Patinatge

Una crema i un calvari

L’espanyola Laura Barquero va donar positiu per la mateixa substància detectada al tennista italià Jannik Sinner després dels Jocs Olímpics d’Hivern de Pequín 2022. Està inhabilitada des d’aleshores.

Una crema i un calvari
3
Es llegeix en minuts
Begoña González

Laura Barquero (Madrid, 2001) va ser desqualificada dels Jocs Olímpics d’hivern de Pequín 2022 per donar positiu en clostebol. Des d’aleshores, la patinadora artística viu apartada de la competició. El seu cas ha tornat a saltar a la primera línia després de conèixer-se el positiu de Jannik Sinner per la mateixa substància a Indian Wells el mes de març passat. El tennista n’ha sortit pràcticament impune, jugant sense problemes el US Open, on aquest diumenge juga la final, ja que l’autoritat tennística no l’ha sancionat apartant-lo de la competició. La seva reputació, en canvi, queda tocada.

Ella va rebre una sentència d’un any d’inhabilitació, però un recurs ha fet que siguin ja dos anys sense poder patinar. Ell va poder continuar jugant sense més sanció que tornar els punts rebuts en la classificació. Malgrat que els casos no poden comparar-se pel secretisme que tendeix a envoltar aquests processos, hi ha certs punts en comú entre el que va passar amb els dos esportistes, però no així en el seu tractament judicial.

"El més difícil en els casos de dopatge involuntari és provar que, efectivament, ha sigut involuntari. Sense tenir totes les dades, perquè són confidencials, crec que probablement el cas de de Sinner no quedi així. Costa molt demostrar la involuntarietat", assenyala Gorka Villar, l’advocat expert en dret esportiu que està portant el cas de la patinadora. El 2023, Laura va rebre la sentència d’inhabilitació d’un any, que va ser recorregut per un altre organisme, i en el dia d’avui continua esperant una resolució que la torni a les pistes.

El positiu de Laura es va produir el 18 de febrer del 2022 en un control rutinari efectuat després del programa curt de parelles als Jocs. Dos dies més tard, el laboratori acreditat per l’Agència Mundial Antidopatge (WADA) va detectar a la seva orina presència de clostebol, un esteroide sintètic amb efectes anabòlics. Amb efecte immediat, la Unió Internacional de Patinatge (ISU) l’apartava de la competició de manera preventiva.

A l’haver-se donat el positiu als Jocs, qui es va encarregar de resoldre el seu cas va ser el Tribunal d’Arbitratge Esportiu (TAS), mentre que en qualsevol altra competició, hagués sigut gestionat per l’ISU. L’esmentada substància prohibida és de les considerades "no específiques", és a dir que són aquelles que no reporten beneficis directes en l’acompliment esportiu i, per tant, la inhabilitació o les sancions que reporten són, o haurien de ser, menors que les "específiques". El clostebol havia entrat en l’organisme de Laura per una crema cicatritzant que havia utilitzat després d’un tall sense ser coneixedora de l’ingredient, l’acetat de clostebol, però no va ser capaç de provar-ho. Laura va assumir el positiu, però segons ha argumentat des del primer moment la seva defensa, el contacte amb la crema, el trofodermin, va ser fortuït.

La complicació va venir a l’hora de demostrar la falta d’intencionalitat. "La legislació del dopatge és complicadíssima i molt dura amb els esportistes. Una acusació de dopatge, tot i que sigui involuntària, taca la carrera d’un esportista i la frena bruscament per períodes de temps llarguíssims. És molt delicat. A ella li ha causat molt dolor", explica el seu advocat. El TAS la va sentenciar a un any d’inhabilitació, i posteriorment la WADA va recórrer el laude buscant una condemna més elevada al creure que s’havia interpretat erròniament la legislació de l’Organització Mundial Antidopatge. Des d’aleshores, Laura està suspesa de tota competició.

"No intencional"

En un procés paral·lel que va portar a terme l’ISU sobre el positiu de Laura, l’organització va considerar la patinadora "negligent", però va donar també per provat que la presència de clostebol en el seu organisme va ser "no intencional". D’aquesta manera, la defensa espera que la justícia li doni la raó i li permeti tornar a la normalitat l’abans possible. "Fa dos anys que està apartada de la seva carrera. Per a una esportista és molt temps", afirma Villar.

Notícies relacionades

Laura Barquero, actualment, prefereix no atendre els mitjans. Tem, d’alguna manera, que pugui perjudicar un procés que previsiblement aviat es resoldrà.

"El cas de Sinner ha tornat a posar Laura en el focus. I ella només vol patinar de nou", afirma el seu advocat. Presumiblement, el recurs presentat per la seva defensa davant la WADA es podria resoldre abans de finals d’any.

Temes:

Focus