La xacra de la violència sexual en els futbolistes

Tres jugadors de l’Arandina van agredir una menor. Des del 2023 compleixen una condemna de 9 anys

El brasiler Dani Alves, en llibertat provisional després de pagar la fiança, va ser condemnat per agressió sexual. Robinho compleix la seva pena per violació en una presó de São Paulo. Santi Mina encara està pendent de complir la seva pena.

La xacra de la violència sexual en els futbolistes
5
Es llegeix en minuts
Begoña González

Lamentablement, no són pocs els noms de futbolistes que en algun moment han saltat a la primera línia mediàtica relacionats amb algun delicte d’índole sexual o masclista. Jugadors d’equips menors i jugadors de clubs d’elit, indistintament, s’han vist esquitxats per algun escàndol sexual. L’últim, el del davanter del València Rafa Mir.

Un dels més sonats i recents ha sigut el de l’exbarcelonista Dani Alves, que ara mateix es troba en llibertat provisional després d’haver pagat una fiança d’un milió d’euros mentre espera que es resolguin els recursos interposats a la sentència per la violació d’una jove el 30 de desembre del 2022 en un local d’oci nocturn a Barcelona. A més de la condemna a quatre anys i sis mesos, el tribunal li va imposar també cinc anys de llibertat vigilada, allunyament i incomunicació de la víctima durant 9 anys i 6 mesos, així com una indemnització de 150.000 euros i el pagament de les costes processals.

Santi Mina /

EPC

Aquella nit, la jove va referir que l’exfutbolista brasiler, que ara es defineix com a "home de negocis", l’havia violat al vàter i la va obligar a practicar-li una fel·lació per força. L’escàndol quan va sortir a la llum va ser majúscul, però a més d’Alves, hi ha hagut moltes més pomes podrides en el futbol espanyol.

El que esquitxa els jugadors de l’Arandina va ser potser un dels que més va impactar en la societat espanyola. El 2017, Carlos Cuadrado, Víctor Rodríguez i Raúl Calvo van agredir sexualment en grup una menor de 15 anys. Segons es va determinar en el judici, eren conscients de l’edat de l’adolescent i la van forçar a mantenir relacions amb tots tres malgrat que ella havia quedat amb un d’ells. Dos anys més tard, van ser sentenciats a 38 anys de presó, amb el màxim compliment de 20. Després de diverses revisions d’acord amb la nova llei del només sí és sí la seva condemna va ser estudiada i reduïda a nou anys que actualment compleixen des del 2023.

Robinho. /

EPC

Fa un any just que es va saber la sentència ferma de quatre anys de presó a l’exfutbolista del Celta Santi Mina per un delicte d’abús sexual comès l’any 2017 a Mojácar. Absolt d’agressió sexual, al davanter li van imposar una ordre d’allunyament de la víctima de 500 metres durant 12 anys i va ser condemnat a pagar 50.000 euros en concepte d’indemnització. En el seu cas, el futbolista va sorprendre el seu amic i també futbolista David Goldar i la víctima tenint relacions a la furgoneta on pernoctaven i va mirar de forçar la noia a mantenir relacions amb ell. El futbolista va emigrar primer a l’Aràbia Saudita, on no hi ha conveni d’extradició. Està pendent de complir la seva pena.

El 2020 van ser condemnats a dos anys de presó dos jugadors del SD Eibar, Sergi Enrich i Antonio Luna, per gravar i difondre un vídeo sexual en el qual els dos jugadors mantenien relacions sexuals amb una dona. El vídeo va ser enviat per WhatsApp sense el consentiment de la dona i va acabar fent-se públic. En el seu cas, els dos esportistes van evitar la presó després de mostrar penediment pels fets i indemnitzar la víctima amb 110.000 euros, i el tercer, que va contribuir a la difusió de les imatges, va ser absolt.

Potser aquests són els casos més coneguts a Espanya, però d’aquest tipus d’acusacions no se’n salven ni els astres del futbol mundial. Neymar Jr va ser jutjat per més d’un escàndol, però en el seu cas, no li van reportar conseqüències penals. El 2016, va ser acusat per una empleada de Nike d’haver-la agredit sexualment i malgrat que no va ser condemnat en ferm per aquest cas, la marca va acabar rescindint el contracte de patrocini del jugador. Tres anys més tard, quan ja era jugador del París Saint Germain, la seva compatriota i model Najila Trindade el va denunciar per una violació que suposadament va tenir lloc en un hotel de la capital francesa, tot i que el cas, instruït per la justícia brasilera, va acabar sent arxivat i la model, acusada de denúncia falsa.

El setembre del 2023, quatre jugadors llavors del planter del Reial Madrid van ser detinguts per la Guàrdia Civil després de ser acusats de gravar sense consentiment relacions sexuals amb dues joves, una de les quals era menor d’edat, durant unes vacances a les Canàries. A més, van difondre els vídeos per Whatsapp de manera massiva i van aprofitar els seus xats grupals per vexar les noies. "Si el pitjor és que en tenia setze", "però quines marranes", "que porques", "puta gitana", segons les converses interceptades per la Guàrdia Civil a les quals va tenir accés El Confidencial. Els jugadors, a més, se’n burlaven en les seves converses: "No ets conscient de les hòsties que fotíem" (...) "amb el cul i la cara vermells com tomàquets".

Clàusula

Notícies relacionades

Entre els investigats es troben Juan Rodríguez Lima, Andrés García o Ferran Ruiz, autor de frases com "visca el futbol", el paradís, senyors i que ara milita al Girona B. El seu nou club, per cert, va incloure una clàusula de desvinculació automàtica si acaba condemnat.

Assidu a les polèmiques de tota mena, figurava també un dels màxims exponents del futbol, Diego Armando Maradona, un altre futbolista que malgrat haver sigut acusat de múltiples barbaritats, violacions i agressions sempre va sortir impune. La seva reputació, malgrat que fora del camp era nefasta, sempre va sobreviure intacta sota l’escut del seu do amb els peus. La llista és llarga i s’hi sumen molts altres noms: Robinho (a presó a São Paulo després de ser condemnat per la justícia italiana el 2022 per la violació d’una dona juntament amb cinc homes més en un club nocturn de Milà el 2013), Braulio Noruega, José Antonio Espín, Álvaro González, Daniel Muñoz, Rubén Castro, William Carvalho, Mason Greenwood, Benjamin Mendy... Tots ells acusats de delictes d’agressió sexual o violència masclista. Cap es troba complint condemna i la majoria se’n van escapar gràcies als acords econòmics o bé als relats de culpabilització de les víctimes.