Una lesió preocupant

El misteri del turmell que no es cura

L’últim any, Frenkie de Jong porta tres lesions al mateix turmell: el dret. I va camí de completar el cinquè mes de baixa, sense saber encara quan podrà reaparèixer. El migcampista no juga des de l’abril.

El misteri del turmell que no es cura
3
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Va camí ja del cinquè mes. Cinc mesos i aquest turmell dret continua sense recuperar-se. Aquell xoc amb Fede Valverde (el passat 21 abril) va fer que Frenkie de Jong abandonés el Bernabéu en llitera, cargolant-se de dolor, frustrat perquè tenia un esquinç al turmell dret, sense saber llavors que seria més greu que els dos anteriors. Tant, que desconeixia fins i tot que el deixaria fora de l’Eurocopa amb la selecció neerlandesa. Va camí del cinquè mes i el misteri continua. El Barça, més enllà de les paraules de Hansi Flick o de Joan Laporta, no emet cap comunicat mèdic. El jugador, mentrestant, guarda silenci.

I l’única veu que se sent sobre aquest cas és sempre la mateixa. És la veu de Ronald Koeman, el seleccionador dels Països Baixos. Va ser ell, abans que comencés l’Eurocopa d’Alemanya, qui va denunciar que el jugador havia forçat la seva recuperació en un parell d’ocasions, per la qual cosa aquest turmell va acabar empitjorant. "Jo sé molt més que vosaltres", va afirmar el seleccionador mirant als periodistes que desconeixien aquesta informació.

"Va jugar partits importants quan ell no estava per poder jugar. Potser sí per jugar una miqueta, però no tenia ni ritme de partits ni tampoc d’entrenaments per disputar els enfrontaments contra el PSG", va argumentar el que fos tècnic del Barça. Va tornar per participar en la Champions (75 minuts al Parc dels Prínceps; després 82 a Montjuïc) i cinc dies després abandonava en llitera el Bernabéu.

El debat de l’operació

Va ser també Koeman, a la tornada de l’Eurocopa, el que va explicar que "la preocupació" de De Jong anava en augment. "No està per jugar. Està preocupat per la seva lesió. Té una lesió important i cal esperar per veure com segueix tot", va revelar el juliol passat el seleccionador tulipa. El nou Barça es va posar a treballar, i va marxar després als Estats Units per fer una gira i ell es va quedar a casa perquè aquest turmell continuava sense estar estable. El pols es mantenia. Els metges del club consideraven que era necessària una intervenció quirúrgica per donar solució a un esquinç de turmell, mentre el futbolista, aconsellat per especialistes a qui va consultar, al marge de l’entitat, veia molt millor el tractament conservador.

Un tractament adoptat ja des del primer problema en aquest turmell: el passat 23 de setembre contra el Celta a Montjuïc. El comunicat mèdic no preveia el drama que vindria després. "Té una lesió de la sindesmosi tibioperoneal distal del turmell dret. És baixa i la seva evolució marcarà la seva disponibilitat", va anunciar el Barça. Frenkie va estar 10 partits (set de Lliga i tres de Champions) a la infermeria. Va tornar a finals de novembre. Però ja res seria com abans. Requeia a San Mamés (3 de març) quan va saltar buscant una pilota amb Unai Gómez. Al caure, aquest turmell se li va trencar.

Reaparicions forçades

Notícies relacionades

Ell es va posar la mà al turmell, sabent que tornava al setembre, i va abandonar també en llitera l’estadi de l’Athletic. "Té un esquinç al lligament lateral extern del turmell dret", es va limitar a constatar el Barça, sense donar tampoc data concreta del seu retorn. Tot just va estar quatre partits de baixa perquè la proximitat de la Champions –el duel de quarts contra el PSG de Luis Enrique– va forçar una recuperació, segons va revelar després Koeman, precipitada.

Va tornar abans del que estava previst, va jugar dos partits i mig (contra el PSG a París i a Montjuïc junt amb els 45 minuts del Bernabéu abans del xoc amb Valverde) i des d’aleshores ni rastre de Frenkie de Jong. "És preocupant perquè és molt temps. Entenc que les coses estan millorant. Però encara no està en forma. Ha tingut una lesió greu al turmell tres vegades seguides i hi ha danys allà. Per això necessita temps per recuperar-se", va confessar Koeman. I així està encara el centrecampista, i Flick ni tan sols l’ha tingut encara al camp d’entrenament.