El mundial de motoGP

Alberto Puig: "Mai vaig dubtar que el Marc tornaria a guanyar"

Veu tan motivat l’exdeixeble que no descarta que guanyi el títol aquesta temporada

L’expilot va ser el cap de l’equip Honda que va alliberar Márquez perquè remuntés el vol. Per això, diumenge , es va emportar una alegria al veure’l triomfar de nou.

Alberto Puig: "Mai vaig dubtar que el Marc tornaria a guanyar"
4
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

Ningú al pàdoc del Mundial de MotoGP pot explicar-li a Alberto Puig, cap de l’equip Repsol Honda, què se sent quan la teva passió són les motos i les carreres. Ara que Marc Márquez va guanyar a Motorland després de 1.043 dies de sequera, tothom considera al vuit vegades campió del món un heroi pel seu sacrifici, viacrucis i recuperació. Però Puig, el 1995, va guanyar el GP d’Espanya de 500cc. i es va col·locar a rebuf (99 punts), al Mundial de pilots, dels australians Mick Doohan (120) i Daryl Beattie (119). I, a la següent carrera, a Le Mans, es va estavellar a 220 km/h i es va destrossar la cama esquerra. Tant que ha patit ja més de 20 operacions. I allà segueix, apassionat per les carreres, disfrutant, al veure, de nou, Márquez, que va ser el seu pupil, a dalt de tot del podi.

"Quan vam saber que el Marc estava meditant deixar el nostre equip, abandonar Honda, tot i tenir encara contracte amb nosaltres", explica Puig, tot just arribar a Misano, on aquest cap de setmana se celebra el GP de San Marino, "ens va doldre l’ànima, però jo, com expilot i cap d’equip, i Honda, com fabricant, vam entendre que li havíem de facilitar les coses, perquè ens ho havia donat tot i ell no es trobava a gust. El Marc volia posar-se a prova, volia saber si, amb una bona moto, continuava sent competitiu".

Puig creu que el Marc va renunciar a moltíssimes coses a l’hora de fer aquest pas. "I no parlo de diners, o no només parlo de diners. I en aquest sentit crec que no s’ha valorat i reconegut, ja no dic agraït, el paper d’Honda, que va ser molt generosa i comprensiva amb Márquez, que sí que ho ha agraït públicament".

Posar-se a prova

Va entendre Puig des del primer moment que el que per a ell és el millor pilot de les últimes dècades perseguís la millor moto per posar-se a prova. "No només ho vaig entendre, sinó que el vam ajudar, perquè em va semblar molt honest en tot moment. Jo sabia que quan el Marc pugés a una moto competitiva, fins i tot a la Ducati del 2023, tornaria a guanyar carreres. Mai vaig dubtar d’això".

Puig reconeix que, diumenge passat, al veure’l travessar la meta de Motorland com a guanyador, es va emportar una gran alegria. "Em vaig alegrar moltíssim de la seva victòria...i l’esperava", confessa a Misano. "I hi diré més: esperava que guanyés abans, però m’ha sorprès molt la diferència que hi ha entre la Ducati d’aquest any i la Ducati del 2023. Crec que aquesta diferència, que és important, ha impedit que Marc guanyés carreres en el primer terç de temporada. Això i, per descomptat, que tant Pecco [Bagnaia] com Jorge [Martín] i, fins i tot, Enea [Bastianini], estan pilotant de meravella". Puig reconeix que el seu judici és extern, ja que no està dins de Ducati ni tampoc és enginyer, però creu que la diferència entre la Ducati 2024 i la 2023 és superior a la de l’any passat, entre la 2023 i la 2022, amb la qual alguns pilots d’equips satèl·lits van poder lluitar amb els oficials amb més facilitat que ara.

Així recorda que quan el Marc va arribar al Mundial, el 2008, a l’equip KTM Repsol, de 125cc., ell era allà, era el responsable d’aquell equip. "Jo sé millor que ningú qui és Marc Márquez, que és un pilot amb unes capacitats bestials. Sé que, arran del seu terrible accident a Jerez, molta gent va dubtar d’ell. I ho entenc, perquè es va complicar tot, no només les lesions, la diplopia als seus ulls, la moto que no anava, però, malgrat tot, jo no vaig dubtar mai que el Marc tornaria a guanyar", insisteix.

Fer-se mal de veritat

"Quan pateixes tot el que ha patit el Marc, i ho dic per experiència pròpia, mai et recuperes del tot. Aquestes coses, aquest calvari, deixa empremta al teu cap. Estic parlant de quan et fas mal de veritat. Com li ha passat al Marc, d’aquí el seu enorme mèrit".

Notícies relacionades

Puig té molt clars els motius pels quals Márquez ha tornat a guanyar. "Quan tu t’obsessiones per un objectiu, quan tens les coses tan clares com les tenia i té el Marc, quan tens una determinació tan bèstia com la que té ell, és impossible que el que tu persegueixes, el que tu et proposes, no passi. I menys tractant-se d’un fenomen com el Marc".

Y veu tan motivat el Marc, tan veloç, que no descarta que les seves opcions de tornar a ser campió aquest any es compleixin. "Tots estem pensant en el competitiu que serà, l’any que ve, amb la Ducati oficial, però jo no el descartaria a la baralla pel títol. Està a 70 punts del líder, però queden vuit caps de setmana, 296 punts en joc, en són molts, molts".