Vilda descarrila al Marroc

L’exseleccionador espanyol no va aconseguir classificar les nord-africanes per als Jocs de París, al caure eliminades davant Gàmbia, i ara marxa de la classificació per al Mundial sub 20 havent perdut tots els partits, sense haver marcat cap gol i havent-ne encaixat sis.

Vilda descarrila al Marroc
2
Es llegeix en minuts
Fermín de la Calle

És complicat dirimir quina part de l’èxit de l’Espanya campiona del món de futbol va pertànyer a les jugadores i quina a Jorge Vilda, el seleccionador espanyol. Les futbolistes el van desafiar i només la intermediació del llavors president de la Federació Espanyola de Futbol, Luis Rubiales, va mantenir en el càrrec el tècnic madrileny. Elles denunciaven que no estava a l’altura de les exigències professionals de les rivals en els tornejos de màxim nivell.

La realitat és que al final Espanya va acabar guanyant el Mundial d’Austràlia i Nova Zelanda amb Vilda a la banqueta i guanyant protagonisme amb decisions tècniques que van resultar encertades en els diferents partits de la competició. Però després de l’escàndol del petó no consentit de Rubiales a Jenni Hermoso, el seleccionador es va quedar sense escut amb la marxa del dirigent de Motril i va acabar sent acomiadat de la selecció.

Vilda va acceptar el càrrec de seleccionador del Marroc i va marxar al país nord-africà amb l’etiqueta de campió del món en el seu currículum per tal de desenvolupar el futbol femení marroquí. No obstant, més d’un any després el madrileny només acumula males notícies. Per començar, no va ser capaç de classificar la selecció olímpica del Marroc, també dirigida per ell, per als Jocs de París, al caure contra Zàmbia en un partit que d’entrada es preveia favorable per assegurar la classificació olímpica.

Derrota contra Espanya

La clatellada no va ser ben digerida pels dirigents nord-africans, que ara han vist com la seva selecció sub 20 també marxa del grup C del Mundial, que es disputa a Colòmbia, amb tres derrotes en tres partits, zero gols a favor i sis en contra. Les de Vilda han sigut derrotades pel Paraguai, els Estats Units i Espanya. Les noies que entrena Sonia Bermúdez havien quedat enquadrades en el mateix grup del Mundial que el combinat marroquí i malgrat alinear un equip ple de jugadores no habituals, les espanyoles es van imposar amb una enorme solvència per 2-0. El mateix resultat que han encaixat les jugadores de Vilda en els tres partits disputats en el seu grup.

Notícies relacionades

Al Marroc comencen a dubtar de la capacitat el madrileny per portar el futbol femení del Marroc un esglaó més amunt, després del mal paper del seu equip sub 20 i del fiasco en l’eliminatòria per als Jocs Olímpics davant Zàmbia. Vilda, de 43 anys, va firmar un contracte amb la federació marroquina fins al 2027, data en què es jugarà el pròxim Mundial femení al Brasil. El Marroc confia a corregir la deriva del seu futbol femení i convertir-se en una potència al continent africà per guanyar visibilitat en els grans tornejos mundials.

Mentre Vilda no acaba de convèncer al Marroc, les jugadores que el van desafiar al seu dia continuen fent passos endavant en la història del futbol espanyol, com en els Jocs, on van tenir la medalla a tocar però va caure contra el Brasil a semifinals i davant Alemanya en el partit pel bronze. Les vigents campiones del món lluiten ara per defensar la corona de la Nations League, que van conquerir en la seva primera edició.