Pilota d’Or

Lamine Yamal, al mateix escenari on va meravellar Maradona

Espanya inicia la defensa de la Nations League en el Petit Maracanà de Belgrad, on el Pelusa va marcar amb el Barça un gol mític i Juanito va rebre un cop d’ampolla.

Lamine Yamal, al mateix escenari on va meravellar Maradona
4
Es llegeix en minuts
Jordi Gil
Jordi Gil

Periodista

Especialista en esports

ver +

Espanya s’enfronta avui (20.45 hores, La1) a Sèrbia en un dels estadis amb més mística del continent. L’equip de Luis de la Fuente visita el Rajko Mitic de Belgrad, més conegut com el Petit Maracanà, o Marakana per als serbis.

El seu nom és procedent per la semblança que tenia al mític estadi de Rio de Janeiro per la seva capacitat i que va arribar a acollir partits amb més de 100.000 espectadors, com va passar en un derbi contra el Partizan. Un dels derbis més calents d’Europa.

En aquest estadi va tenir lloc un gol inoblidable, sobretot per al barcelonisme. El 20 d’octubre de 1982 el Barça s’enfrontava a l’Estrella Roja en els vuitens de final de la Copa de la UEFA. L’equip d’Udo Lattek tenia com a estrelles rutilants Diego Armando Maradona i Bernd Schuster.

Sobre una gespa molt irregular, Maradona es va inventar una jugada impossible. Va cavalcar al costat del Lobo Carrasco, va recollir la seva passada, va marxar dels seus rivals i va clavar una vaselina inversemblant des del semicercle de l’àrea. Un gol de bandera com pocs s’han vist. El públic, malgrat ser un gol en contra, es va aixecar i va aplaudir dempeus.

El Pelusa va deixar tan impactats els aficionats de l’Estrella Roja que també el van ovacionar després del partit. Maradona, per la seva banda, va reconèixer que "va ser un dels millors gols de la meva carrera i agraeixo el gest de la gent, m’agrada inventar coses".

Un estadi més modern

Invents com els que fa Lamine Yamal quan juga amb el Barça, també amb una esquerra de seda, i amb només 17 anys. Ja ha deixat el seu segell en camps de la Lliga o l’Eurocopa, com a l’Allianz de Múnic amb el seu golàs a França. Ara té l’oportunitat, juntament amb el seu amic Nico Williams, de fer-la grossa en el Petit Maracanà, ara molt més modern i amb capacitat per a uns 50.000 espectadors, tots asseguts.

L’experiència no va ser tan positiva en l’aspecte ambiental per a la selecció espanyola de Kubala un 30 de novembre de 1977. L’equip es jugava tornar a un Mundial, el de l’Argentina-78, després d’una absència de 12 anys en una gran cita. Li valia amb perdre per 1-0 i es va trobar amb un parany.

Un públic embogit, gossos de seguretat dins del camp i moltes sospites espanyoles fins al punt que Kubala estava obsessionat que l’equip podia ser enverinat i va decidir emportar-se tots els productes nacionals.

Kubala tenia una mica de raó perquè el partit va ser una guerra. Pirri amb prou feines va durar uns minuts en el camp per la llenya que va repartir l’extinta Iugoslàvia. Tito, el president de la República, va considerar el dia festiu, es va jugar a primera hora de la tarda, i tot Belgrad estava pendent del xoc per fer fora els espanyols.

La Roja va resistir com va poder fins que Rubén Cano va marcar un dels gols de llegenda després d’una passada de Cardeñosa. A partir de llavors, Kubala va voler reservar jugadors, com el madridista Juanito, i va arribar una de les accions més lletges vistes en el futbol.

Juanito va assenyalar el polze cap avall dirigit al públic per la derrota i li va caure un cop d’ampolla al cap. El massatgista Àngel Mur no va poder evitar aquesta acció, malgrat agafar-lo pel braç, i Juanito va perdre el coneixement, que només va recuperar al túnel dels vestidors. Espanya es va emportar el gat a l’aigua i els herois de Belgrad van ser rebuts per una multitud en el seu aterratge a Madrid.

En aquest escenari, la campiona d’Europa estrenarà títol contra Sèrbia i amb ganes de continuar engreixant el seu currículum en un partit especial per ser el debut a la UEFA Nations League, la corona de la qual defensa. Se la va col·locar al guanyar en la final del 2023 a Croàcia en els penals després d’acabar 0-0 el partit disputat a Rotterdam. Portugal va guanyar la primera edició el 2019 i França la segona el 2021.

Entre els 30 millors

Notícies relacionades

Lamine Yamal, als seus 17 anys, serà protagonista en la cerimònia de la Pilota d’Or que entregarà els seus premis el 28 d’octubre a París. El davanter del Barça no només figura entre els nominats al Trofeu Kopa al millor jugador jove, sinó que ha entrat en la llista dels 30 millors futbolistes del curs passat.

Entre els candidats a succeir a Leo Messi, guanyador l’any passat del guardó, el qual no apareix al llistat finalista, hi ha al costat de Lamine Yamal estrelles com Haaland, Mbappé, Bellingham i Vinícius. Un altre blaugrana com Dani Olmo també figura entre els citats. Hi ha en total sis espanyols, ja que han sigut elegits Rodri, Carvajal, Nico Williams i Grimaldo. El Girona va entrar entre els cinc nominats a millor equip de la temporada passada juntament amb Madrid, City, Dortmund i Leverkusen.

Temes:

Lamine Yamal