NATIONS LEAGUE
Lamine Yamal i Ferran donen ales a l’esforç resistent d’Espanya
El conjunt de De la Fuente se sobreposa a la primerenca expulsió de Le Normand i al pesat terreny de joc per superar els suïssos. L’adolescent blaugrana va ser substituït al descans.
En un context en què les lesions preocupen tant com els punts, Espanya va superar Suïssa en un camp xop i ple de forats per les potents pluges caigudes a Ginebra. Un terreny de joc per fer-se mal. És fàcil imaginar-se els entrenadors, secretaris tècnics i preparadors físics de tots els clubs amb jugadors involucrats creuant els dits perquè els seus no acabessin amb la musculatura feta miques. Tots van salvar la pell (més o menys) i l’equip espanyol va haver de fer un sobreesforç per compensar l’expulsió als 20 minuts de Le Normand i conservar l’avantatge a favor, construïda sobre l’infinit talent de Lamine Yamal, substituït al descans amb aparent cansament muscular. El seu reemplaçament, Ferran Torres, va rematar la feina amb uns minuts espectaculars.
El desgast físic de Lamine Yamal ha inquietat els fòrums barcelonistes. Amb un calendari a què la FIFA i la UEFA sempre troben forats per incrustar més i més partits, i ingressar, per tant, més diners, els comunicats mèdics se succeeixen. ¿Quants cauen en cada jornada? Sempre hi ha un informe de ferits. Però en vista del nivell de l’extrem blaugrana, difícilment Luis de la Fuente li pot regatejar la titularitat. Va ser el millor davant Sèrbia i va tornar a ser capital davant Suïssa, la segona cita espanyola de la Nations League.
A De la Fuente el va molestar que se l’interrogués sobre això, sobre si dosificaria l’adolescent de 17 anys del Barça, o algun altre, arribant a assegurar que els clubs estan orgullosos de tenir els seus futbolistes a la selecció. El de La Rioja potser és capaç d’imaginar-se Laporta, Deco i Flick saltant d’alegria al veure Lamine, Olmo i Pedri en la seva convocatòria de setembre per a la Nations League. No obstant, De la Fuente va prometre cuidar els futbolistes i en particular la joia adolescent, i va complir. El va rellevar en el descans per evitar qualsevol crisi més important. La fatiga del jugador es va fer evident en les últimes carreres de la primera part, i amb l’expulsió de Le Normand el duel exigia pic i pala. Va posar al seu lloc Ferran, combatiu per naturalesa.
Descans per a Olmo
Flick es trobarà amb un Fermín de baixa per una lesió produïda en un entrenament de la selecció sub 21 i a un Dani Olmo macat per Sèrbia i que De la Fuente no va forçar davant Suïssa. Li va donar descans total. Descans parcial a Lamine Yamal, que va jugar en concret 52 minuts (comptant el temps de prolongació) sobre el pesat terreny de joc de Ginebra, perjudicat no només per la pluja intensa, sinó també per un fong que pel que sembla es va menjar la gespa en els dies previs.
De la Fuente va fer quatre canvis a l’onze titular. No van repetir Oyarzábal (lesionat), Olmo (tocat), Cucurella i Zubimendi. Va entrar Pedri, a més de Grimaldo, Joselu i Rodri, bastió del Manchester City, que va jugar el seu primer partit de la temporada després de complir la sanció per aquella criaturada del "Gibraltar espanyol".
El partit va tenir una arrencada trepidant. Lamine Yamal va fer de Lamine Yamal als tres minuts. Va giravoltar, va marejar el lateral, va centrar amb la dreta i Joselu va rematar dins. 0-1. Suïssa va empatar però, VAR volent, el gol va quedar anul·lat. I poc després, l’adolescent blaugrana es va tornar a il·luminar. Primer va treballar per recuperar una pilota. I immediatament va enviar a l’espai i a la carrera de Nico Williams una passada màgic. El seu amic no va saber concretar el mà a mà, però Fabián va aprofitar el rebuig per al 0-2.
Lamine Yamal porta en els sis partits oficials d’aquesta temporada cinc assistències (quatre amb el Barça i una amb Espanya) i un gol. I no se li comptabilitza la passada a Nico d’ahir. Des que Luis de la Fuente és seleccionador ha intervingut en 11 gols. Més que cap altre jugador. ¿Com no l’ha d’espremer el de La Rioja fins on sigui possible? ¿I com no cuidar-lo?
L’expulsió de Le Normand ho va complicar tot. La nit plàcida es va tornar extenuant. Pedri va ser rellevat per Vivian als 27 minuts –alegria per a Flick– i Espanya es va anar desinflant. Va encaixar l’1-2 abans del descans. I la segona part es va convertir en una baixada a la mina. A estones als jugadors semblava que els faltava aire. No a Ferran, que es va llançar a una carrera que va desembocar en una assistència pel segon gol de Fabián cap al final. I després va tornar a córrer una altra assistència, una brillant de Joselu, que va culminar amb el quart gol. Van acabar tots rígids. Però sencers i orgullosos per un triomf de remarcable personalitat. De campió d’Europa.
«Un exemple social»
Luis de la Fuente es va declarar summament orgullós de la victòria i de la manera d’aconseguir-la. Va fer falta un enorme esforç per part de tots i això, per al seleccionador, és motiu d’exemple social. «Sento orgull i emoció per aquest grup de jugadors, són un exemple, que va més enllà del futbol. Un exemple de superació i de valors fins i tot per a la societat, si m’ho permeteu».
El tècnic no es va cansar d’elogiar els seus futbolistes. «Aquest equip, dins de la humilitat, està sobrat d’autoestima. Estem fent una cosa històrica. Tenim moltes alternatives per jugar d’una altra manera, tenim molts registres. Hi ha un sentiment d’equip i de grup cohesionat», va destacar sobre que a la mitja hora final va acabar amb només tres jugadors de la final de Berlín.
SUÏSSA: Kobel; Wuthrich, Akanji, Rodríguez; Omeragic, Freuler, Zakaria, Aebischer, Amdouni, Vargas, Embolo. Tècnic: Murat Yakin. Canvis: Rieder per Rodríguez (m. 62); Sierro per Zakaria (m. 62); Duah per Embolo (m. 76); Monteiro per Aebischer (m. 76); Steffen per Vargas (m. 85).
ESPANYA: Raya; Carvajal, Le Normand, Laporte, Grimaldo; Rodri, Fabián, Pedri, Lamine Yamal, Joselu, Williams. Tècnic: Luis de la Fuente. Canvis: Vivian per Pedri (m. 27); Ferran per Lamine Yamal (m. 46); Yeremy Pino per Nico (m. 58); Zubimendi per Rodri (m. 58); Aleix Garcia per Fabián (m. 81).
GOLS: 0-1 (m. 3), Joselu; 0-2 (m. 14), Fabián; 1-2, Amdouni (m. 40); 1-3, Fabián (m. 77); 1-4, Ferran (m. 79).
Classificació
PT J G E P GF GC
1. Dinamarca 6 2 2 0 0 4 0
2. Espanya 4 2 1 1 0 4 1
Notícies relacionades3. Sèrbia 1 2 0 1 1 0 2
4. Suïssa 0 2 0 0 2 1 6
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034