xavi, que tampoc va sortir ben parat en les comparacions amb Flick.

Els mèrits de Deco

Notícies relacionades

"Deco ha reduït la massa salarial i la mitjana d’edat de la plantilla i, en canvi, ha millorat la seva qualitat", va afirmar, abans de ressaltar les virtuts del nou entrenador. "No busca excuses i s’arregla amb el que té", va dir, en contrast amb les peticions que feia Xavi. "A Flick li exigim treball, professionalitat, que visqui el dia a dia amb intensitat i que ofereixi un futbol que ens agradi", va seguir Laporta, admetent que a l’alemany no se li demanen títols. Flick, a més, ha aconseguit renovar el compromís de Lewandowski, que Xavi volia traspassar. "Està més motivat que mai, el Robert", va dir, abans d’exposar com a exemple que el davanter polonès "va oferir el seu contracte al saber que teníem problemes de fair play".

Problemes que desapareixeran, va augurar Laporta. "Veig que hi ha presses des de fora per controlar el club. Lamentem aquestes estratègies basades en les mentides, els atacs personals i els que anuncien horitzons devastadors que ni estan ni se’ls esperen", va dir el president, que rebutja les "moltes lliçons que ens donen des de fora". Ell ho veu tot diferent.

Temes:

LaLiga Moda