Rafa Jódar es proclama campió del torneig júnior

L’espigat jove de Leganés és el 14è espanyol que guanya un Grand Slam en la categoria

El tennista madrileny, de 17 anys, va superar a la final al noruec Budkov Kjaer, número u del rànquing mundial, en tres sets: 2-6, 6-2 i 7-6. 

Rafa Jódar es proclama campió del torneig júnior
2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El tennis espanyol té un nou Rafa al qual prestar atenció. Rafael Jódar, madrileny de 17 anys, va conquerir ahir a l’Obert dels Estats Units el seu primer Grand Eslam júnior, un títol que suma al campionat nacional d’Espanya en la categoria l’any passat.

El mèrit de Jódar pot interpretar-se com encara més important a l’haver batut a la final Nikolai Budkov Kjaer, el noruec que es va emportar el títol a Wimbledon i que és número u en el rànquing mundial. Ho va fer per 2-6, 6-2 i 7-6 (10-1 en super tie-break), remuntant un primer set, prenent el control en el segon i sense deixar cap lloc als dubtes després de mantenir la sang freda en el tercer en els moments més complicats (incloent una surrealista interrupció per una cerimònia en una pista contigua) i deixant al nòrdic sense resposta en el super tie-break.

Aquesta fortalesa mental de Jódar, un jugador que s’inspira en Jannik Sinner i s’identifica amb el joc, els cops i els moviments de l’italià, ja ha començat a cridar l’atenció a experts com Colette Lewis, una periodista nord-americana especialitzada en la categoria júnior. Ella no va veure l’espanyol quan va arribar a vuitens a Roland Garros però sí a Wimbledon, on va assolir els quarts, després quan va guanyar College Park, un J300 i aquests dies a Nova York.

"Quant a cops, el seu revés és increïblement bo i té un molt bon servei, però el realment impressionant és aquesta fortalesa mental", reflexionava Lewis just abans de la final. "Tothom diu que lluita cada punt, que juga fins al moment d’estrènyer-se les mans a la xarxa, però en el cas de Jódar veus que quan és a baix, fins i tot molt a baix, creu que pot tornar". I torna.

El xaval d’1,90, que va començar jugant al garatge de casa seva a Leganés als 4 anys, i que fa uns dies explicava que el seu objectiu amb el tennis sempre ha sigut "divertir-se i disfrutar el màxim possible", no s’empetiteix sense importar qui sigui a l’altre costat de la xarxa. I si ahir a la pista 11 de Flushing Meadows ho demostrava davant Budkov Kjaer, també ho havia mostrat en els anteriors, batent en dies successius als últims campions júnior a Austràlia i Roland Garros.

Jódar, que ha combinat la barcelonina Acadèmia BTT amb el Club de Tennis Chamartín, epicentre de la seva preparació, segueix l’estela de triomf novaiorquès que va obrir Javier Sánchez Vicario el 1986 i que també van assolir Daniel Rincón en 2021 i Martin Landaluce el 2022. I és ja el catorzè noi espanyol que aconsegueix el títol júnior en un gran.

Notícies relacionades

El camí que seguirà ara Jódar és encara una incògnita. Una possibilitat és anar-se’n al gener a la Universitat de Virginia, un dels centres universitaris més destacats en tennis dels EUA, el mateix pel qual va passar la sensació del tennis femení local, Emma Navarro.

Per a Lewis, la periodista especialitzada, seria una opció desitjable. "L’ajudaria en un període de transició i a treure’s la pressió que de vegades acompanya als campions júnior", assenyala. "Podria jugar molts partits i és tan bo que segur que entraria directament al seu equip". Jódar assegurava fa uns dies que no ho té decidit encara. En la pàgina web de la universitat, no obstant, ja té una pàgina amb la seva fitxa.