El mapa de l’oposició a Laporta

Les eleccions a la presidència del Barça no estan previstes fins al 2026, però la controvertida gestió de l’actual dirigent ha activat diversos grups que preparen projectes que comencen a donar-se a conèixer.

Joan Laporta, en el Auditori 1899 del Camp Nou en su rueda de prensa valorando el final del mercado.

Joan Laporta, en el Auditori 1899 del Camp Nou en su rueda de prensa valorando el final del mercado. / Zowy Voeten

4
Es llegeix en minuts
Albert Guasch
Albert Guasch

Periodista

ver +

L’oposició a Joan Laporta creix. I el to s’endureix. El mode preelectoral s’ha activat en l’entorn barcelonista. De les reunions a les ombres s’està passant a la presentació pública de projectes que aspiren a destronar el president blaugrana.

Cap dels compareixents es creu que el club es trobi en fase de recuperació econòmica, com va pregonar Laporta en la seva última roda de premsa. Al contrari. Venut part del patrimoni, amb problemes inacabables de fair play financer i l’amiguisme com a mètode de contractació, la preocupació sobre el futur de l’entitat es propaga.

Fins al 2026 no toquen els comicis a la presidència, tret que algú li doni per posar en marxa una moció de censura o el mandatari aprofiti el greixat rendiment de l’equip de Hansi Flick i el retorn al Camp Nou per imposar un avançament.

En el mapa de l’oposició hi ha de moment quatre aspirants, que explícitament o implícitament han començat a moure la cua, i un grup amb ambició ecumènica que nega intencions electorals. Les fusions semblen imprescindibles si s’aspira a tombar un Laporta amb un carisma que el protegeix de revoltes. En la seva última roda de premsa va semblar també entrar en precampanya.

VÍCTOR FONT (1)

L’excandidat a la presidència del Barça, de 52 anys, ha anat gradualment pujant les marxes de l’oposició a Laporta. Quan l’actual president el va derrotar a les urnes el 2021, Font es va apartar i va deixar fer, triant de manera calculada les seves intervencions públiques. Però a partir del segon any va començar a lubrificar l’embragatge i accelerar. Fins que a mitjans del 2023, en una roda de premsa de balanç com la d’ahir, va deixar enrere la carretera de l’oposició cordial per col·locar-se a l’autopista de les crítiques immisericordioses. "El club està pitjor que fa dos anys quant a números: tenim més despeses, més pèrdues, més deutes i menys patrimoni, i això no són opinions, sinó dades", va dir. El seu últim missatge, el d’ahir, és reclamar un avançament electoral per a l’estiu del 2025.

JOAN CAMPRUBÍ MONTAL (2)

Consultor de 38 anys i al capdavant de la plataforma Som un clam, encara no ha realitzat una presentació oficial del projecte. S’espera per a l’octubre, coincidint amb l’assemblea de compromissaris. De moment, un acte social a tall de toc d’inici en una mansió de Vallvidrera i diverses posades en escena entre penyistes de províncies amb notable capacitat de convocatòria. Fa mesos que Camprubí Montal i el seu grup, una nova i més jove generació de barcelonistes, participen de conclaves amb tota mena de persones amb experiència en el club. El distingeix la seva estirp barcelonista: és net de l’expresident Agustí Montal Costa i besnet d’Agustí Montal Golobart, un altre expresident. La línia de Som un Clam és també d’alarma davant la situació econòmica del club. Després de la roda de premsa de Laporta de la setmana passada, va emetre el seu primer comunicat sobre l’actualitat blaugrana. Va criticar l’"èmfasi en una recuperació econòmica fictícia" per part de Laporta, va advertir que "el bon inici de temporada de l’equip no pot amagar una situació crítica" i va exigir "presencialitat" en la cita amb els compromissaris.

JORDI TERMES (3).

L’empresari tecnològic, inventor de Bizum, el sistema bancari de pagament immediat, ha assegurat que es presentarà als comicis. Ho va fer a través d’una entrevista a EL PERIÓDICO, intenció que va reiterar després en altres mitjans. Termes, de 50 anys, està treballant per configurar una junta directiva de barcelonistes a qui demana solvència econòmica i alta capacitat per regenerar el club. Espera completar-la per a finals d’any. Paral·lelament, manté reunions amb altres grups per intentar consensuar una proposta comuna i pal·liar la divisió. El seu estil de crítica a la gestió de Laporta s’ha significat per ser dura i exigent. "M’agradaria tenir un cara a cara amb Laporta. I el primer que faria és preguntar-li de què viu. ‘¿De què viu vostè, senyor Laporta?’", va indicar. No es mostra partidari d’una moció de censura, almenys fins que no estigui reformat l’estadi.

MARC CIRIA (4)

El financer, un habitual dels mitjans de comunicació per analitzar els comptes del Barça, va presentar juntament amb Iván Cabeza, també financer, una sèrie de propostes per sortir del clot econòmic blaugrana. "S’ha passat del cercle virtuós al cercle viciós", van dir a tall de lema. El to va ser constructiu: era una convocatòria pensada per ajudar, no per criticar. Van assegurar haver posat aquestes idees a disposició del club. Ahir Ciria va portar a terme un acte similar amb una temàtica diferent: Solucions digitals per al FC Barcelona. En cap de les dues cites va revelar aspiracions a la presidència. Fa la sensació de mesurar bé els temps i esperar esdeveniments abans de saltar a l’arena com a cap o com part d’una candidatura.

Notícies relacionades

RICARD FONT (5)

El cap de cartell de Suma Barça és Ricard Font, un barcelonista irreductible que en la presentació de la plataforma va remarcar que no liderarà una candidatura electoral. De fet, el grup per si mateix es declara com un espai obert per abocar idees, opinions, debatre i proposar solucions sobre la complexa situació del club. En l’acte de juliol, les crítiques a la gestió de Laporta van ser tènues. No els agrada, però no van passar de la ratlla. Per al juny del 2025 ha anunciat la celebració d’un fòrum de debat de dos dies que serveixi per "definir i consensuar l’estratègia de futur del Barça".