Apunt

Un partit entre cunyats

Álvaro Rodríguez, soci i responsable de l’Àrea Legal de Grant Thornton (l’auditora del FC Barcelona), és la parella, des de fa uns deu anys, de Beatriz Echevarría, germana d’Alejandro Echevarría i de Constanza Echevarría, l’exdona de Joan Laporta.

Un partit entre cunyats

FCBARCELONA

5
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

És possible que aquesta història no els interessi. És possible que els interessi, fins i tot, massa. La meva intenció és, únicament, explicar-se-la perquè vostès jutgin si els sembla interessant o no. A mi, per això l’explico, em sembla una mica sospitosa, tot i que no soc capaç de jutjar els seus protagonistes, per això ho deixo al seu criteri.

El passat 24 d’agost, potser vostès ho recordin, vaig publicar un article titulat El món de les finances, pendent de Grant Thornton, l’auditora del FC Barcelona. GT és, des de la tornada de Joan Laporta a la presidència del club, l’auditora del club. Abans era Ernst-Young. EY és una de les Big Four. En aquest article deia que han passat ja més de dos mesos des que es va tancar la temporada 2023-24 i GT, com passarem a anomenar des d’ara a Grant Thornton, encara no havia entregat la revisió i verificació dels comptes del club. Cert, per llei, que té fins a finals de setembre.

Petita taca

Vaig comentar que molts experts en la matèria sospiten que GT s’està trobant, en aquests dies, amb situacions difícils de bregar i, fins i tot, arrossegant el cas Barça Media. Recordem que el Barça, amb el vistiplau de GT, va valorar la seva participació en Barça Media en 400 milions d’euros. És evident que després de l’ocorregut (socis que no paguen i abandonament de la idea de sortir a borsa), és dubtós que la valoració continuï sent de 400 milions d’euros. Alguna cosa caldrà dir al respecte.

Aquell mateix 24 d’agost vaig rebre un munt de missatges procedents d’alguns membres de l’entorn. De tot tipus. Un, en va ser d’un exdirectiu blaugrana, que em va posar en alerta. "Ja veig que vostè no coneix el moll de l’acord FC Barcelona-Grant Thornton", em va dir. "Ni idea ¿m’ho explica?". I va ser quan em va explicar que tot es deu "a un acord entre cunyats". O de manera més precisa entre excunyats.

¡Uf!, encara vaig entendre menys l’assumpte. I, al final, m’ho va explicar: Álvaro Rodríguez, soci i responsable de l’Àrea Legal de GT, és la parella, des de fa uns 10 anys, de Beatriz Echevarría, germana d’Alejandro Echevarría i de Constanza Echevarría, l’exdona de Joan Laporta. "Clar com l’aigua", em va dir l’home, imitant el meu pare, que solia utilitzar aquest símil per dir que alguna cosa estava clara i no necessita explicació.

Vaig investigar, vaig parlar amb un munt de gent i, sí, vaig poder contactar amb auditors experts que em van explicar que, en cas de ser cert el que els relatava, GT va haver de rebutjar aquest encàrrec, aquest contracte. Un d’aquests auditors, em va dir: "Un auditor, tots, abans d’agafar l’encàrrec d’un client realitza una investigació per saber si pot o no agafar aquest client, si li veu o no incompatibilitats i, sobretot, si podrà realitzar, amb plena llibertat, el seu treball. No hi ha cap dubte que GT, que no és un Big Four, però hi aspira, va tancar aquesta investigació prèvia, interna, amb el convenciment que no hi havia gens ressenyable que li obligués a descartar al FC Barcelona com a client". ¿Saben com li anomenen els auditors a aquest procés? Anàlisi d’independència. Tal qual, sí.

Mentre feia aquesta investigació, Dong Cast (@JoanFontes) publicava el 27 d’agost, és a dir, tres dies després que m’arribés la delació, tota la història en xarxes. Evidentment amb un intel·ligentíssim "es diu, es comenta, es diu, que el senyor Álvaro Rodríguez seria la parella des de fa una dècada de la senyora Beatriz Echevarría Arévalo, germana del senyor Alejandro Echevarría, aleshores excunyat de Laporta".

Zero soroll. Ni un comentari enlloc. Cap intervenció de GT. Ni del Barça. Ni de tots els al·ludits. Ni, per descomptat, cap pregunta, dimarts passat, en l’aparició de Laporta davant els mitjans, sobre la relació entre club i auditor. D’acord, es pot pensar que la gent pren les xarxes i, molt especialment, Twitter, X, com una cosa irreal. Pot ser.

És molt possible, sí, que els responsables de GT no veiessin incompatibilitat en el fet que un cunyat, o excunyat, contracti un altre cunyat, o cunyat de fet, perquè auditi els comptes de la seva empresa. És molt possible, també, que algú pensés, tot i que això sembla menys probable, que el cap de l’Àrea Legal d’una auditora no intervé en aquesta feina. Estrany ¿no? I el que sembla més probable és que algú en GT considerés, al fer la investigació prèvia a la firma del contracte, que Alejandro Echevarría no és ningú al FC Barcelona, no té cap càrrec i, per tant, no hi havia cap incompatibilitat.

Sobre aquest particular, que és el moll de tot el que està passant al Barça, inclosos un munt de fitxatges, contractes, acomiadaments i sortides, només recordaré les paraules que va pronunciar el mateix Laporta, el 7 de març del 2023, al Círculo Ecuestre, de Barcelona. "El meu cunyat, Alejandro Echevarría", va assegurar el president, molt orgullós del que deia, "és una persona fonamental (per a mi), de fet a l’hora de dirigir el Barça hi ha alguns aspectes en els quals sempre m’ajuda". Clar com l’aigua. Tot i que pròpiament hauria d’haver dit excunyat.

Arribat aquest punt, era el moment de demanar opinió i/o aclariment i/o confirmació i/o desmentiment a GT. Vaig enviar un correu extensíssim, vaig creure que l’ocasió i el tema ho mereixia, en el qual relatava tot el que sabia, demanant la seva opinió, la seva matisació, el seu comentari, la seva valoració. El correu el vaig enviar a Policarpo Aroca Oviedo, Director MCBD (Màrqueting, Comunicació i Desenvolupament de Negoci) de Grant Thornton.

Notícies relacionades

Primer em va arribar, immediatament, una resposta automàtica del correu assenyalant-me que es trobava de vacances i que tornava a principis de mes. Formidable. I, en efecte, tot just incorporar-se a la feina, Policarpo Aroca Oviedo em va contestar amb el següent text: "Gràcies pel seu correu. Des de Grant Thornton tots els nostres mandats es desenvolupen complint la legislació vigent, havent de respectar el deure de confidencialitat, per això no comentem detalls dels treballs de cap client. Aprofito per saludar-lo atentament".

Així que ja ho saben, Grant Thornton considera que l’auditora d’un cunyat, ni que sigui de fet i no de dret, emeti una valoració sobre els comptes de l’empresa del seu cunyat, o excunyat i no tingui cap càrrec, entra dins de la correcte i la legislació vigent. Vostès mateixos.