Andorra i Girona obren a Tarragona la Lliga Catalana

La 45a edició del torneig es disputa amb dos grups de tres equips cadascun. El més atractiu serà veure el nou Barça de Joan Peñarroya en acció.

Andorra i Girona obren a Tarragona la Lliga Catalana
2
Es llegeix en minuts
XAVIER MESTRE

L’edició número 45 de la Lliga Catalana s’inicia avui, Diada Nacional de Catalunya, a Tarragona amb sis equips (cinc de catalans i un que també està a la Federació Catalana de Bàsquet, l’Andorra) i el Barça com a defensor del títol que va guanyar l’any passat al Baxi Manresa (81-79). En les últimes cinc edicions hi ha hagut tres campions diferents: el Barça, el Baxi Manresa i el Morabanc Andorra.

Els sis equips estan distribuïts en dos grups de tres: Morabanc Andorra, Girona i Barça en l’A; Joventut, Baxi Manresa i Lleida en el B. Els líders disputaran la final de diumenge. El torneig s’obre avui amb un Morabanc Andorra-Girona (12.30 h) i el seguirà un Baxi Manresa-Joventut (20.30 h). Els partits es podran seguir pel canal Esport 3.

El principal atractiu de la Lliga serà veure el nou Barça de Joan Peñarroya en acció. L’equip segueix a l’espera de l’estat de Jan Vesely, que va ser operat d’apendicitis i no va viatjar a la gira de la Xina. Tot sembla indicar que estarà disponible per a la Supercopa Endesa a partir del 22 de setembre.

Per història, el Joventut de Badalona és un altre dels candidats, tot i que l’última vegada que la va guanyar va ser fa 16 anys. De les 45 edicions disputades, els verd-i-negres n’han guanyat 11, per darrere del Barça, que n’acumula 24. Aquesta serà l’oportunitat de veure la nova Penya de Dani Miret i veure com gestiona les seves sis incorporacions.

En els últims anys, a les ordres de Pedro Martínez, el Baxi Manresa ha sigut un ferri rival en la competició. En la 2020-21 va guanyar a la seva pista, el Nou Congost, davant el Barça; i en l’última edició, al Barris Nord de Lleida, va collar els blaugrana en la final. Aquesta temporada suposa l’inici d’una etapa amb Diego Ocampo a la banqueta després de la marxa de Martínez al València Bàsquet.

Reforços a Andorra

Notícies relacionades

El Morabanc Andorra, per la seva banda, és un dels tres equips que ha guanyat aquesta competició en els últims anys. A més, en aquest mercat d’estiu s’ha reforçat amb jugadors de la talla de Kyle Kuric, Shannon Evans, Ferran Bassas i Ben Lammers.

Els nous jugadors del Girona de Fotsis Katsikaris, a poc a poc, van adaptant-se i l’atreviment de Juani Marcos en la posició de base, combinat amb el talent d’Aljami Durham o Francisco Cáffaro, donen opcions a un Girona que cotitza a l’alça. I l’últim equip participant serà l’Hiopos Lleida, acabat d’ascendir a la Lliga Endesa. L’equip de Gerard Encuentra està pendent de fitxar "una o dues peces", segons el seu entrenador, que té en el veterà Pierre Oriola una de les seves incorporacions.