Ciclisme

Urko Berrade amplia la festa del Kern Pharma a la Vuelta

El corredor navarrès, establert a Barcelona, obté el tercer triomf del seu equip el dia en què Landa perd gairebé quatre minuts després d’un atac de Carapaz.

Urko Berrade amplia la festa del Kern Pharma a la Vuelta
4
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

A Juanjo Oroz, mànager del Kern Pharma, li van preguntar a Lisboa, d’on va començar la Vuelta, què farien en la cursa, que les oportunitats no s’han de deixar escapar i que fins al 2026 no tornarien a la prova, perquè, com que van de convidats, l’any que ve no els tocava la plaça. "Guanyar-nos el bitllet per al 2025", va respondre el tècnic navarrès, el que vol recollir el testimoni com a descobridor de talents que un dia va portar José Miguel Echávarri, el mateix que va donar l’oportunitat primer a Pedro Delgado i després a Miguel Induráin.

El Kern Pharma estarà l’any que ve a la Vuelta. L’organització ja se les apanyarà perquè ningú, entre la resta dels equips continentals espanyols, se senti ofès. Perquè un equip que amb la d’ahir ha aconseguit tres victòries d’etapa ha d’estar sí o sí en la ronda espanyola del 2025.

Si Jaime Castrillo va aconseguir guanyar a Manzaneda i al Cuitu Negru, Urko Berrade, un altre pamplonès que vol ser il·lustre, va vèncer a Maeztu, a les terres d’un Mikel Landa que va sucumbir a les carreteres per les quals s’entrena, l’únic as de la general que es va despenjar en un atac de Richard Carapaz i va creuar la meta a 3.20 minuts de tots els favorits, entre ells l’encara líder Ben O’Connor. "He rebentat", va justificar Landa. Poc més a afegir.

Entrar en l’escapada bona

El Kern Pharma, en canvi, sí tenia coses a afegir i explicar, en la immensa felicitat d’Oroz, que està buscant capital dels patrocinadors, intentant que l’empresa farmacèutica ampliï pressupost, que segur que el tenen de vendre tants i tants ibuprofens i paracetamols per tot arreu. "És el lloc on estarà millor Castrillo. Intentaré que es quedi", va dir el mànager. Sap que, malgrat negociar amb l’Ineos, encara no ha firmat amb el conjunt britànic, mentre li plouen les ofertes de tot arreu.

Però és que no és només Castrillo, és tot l’equip, el que dirigeix des del cotxe Mikel Nieve, el mateix que va ser 8è en la Vuelta, 12è del Tour i dues vegades 10è en el Gir, amb victòries en les rondes espanyola i italiana. És el Nieve que incentiva els ciclistes del Kern Pharma perquè es colin en l’escapada bona del dia. I no ho fa amb un ciclista, sinó amb tres: Berrade, Castrillo i el català Pau Miquel, a qui designen com a candidat al triomf a Maeztu si l’escapada arriba amb esprint a la vista. I el que són les coses; si Castrillo al Cuitu Negru va treure de roda tot un Alexsandr Vlasov, el millor escuder de Primoz Roglic, Berrade, a Àlaba, es desfà de Steven Kruijswijk, un tipus que ha sigut tercer al Tour i que no va guanyar un Giro perquè es va estampar contra un mur de gel quan tenia la victòria a la butxaca. Era Kruijswijk el més famós de l’escapada i el que volia regalar al seu company retirat Wout van Aert amb un altre triomf en la Vuelta perquè li alegrés la vetllada a l’hospital on està ingressat per la caiguda camí dels Lagos i que ja ha acomiadat la temporada.

Doncs, no senyor, va atacar Berrade per mirar d’anar a la caça de Kruijswijk, a qui va rematar perquè en l’arribada a Maeztu onegessin ben amunt totes les ikurriñes i banderes palestines que hi havia a la meta, i perquè els aficionats els donessin les gràcies i felicitessin els ciclistes de l’equip Kern Pharma endarrerits i que ja sabien que havien aconseguit un altre èxit en una Vuelta de la qual són herois i protagonistes.

Entrenar-se a la Rabassada

Notícies relacionades

Berrade, 26 anys, mai havia aixecat els braços a la meta. Feia mesos que preparava la Vuelta per la carretera de la Rabassada, camí de Sant Cugat, i els dies que volia fer més quilòmetres se n’anava a Montserrat per arribar a dalt de tot de la muntanya més simbòlica de Catalunya. Vaig venir a Barcelona perquè li va sortir una feina a la meva parella i volia estar amb ella. De seguida vam veure que havíem de buscar pis per la zona de Sarrià perquè per allà és més fàcil sortir de la ciutat. Hi ha molt trànsit, però millor temps que al nord i una cosa compensa l’altra", explica.

La parella és l’Andrea, que com si tingués una premonició, s’havia acostat a la meta de Maeztu, amb els pares del corredor. Tots ells van arribar a la zona del podi per fer els primers petons a l’Urko per la seva millor gesta sobre una bicicleta. Queden dues etapes de muntanya a la Vuelta (avui, arribada a Moncalvillo, a la Rioja, i dissabte, a Picón Alto, a Burgos), i descartar un nou triomf del Kern Pharma seria una aberració.